Biedt een social newsroom B2B kansen?

Biedt een social newsroom B2B kansen?
  • B2b
  • 28 apr 2015 @ 10:56
  • Link
  • Michel de Bruin
    Michel de Bruin

    Managing Partner
    Admix
  • ZakelijkLeads

Contentmarketing is een interessant fenomeen en het toverwoord van de afgelopen 3 jaar. Er is ook in B2B bijna geen marketeer meer te vinden die niet met inbound communicatie bezig is of dat terrein verkent. Het gaat bij de meesten met vallen en opstaan. En soms sterft het een stille dood. Niet in de laatste plaats door het ontbreken van inspirerende content en een groter plan. Interessant om daarom eens in te zoomen op de opkomst van ‘social newsrooms’. Wellicht het ontbrekende fundament én een manier van denken die leidt tot een meer inspirerende manier van communiceren? Zoals Seth Godin eerder zei: ‘marketing is no longer about the stuff that you make, but about the stories you tell.

Hoe interessant is je verhaal?
In het huidige B2B medialandschap blijft het zoeken voor veel bedrijven. Dat heeft veel te maken met de veranderde rol van marketing en communicatie. Het accent ligt sterk op owned en social media en veel minder op paid media. Oftewel men koopt minder in en doet meer zelf. Voor marketeers uiteraard interessant om ‘in control’ te zijn, maar het vraagt ook veel. Zeker ten aanzien van contentcreatie en het bereiken van doelgroepen. Is er interessante content voorhanden? Hoe nieuwswaardig is het? Ademt het de bedrijfsfilosofie uit? En (hoe) bereikt en bindt het doelgroepen? Geen gekke vraag als je weet dat 70% van de content niet wordt gezien. Nog te veel bedrijven zijn hapsnap bezig.

Media newsroom wordt social newsroom
In B2B zie je het nog betrekkelijk weinig, maar steeds vaker lanceren de grotere bedrijven als onderdeel van hun contentstrategie een ‘social newsroom’. Oorspronkelijk waren newsrooms vooral bedoeld voor journalisten. Door nieuws hapklaar op te dienen, was de kans groot dat je bericht door de media werd opgepikt. Mits objectief, geloofwaardig en nieuwswaardig. Maar door alle online en social ontwikkelingen bezoekt niet alleen de journalist de online newsroom . Iedereen ‘googlet’ en ieder individu kan als uitgever van nieuws optreden. De newsroom verandert mee. De media newsroom wordt langzaam maar zeker een social newsroom.

Engagement creëren rond je merk
Een social newsroom is meer dan een nieuwspagina. De uitblinkers onder de social newsrooms denken als een uitgever en vanuit de filosofie van ‘branded journalism’. Dus geen saai rijtje met obligaat product- en organisatienieuws, maar content die uitnodigt, qua vorm, inhoud en nieuwswaardigheid. Het is een plek die de identiteit en merkfilosofie van de organisatie etaleert en zo bijdraagt aan reputatieontwikkeling. En heel belangrijk: waar je conversaties met doelgroepen stimuleert. De newsroom doet dienst als regiekamer waarin alles samenkomt. Zowel inbound als outbound. Inclusief de mogelijkheid om je nieuws in één keer uit te zetten via alle gewenste (social) kanalen. Iets wat nu bij heel veel bedrijven nog versnipperd en adhoc wordt opgepakt.

Praktijkvoorbeelden van newsrooms
Dan de stap naar de praktijk. Een inspirerend en lichtend voorbeeld uit de consumentenmarkt is Coca Cola. Behalve persberichten en perscontactmogelijkheden tref je hier verhalen, foto’s en video’s aan. Inclusief alle deelbare en volgmogelijkheden via social. Op deze wijze beleef je een merk. Met betrekking tot B2B zie je bijvoorbeeld dat Velux internationaal is gestart met een ‘online newsroom’. Een helder en overzichtelijk platform met nieuws, persberichten, verhalen en verschillende mogelijkheden om nieuws te delen of het merk te volgen. Onder andere door je te abonneren op RSS newsfeeds of e-mail news alerts.

Biedt een newsroom jouw organisatie kansen?
Bij veel organisaties in de bouw ontbreekt het echte fundament voor contentmarketing en communitydenken. In mijn beleving zou het opzetten van een social newsroom bedrijven kunnen helpen om meer structuur te geven aan hun online strategie. Waar begin je? De praktijk laat veel verschillende newsrooms zien. Van volledig geïntegreerd in de website tot een apart platform met een eigen stijl en eigen url. Ook achter de schermen zijn er keuzes te maken. Ontwikkel je je eigen nieuwsplatform of maak je gebruik van bestaande technologie? Aanbieders van beproefde platforms zijn onder andere PressPage en Mynewsdesk. Los van voor newsrooms belangrijke zaken als vindbaarheid, contentredactie/creatie, up-to-date-zijn, responsive design, integratie met social media en interactiemogelijkheden gaat het allereerst om de overtuiging. Geloof je in de filosofie van een social newsroom? En in een andere manier van interacteren met je doelgroepen en het gebruik van een newsroom als ‘regiekamer’?

Laat het me weten. Ik ben erg benieuwd naar jouw mening! 

Michel de Bruin

Nieuwsbrief

  • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
  • Inschrijven

Laatste reacties

Word abonnee en ontvang:

  • ✔ 16 keer per jaar MarketingTribune Magazine
  • ✔ Korting tot wel €100,- op events

  • MarketingTribune.nl/b2b is een toonaangevend kennisplatform voor marketeers die op de hoogte willen blijven van de nieuwste trends, inzichten en nieuwsberichten binnen de marketing tussen bedrijven.
  • MarketingTribune: meer over marketing en merken