Doorbetalen ziek personeel te duur voor MKB

Doorbetalen ziek personeel te duur voor MKB
  • B2b
  • 22 mei 2015 @ 16:10
  • Link
  • Redactie B2B
    Redactie B2B

    Redactie
    MarketingTribune
  • PolitiekZakelijk

Een meerderheid van de Tweede Kamer wil een onderzoek naar de mogelijkheid om het MKB en starters tegemoet te komen bij de verplichting om zieke medewerkers 2 jaar door te betalen. Dat blijkt uit een rondgang van het FD in Den Haag. Oppositiepartij CDA wil de termijn voor kleine bedrijven inkorten naar maximaal een jaar. Ook regeringspartij VVD, D66, SGP en GroenLinks kunnen zich hierin vinden.

Inmiddels is de PvdA ook overstag. PvdA kamerlid Grace Tanamal wil weliswaar de twee jaar loondoorbetaling in stand houden, omdat zo de inkomenszekerheid voor zieken in stand blijft en die minder snel instromen in een arbeidsongeschiktheidsuitkering. Maar dat neemt niet weg dat de PvdA oog heeft voor de problemen die met name kleinere mkb-werkgevers. Tanamal zegt minister Asscher van Sociale Zaken te vragen om met een plan te komen.

Noodklok
Werkgeversorganisaties VNO-NCW, MKB-Nederland en ONL luiden al tijden de noodklok. MKB-voorman Michaël van Straalen liet volgens het FD deze week opnieuw weten dat de verplichting ondernemers ervan weerhoudt personeel in vaste dienst te nemen. Hij dringt er bij de Kamer eveneens op aan de doorbetalingplicht te bekorten tot één jaar voor bedrijven tot 250 werknemers. Daarbij moet het bedrijfsleven de premielasten voor het eerste halfjaar voor zijn rekening nemen en de werknemers de kosten over de tweede helft.

Niet werk-gerelateerd verzuim
MKB-Nederland wil ook dat ondernemers niet langer hoeven op te draaien voor niet-werkgerelateerd verzuim, zoals skiongelukken. Daarvoor moeten werknemers zichzelf maar verzekeren, meent Van Straalen. De VVD is het hiermee eens. PvdA en CDA willen echter vasthouden aan het huidige systeem zonder onderscheid. D66 wijst erop dat het bedrijfsleven ook in de spiegel moet kijken wat betreft de hoge kosten voor arbeidsongeschiktheid in Nederland. In 80 procent van de cao's hebben bonden en werkgevers namelijk afgesproken het loon van een zieke op te plussen. Die hogere lonen zouden zieken om zo snel mogelijk weer aan het werk te gaan. Om zieken zo snel als mogelijk weer aan het werk te helpen, wil PvdA'er Tanamal, evenals D66, dat werkgevers sneller in aanmerking kunnen komen voor een no risk-polis als zij een zieke werknemer aannemen. Mocht de werknemer dan toch uitvallen, dan is het bedrijf ontslagen van de loondoorbetalingplicht. (Bron: FD)

Redactie B2B

Nieuwsbrief

  • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
  • Inschrijven

Laatste reacties

Word abonnee en ontvang:

  • ✔ 16 keer per jaar MarketingTribune Magazine
  • ✔ Korting tot wel €100,- op events

  • MarketingTribune.nl/b2b is een toonaangevend kennisplatform voor marketeers die op de hoogte willen blijven van de nieuwste trends, inzichten en nieuwsberichten binnen de marketing tussen bedrijven.
  • MarketingTribune: meer over marketing en merken