Verdwenen Merken (13): Maarten Spanjer over Yab Yum

Verdwenen Merken (13): Maarten Spanjer over Yab Yum
  • Bureaus
  • 11 okt 2016 @ 11:56
  • Link
  • Richard Otto
    Richard Otto

    Founder
    Tens Media
  • ZakelijkEntertainmentMarketingMerken

In de serie Verdwenen Merken voelt het auteursduo Richard Otto en Robbert van Loon reclame- en mediamensen aan de tand over hun favoriete verdwenen merk. In deze aflevering: acteur, presentator en schrijver Maarten Spanjer over Yab Yum.

Spanjer, auteur van onder meer het boek 'Spanjer in stukken': 'Ik weet nog dat Yab Yum een prijsvraag uitschreef waarbij je een slogan kon opsturen. Graag wilde ik hier mijn bijdrage aan leveren en bedacht de slogan: 'Uw vrouw ongesteld? Snel Yab Yum gebeld!'' Helaas won ik niet.'

Over Yab Yum

'Het beroemdste bordeel ter wereld', zo noemde voormalig oprichter Theo Heuft deze Amsterdamse nachtclub in zijn memoires. Vele wereldsterren zijn dan ook over de vloer geweest bij Yab Yum voor een drankje en ‘wat gezelligheid’. Wat dat laatste precies inhoudt laat zich raden, maar zelden kwamen er concrete gebeurtenissen naar buiten. Er was Heuft dan ook veel aan gelegen om zo discreet mogelijk te zijn. Niet iedereen wil tenslotte zijn bordeelescapades in de bladen terugvinden.

Wilde verhalen doen er wel genoeg de ronde. Vechtpartijen, afpersingen, drugshandel. Volgens media en de gemeente zou het aan de lopende band plaats hebben gevonden in Yab Yum. In 2007 moest het bordeel dan ook haar deuren sluiten op grond van de Wet Bibob. De vergunning werd officieel ingetrokken wegens het vermoeden van criminele activiteiten.

Yab Yum heeft hierna nog voortbestaan als legaal escortbureau, maar hield dat niet lang overeind. Enkele jaren daarna deed het zeventiende eeuwse grachtenpand aan de singel nog even dienst als museum: Yab Yum Unlocked. Doordat veel toeristen graag een herinnering uit het legendarische bordeel wilden meenemen koos de huidige eigenaar ervoor om het museum te sluiten en het pand vooral als bellegingsobject vast te houden. Yab Yum is overigens Tibetaans voor Vader en Moeder.

Pikant reclame-detail: tv-reclame voor een bordeel maken mocht niet en daarom kwam er een commercial over... Yab Yum  Champagne. 

Lees de verhalen van meer dan 300 verdwenen merken in het boek 'Verdwenen merken'. Dit boek kost € 29.95 en is hier te bestellen.

Het boek ‘Spanjer in stukken’ (dertig jaar verhalen, oud en nieuw werk) is onder meer te koop bij Bol.com (paperback €19,99 | ebook €9,99) en tevens verkrijgbaar bij de gerenommeerde boekhandel.

Lees ook:

Ruud de Langen over Wastora
Willem-Albert Bol over Libertel 
Wim Ubachs over Choq
Jan Dijkgraaf over Freeler
Gonny van der Zwaag over Greenpoint
Jean-Paul Schaddé van Dooren over Caraco
Taco Rijssemus over Buckler
Patrick Petersen over Video 2000
Jeroen Kijk in de Vegte over Club Veronica    
Lodewijk van der Peet over Planet Internet
Vincent Everts over Baan Software



Richard Otto

Nieuwsbrief

  • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
  • Inschrijven

Laatste reacties

Word abonnee en ontvang:

  • ✔ 16 keer per jaar MarketingTribune Magazine
  • ✔ Korting tot wel €100,- op events

  • MarketingTribune.nl/bureaus biedt nieuws, achtergronden en analyses over alle actuele ontwikkelingen binnen het reclamevak en de media (off- en online) die daarin worden ontwikkeld.
  • MarketingTribune: meer over marketing en merken