Dutch Digital Day en de kracht van visual effects

Dutch Digital Day en de kracht van visual effects
  • Bureaus
  • 28 jun 2017 @ 14:44
  • Link
  • Sjaak Hoogkamer
    Sjaak Hoogkamer

    hoofdredacteur
    MarketingTribune
  • Geen tag

Komende vrijdag is de derde editie van Dutch Digital Day. DDA (Dutch Digital Agencies) brengt hiermee een ode aan de digital heroes die iedere dag de wereld proberen verder te veranderen. De dag staat in het teken van de impact van digitale superkrachten. Het thema is "With great power comes great responsibility”. In aanloop naar het digitale event spreken we onder meer met Justin van der Lek, de visual effects artist uit Nederland die momenteel veel succes heeft in Hollywood.

Van der Lek werkt freelance voor de meest prominente Visual Effect Studios in Hollywood zoals Industrial Light & Magic, Digital Domain en Weta Digital. Hij werkt op dit moment aan de nieuwste Star Wars film en leverde bijdragen aan onder meer The Hobbit, The Avengers, The BFG, Independence Day Resurgance en Iron Man.

 Justin van der Lek

Het mooiste project waaraan hij mocht werken is Star Wars: The Force Awakens. Al jong had Van der Lek de droom ooit in de filmindustrie te mogen werken en was groot fan van alle Star Wars films. Toen hij uiteindelijk voor JJ Abrams de nieuwe Star Wars saga mocht starten, kwam deze droom uit. Met uiteindelijk de persoonlijke felicitaties van JJ Abrams voor het winnen van de VES Award (red. Visual Effects Society) voor Best Environment. Door zijn succes reist hij met gezin de hele wereld over. Van Nederland naar Los Angeles, naar Nieuw Zeeland en weer terug naar San Francisco waar hij op dit moment met zijn gezin woont.

Wat is de toekomst van VFX? Of van films? Gaan we straks nog naar de bios?

Visual Effects zijn niet meer weg te denken in de filmindustrie. We zijn de go-to departments geworden om een film van pre-production helemaal tot post-production tot stand te brengen. Ik denk dat we naar de bioscopen blijven gaan, maar dat die ook evolueren met nieuwe technologieën. Met behulp van VR en andere nieuwe media zal 'the art of storytelling' nooit verdwijnen.

Wat is de grootste misvatting over VFX Design?

De grootste misvatting van Visual Effects is dat men denkt dat de term CGI (Computer Generated Images) ook daadwerkelijk betekent dat de computer het werk doet. Het klopt dat we nu meer complexere scenes kunnen bouwen voor filmmakers dan voorheen, maar daar komt ook bij kijken dat we als Visual Effects Artist 10 maal zoveel shots en verantwoordelijkheid hebben. De computer blijft een tool voor visual effects artists zoals verf en pencelen dat zijn voor een schilder.

Wat is de slechtste film ever? En waarom?

Dat weet ik zo niet. Wat ik wel weet is dat 90% van de films wordt gemaakt om geld te verdienen. Wanneer een film met goede content wordt gemaakt en er is een goed verhaal, dan heb je magie. Als er een groep met studiobazen alleen het besluit neemt om geld te verdienen, en ook denkt zelf creatief te kunnen zijn zonder de input van echte filmmakers, dan krijg je de reboots/remakes en sequels.

 

 

Sjaak Hoogkamer

Nieuwsbrief

  • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
  • Inschrijven

Laatste reacties

Word abonnee en ontvang:

  • ✔ 16 keer per jaar MarketingTribune Magazine
  • ✔ Korting tot wel €100,- op events

  • MarketingTribune.nl/bureaus biedt nieuws, achtergronden en analyses over alle actuele ontwikkelingen binnen het reclamevak en de media (off- en online) die daarin worden ontwikkeld.
  • MarketingTribune: meer over marketing en merken