Charlie Hebdo - wat kan het vak doen volgens toekomstpsycholoog Tom Kniesmeijer

Charlie Hebdo - wat kan het vak doen volgens toekomstpsycholoog Tom Kniesmeijer
  • Algemeen
  • 19 jan 2015 @ 09:25
  • Link
  • Gastblogger
    Gastblogger

    Gastauteur
    MarketingTribune
  • PolitiekMVO

Wat er gebeurd is, is vreselijk. Het lijkt niet direct een marketingissue, maar van alles wat er in de wereld gebeurt valt te leren. We leven, we leren. Ook voor merken geldt dat. Een merk beweegt zich in een markt, een omgeving en ieder merk moet zich verhouden tot die context, anders wordt het op den duur irrelevant.

Nu predik ook niet dat merken hun nek gaan uitsteken en cartoons van de profeet in hun reclame gaan inzetten. Ze hebben wel een duidelijke verantwoordelijkheid binnen de samenleving. Grote merken hebben ondertussen meer middelen ter beschikking dan overheden en hun impact kan enorm zijn. Merken vormen mede het maatschappelijk sentiment. De meeste merken verschuilen zich echter achter marketingbenchmarks en merksprookjes, en laten te weinig zien dat ze onderdeel van de werkelijke wereld zijn.

Dat is niet alleen op de lange termijn verkooptechnisch onhandig, maar ze ook op menselijk vlak te verwijten. Realiseer je wat er gaande is, als marketeer. Merken verliezen terrein. Consumenten zijn nog steeds woedend, al sinds de crisis. Burgers zijn bang. Minderheden gefrustreerd. En ondertussen denken merken me te paaien met een grote Nietsaandehand-show, waarin ik een zelfbetaald cadeautje ontvang wanneer ik door hun hoepeltje spring. Daarom vind ik veel reclame op dit moment kwetsend. Kwetsend omdat het mij als mens niet serieus neemt.

In welke tijd leven die marketeers, eigenlijk? Ook nog de middeleeuwen? De gemiddelde burger denkt ondertussen regelmatig na over de wereld en ik vind dat merken dat ook moeten doen. Door hun visie op de wereld en de toekomst meer op de voorgrond te zetten. Hun verbindende kracht in te zetten. Ik was in Londen en zag daar de Android campagne: Be Together. Not the same. Kijk, dat is een boodschap die iets zegt over de tijd. Zulke campagnes, daar zit de consument op te wachten. Campagnes die de context van de wereld serieus nemen. Ik ga denk ik nog maar even op YouTube zoeken naar de 'I’d like to teach the world to sing, in perfect harmony' campagne, van Coca-Cola.

Tom Kniesmeijer
Toekomstpsycholoog

In MarketingTribune 2 (printeditie, 27/1/'15 op de mat) reacties van vakgenoten uit Parijs



Gastblogger

Nieuwsbrief

  • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
  • Inschrijven

Word abonnee en ontvang:

  • ✔ 16 keer per jaar MarketingTribune Magazine
  • ✔ Korting tot wel €100,- op events

  • MarketingTribune.nl: presenteert en duidt het brede palet aan ontwikkelingen in het vakgebied marketing.
  • MarketingTribune: meer over marketing en merken