In 13 milliseconden op het netvlies bij je doelgroep

In 13 milliseconden op het netvlies bij je doelgroep
  • Content
  • 26 feb 2015 @ 10:46
  • Link
  • Pleuni van Keulen
    Pleuni van Keulen

    Copywriter
    Zandbeek Eindhoven
  • Doelgroepen

Het internet staat vol met verhalen van mensen die claimen dat het brein beelden 60.000 keer sneller verwerkt dan tekst. Betrouwbare bronnen die dit bevestigen kon ik niet vinden. En ook anderen zochten zich suf, maar tot nu toe tevergeefs. Wel is het zo dat neurowetenschappers aan de Massachusetts Institute of Technology hebben ontdekt dat het menselijk brein een beeld kan verwerken in 13 milliseconden. En Dr. John Medina noemt het Pictorial Superiority Effect: krijgen mensen informatie alleen te horen, dan wordt 10 procent van deze informatie 72 uur later nog onthouden. Wordt hieraan een afbeelding toegevoegd, dan stijgt dit percentage tot 65 procent!

Niet zo raar dus, dat we ontvankelijk zijn voor beeld. Onze levens worden immers steeds drukker. Een beetje visuele hulp om de boel te versnellen, is dus welkom. Bekijk zelf de figuur hieronder maar eens. Dat zegt genoeg, lijkt me.


Consument versus professional
Het is dus niet zo gek dat socialmediakanalen als Pinterest, Instagram en YouTube met hun beelden ontzettend geliefd zijn. Consumentenmerken zoals KLM, Nike of Welke hebben dit al geruime tijd ontdekt. Maar de populariteit beperkt zich niet alleen tot de consument. Ook de zakelijke markt raakt steeds meer doordrongen van de kracht van visuele communicatie. Maar liefst 75 procent van de Facebookposts die merken plaatsen, bevatten foto’s. Beeld scoort gewoon goed. Dat bewijst ook VTech met zijn Facebookpagina. En wist je dat een persbericht met beeld maar liefst 92 procent meer bereik heeft? Om nog maar te zwijgen over meerdere beelden, of een multimediale press release.

Ook lopen privé en zakelijk steeds meer door elkaar. Je bekijkt op zondagmiddag nog even een infographic over de laatste ontwikkelingen in je vakgebied, terwijl je op maandagmiddag via WhatsApp de laatste foto’s van je spelende (klein)kind binnenkrijgt. Je bent dus niet ineens professional-af als je thuis bent en vice versa. Je verwacht – mede mogelijk gemaakt door je smartphone – overal en altijd beelden te kunnen zien, waardoor de behoefte ernaar groeit. Om hieraan te voldoen, is visuele content dus onontbeerlijk.

Maak vorm onderdeel van je contentstrategie
Ik hoor het je denken: ’Leuk, al dat gepraat over visuele vorm, maar waarom is deze blog dan old school tekst?’. Omdat het een blog is! Ik had ook een vlog of onderzoeksdocumentaire kunnen maken. Of een kekke motion graphic. Het belangrijkste is dat je de vorm kiest die in eerste plaats bij je verhaal, maar ook bij je budget past. Zorg er wel voor dat je bewust kiest. Kies dus niet voor dat artikel of die white paper, omdat ‘iedereen dat in onze markt nou eenmaal zo doet’.

Geef vorm aan je verhaal
Storytelling is niets anders dan het vertellen van een verhaal, waarbij er ook een bepaalde vorm hoort. En dat is niet per se een verzameling woorden op een aantal witte pagina’s. Stap 1 is het zoeken naar het juiste verhaal. Heb je dat te pakken? Dan ga je op zoek naar een passende vorm. Misschien leent jouw corporate story zich ontzettend goed voor een moodfilm, omdat het verhaal associatief geschreven is als voice-over, met veel sfeer en weinig feiten. Kijk ook altijd goed wat je concurrent doet en doe het vervolgens anders of beter! Zo kun je een eigen contentdomein claimen bij jouw doelgroep. Zoals Hi dat bij jongeren is gelukt met ‘more crap from the web’ op YouTube bijvoorbeeld.

Dit blog werd geschreven door Pleuni van Keulen, copywriter Zandbeek, the agency for engagement.

Pleuni van Keulen

Nieuwsbrief

  • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
  • Inschrijven

Laatste reacties

Word abonnee en ontvang:

  • ✔ 16 keer per jaar MarketingTribune Magazine
  • ✔ Korting tot wel €100,- op events

  • MarketingTribune.nl/content geeft elke dag inzicht en duiding over de geïntegreerde inzet van (relevante) content voor het realiseren van duurzame klantrelaties (b2b en b2c). Content marketing is de bindende strategie om op het juiste moment met de juiste content op het juiste kanaal met een klant in contact te staan.
  • MarketingTribune: meer over marketing en merken