[interview] Milan Meyberg & Dave van Dalen over marketing en duurzaamheid op DGTL Festival

[interview] Milan Meyberg & Dave van Dalen over marketing en duurzaamheid op DGTL Festival
  • Content
  • 1 apr 2018 @ 15:35
  • 13492 x gelezen
  • Link
  • Lucas Boon
  • MarketingInterview

Milan Meyberg, 'revolution manager' en Dave van Dalen, marketing manager willen van hun DGTL het eerste circulaire festival ter wereld maken. Zeer vernieuwend dus genoeg aanleiding voor een interview.

Het festivalseizoen wordt ook dit jaar weer traditioneel afgetrapt tijdens DGTL festival 2018 van 30 maart t/m 1 april op de NDSM werf in Amsterdam. Het terrein is opgedeeld in verschillende area's met podia waarop techno in vele verschijningsvormen te horen is.

1. Stel jullie graag zelf kort voor.

Milan Meyberg: 'Ik ben "revolution manager" DGTL Festival. Binnen DGTL richt ik mij op duurzaamheid, innovatie en technologie om in 2020 van DGTL het eerste circulaire festival ter wereld te maken. Dit houd in: een afval-vrij en emissie-vrij festival, waarbij alle grondstofstromen in kaart zijn gebracht en de vrijgekomen grondstoffen -voorheen “afval”- gebruikt wordt om nieuwe producten te maken. Het is de volgende stap in volledige duurzaamheid.
Dave van Dalen, marketing manager DGTL: 'Binnen DGTL ben ik verantwoordelijk voor de Global marketing. Dit wil zeggen dat ik mij bezig houd met strategie, planning, budgetten en controle. Daarnaast stuur ik de marketing teams aan in Nederland, Spanje, Brazilië en Israel.' 

2. DGTL gaat voor een volledig circulaire foodcourt. Kun je in een notendop over de gedachte hierachter vertellen?

MM: 'Bij een circulair festival hoort ook een circulaire oplossing voor alle organische materiaalstromen. Vorig jaar kwam er bij DGTL 1280 kilo aan voedselresten vrij. En daar kwamen alle gebruikte bordjes en bestek -disposables- nog bij. Dit jaar worden deze “afvalstromen” gecombineerd en gereduceerd naar 0 kilo door de cateraars te laten serveren op snel-composterende bordjes/bestek en de introductie van een composteermachine. Deze machine is in staat om tijdens DGTL alle voedselresten, inclusief disposables, binnen 24 uur te composteren. Dit is de eerste keer dat deze nieuwe machine op deze schaal getest wordt en de resultaten worden wetenschappelijk vastgelegd: omloopsnelheid, verwerking samenstelling, kwaliteit van de compost, et cetera. Vervolgens wordt de compost verrijkt met de meststoffen die we herwinnen uit de recycling van urine, en daarna aangeleverd aan lokale stadsboeren. Deze stadsboeren gebruiken vervolgens de compost om de ingrediënten te kweken voor de cateraars van volgend jaar. Zo is zowel de nutrient cyclus als grondstofstroom volledig circulair.'

3. Wat is de marketinggedachte ervan? Wat moet het gaat 'doen' voor het merk DGTL?

Marketeer DvD: 'In eerste instantie wil je een festival neerzetten dat anders is als alle andere in Nederland. Maar na verloop van tijd blijkt het ineens een veel belangrijkere toevoegen te zijn aan je brand als alleen de diversiteit qua festival. 
Niet alles hoeft per se een marketing gedachte te hebben natuurlijk. Het is onderdeel van het brand DGTL. We wilden een ander festival neerzetten als dat er al was. . Daarom hebben we naast ‘Music’ twee andere belangrijke speerpunten aan DGTL toegevoegd, zodat de bezoeker een andere beleving zou ervaren. Zowel ‘Art’ als ‘Revolution' zijn hier de uitkomst van. We vinden het belangrijk dat men nadenkt over de wereld waar we in leven. Wij zijn een groot festival met edities op verschillende plekken in de wereld. Mensen komen graag bij ons en lezen onze verhalen. Hierdoor kunnen wij informeren en activeren. Waarom zouden we daar geen gebruik van maken en laten zien hoe makkelijk sommige kleine veranderingen zijn waardoor je de wereld een klein beetje beter maakt? Daarnaast zien wij onszelf als een plek waar nieuwe technologiëen getest kunnen worden op kleine schaal en later eventueel ook in de grote stad.  
We zien het dus niet direct als een marketing strategie maar eerder als een spreekbuis om een boodschap uit te dragen. Als we dan toch een haakje willen maken naar marketing, dan vind ik de Revolution projecten een mooie gelegenheid om mensen te laten zien dat festivals zoveel meer kunnen zijn dan alleen maar een massa mensen die naar muziek luisteren. Het zijn jongeren die een cultuur naleven, de realiteit even laten voor wat het is, zichzelf kunnen zijn en zich verbinden met mensen die dezelfde waarden uitdragen als zichzelf. Met onze Revolution projecten behalen we vaak de landelijke media. Deze wordt dan weer gelezen door mensen die misschien helemaal geen festivals bezoeken, wat hun kijk op festivals ook ten goede kan beïnvloeden.' 

4. In dit kader; in hoeverre vind je dat een festivalorganisator moet denken als marketeer?

DvD: 'Eerlijk is eerlijk, als er geen tickets worden verkocht, is er ook geen festival. Dus, natuurlijk moet er ook als marketeer nagedacht worden. Het is te idealistisch om te denken dat met de liefde voor muziek, en in ons geval ook kunst en duurzaamheid, de rest wel vanzelf komt. Ook wij analyseren data om de markt en onze bezoekers in kaart te brengen om zo de juiste mensen te bereiken. Maar onze marketing richt zich niet per se op het gebruiken van ons duurzaamheids ideaal voor de verkoop van tickets. De stichting R3volution is er om een verandering te brengen in het festival-landschap, en als mogelijk daar buiten. We steken ook een groot deel van ons budget daar in, en niet in onze eigen zak.'

5. Er zullen bezoekers van DGTL zijn die dit overdreven vinden, zoals bijvoorbeeld te lezen op de FB-page van de redacteur van dit stuk. Kun je je daarin vinden? En ben je niet bang dat dit een reden is voor bezoekers om juist níet een kaartje te kopen?

MM: 'Het lijkt overdreven, maar als je nagaat dat er bij de foodcourt van DGTL tot wel 10.000 gerechten per dag geserveerd worden, dan is het een flinke uitdaging om dit binnen 24 uur “afvalvrij” te maken. Als het ons lukt, dan kan dezelfde methodiek gebruikt worden voor plaatsen waar ook veel gegeten en gedronken wordt. Denk aan uitgaansgebieden, stations, scholen, universiteiten, ziekenhuizen, stadions, bioscopen enz. Wellicht kunnen deze plekken op dezelfde manier ook afvalvrij worden. Dat is niet overdreven, als je nagaat hoeveel afval er per dag ontstaat bij al deze plekken. Dan zijn wij blij om een voorbeeld te zijn, mensen die daar negatief over denken, nodigen wij graag uit om te laten zien dat het geen marketing is, maar we er echt voor strijden om circulair te worden. Want we kunnen ten slotte allemaal niet ontkennen dat als we op dezelfde voet doorgaan zoals we nu doen, de wereld er straks niet meer is.'

6. Wil je verder nog iets kwijt?

MM: 'Festivals bieden de unieke mogelijkheid om nieuwe technologieën en innovaties op een grote schaal te testen. Ze kunnen ingezet worden als een soort “living” lab om maatschappelijke problemen te bestuderen en zelfs op te lossen. Naast de introductie van een circulair foodcourt, starten we ook een experiment om urine ter plekke om te zetten in drinkwater, en onze plasticstroom te converteren naar olie.' 
DvD: 'We hopen daarom ook dat je ons bijvoorbeeld tijdens Pasen komt opzoeken volgende week, om zelf te ervaren hoe music, art en revolution samen kunnen komen. Ontdek naast muziek, nieuwe technologieën die ervoor zorgen dat we in de toekomst geen afval meer kennen maar alleen maar producten.' 

(LB)

Meer info en aftermovie DGTL klik hier
Aftermovie 2017: zie hieronder.




Nieuwsbrief

  • Mis niets! Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief.
  • Abonneren

Laatste reacties

Word abonnee en ontvang:

  • ✔ 22 keer per jaar MarketingTribune Magazine
  • ✔ Korting tot wel €100,- op events
  • ✔ Gratis tablet versie

  • MarketingTribune.nl/content geeft elke dag inzicht en duiding over de geïntegreerde inzet van (relevante) content voor het realiseren van duurzame klantrelaties (b2b en b2c). Content marketing is de bindende strategie om op het juiste moment met de juiste content op het juiste kanaal met een klant in contact te staan.
  • MarketingTribune: meer over marketing en merken
  • Platform Content