Marketeer Keith Weed (Unilever): 'Niet-stereotype reclame is 25% effectiever'

Marketeer Keith Weed (Unilever): 'Niet-stereotype reclame is 25% effectiever'
 • Bureaus
 • 21 jun 2017 @ 15:44
 • 8683 x gelezen
 • Link
 • Sjaak Hoogkamer
 • CreatieCannes

Keith Weed, Chief Marketing en Communications Officer van Unilever zal vanaf vandaag van één issue minder wakker liggen: stereotype reclame. Unilever heeft namelijk samen met de UN Women en belangrijke mediagiganten als WPP, IPG, Facebook, Google, Mars, Microsoft op Cannes Lions de prestigieuze Unstereotype Alliance gelanceerd. Een wereldwijd initiatief om de stereotype benadering van man en vrouw in de reclame en branded content uit te bannen.

'We doen al veel op het gebied van diversity, maar we zagen te weinig voortgang', zegt Weed. 'We zijn pas echt klaar als er geen ads meer verschijnen die de man of vrouw in hun rol begrenzen. We geloven in een branchebrede aanpak om deze transformatie duurzaam te maken. Het is niet alleen een gewenste sociale ommekeer, maar ook een betere zakelijke aanpak. Progressieve reclame werkt gewoon beter: 25% meer effect en een grotere merkimpact.’

Tunnelvisie

Weed heeft nog wel twee andere problemen waar hij als marketeer soms van wakker schrikt: hoe verbind ik slim en effectief alle digitale punten en hoe kan ik met creativiteit de aandacht van de klant krijgen en vasthouden. Issues waarmee elke marketeer worstelt. Weed schetste een vol digitaal landschap, compleet met adblockers, adfraude en fake news, die de consument steeds op een verkeerd been zetten. ‘Veel merken hebben last van tunnelvisie en lossen vaak maar een probleem op. Terwijl de echte oplossing zit in een aanpak van het totale plaatje. Alleen op die manier kunnen we mensen weer meer bij het merk betrekken. In het digitale landschap heeft alles met elkaar te maken, het gaat erom dat we transparantie creëren en vandaaruit anders gaan denken, werken en creëren.’

Duurzaamheid

Net als met het tackelen van het probleem van diversity ziet Weed kansen om met een hogere kwaliteit van de reclame het hart van de consument te bereiken. Want dat is volgens hem de grootste uitdaging: hoe krijg ik als merk aandacht en hoe betrek ik mijn consument meer bij de merken van Unilever. ‘Dat kan als de klant zichzelf herkent in onze producten. De Unilever Sustainability Living Brands is een aanpak die uitgaat van sociaal bewustzijn, aandacht voor milieu en duurzaamheid. 18 van de 40 Unilever merken voldoen al aan die nieuwe eisen en zorgen voor 60% van de groei en zijn enorm geliefd bij het publiek.

Op de vraag of Unilever dit soort maatregelen neemt onder druk van de maatschappij, zegt Weed: ‘We hebben maar één planeet, ook wij hebben al in een vroeg stadium ingezien dat we onze bijdrage moeten leveren. Belangrijker is dat Unilever begrijpt dat mensen verantwoorde en duurzame producten willen. Want aandacht is niet langer een recht van een merk, maar een voorrecht, een beloning die je moet verdienen. Merken moeten dankzij eerlijke producten de sympathie gaan winnen en consument zover zien te krijgen dat ze jouw tijd en aandacht gunnen.’


Nieuwsbrief

 • Mis niets! Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief.
 • Abonneren

Laatste reacties

Word abonnee en ontvang:

 • ✔ 22 keer per jaar MarketingTribune Magazine
 • ✔ Korting tot wel €100,- op events
 • ✔ Gratis tablet versie

MarketingTribune Events


 • MarketingTribune.nl/bureaus biedt nieuws, achtergronden en analyses over alle actuele ontwikkelingen binnen het reclamevak en de media (off- en online) die daarin worden ontwikkeld.
 • MarketingTribune: meer over marketing en merken