5 ontwerpen HEMA Ontwerpwedstrijd in de winkel

5 ontwerpen HEMA Ontwerpwedstrijd in de winkel
  • Design
  • 30 jun 2015 @ 07:45
  • Link
  • Redactie Design
    Redactie Design

    Redactie
    MarketingTribune
  • ProductdesignInnovatie

In de afgelopen weken zijn bij de HEMA vijf producten geïntroduceerd die voortkomen uit de HEMA Ontwerpwedstrijd. Het gaat om het Bijdehandje van Elsje Meijer, de Klikspaan van Liza Boon, het Pret Placemat boek van Evelien Habing, het Keukensteuntje van Manouk van der Kooij en de Emmer BBQ van Jip Warenhof.

Bijdehandje
Met het Bijdehandje kun je sleutels bevestigen aan het hengsel van je tas, aan de broekriem van een kind of thuis aan een haakje. Elsje Meijer, student aan de Design Academy Eindhoven, won in 2013 de Tweede publieksprijs van de HEMA Ontwerpwedstrijd. De kleuren van het product zijn door de ontwerper en de HEMA samen ontworpen. Er is een damesversie in zwart met fluorroze en een uniseksversie in bruin.

Klikspaan
De Klikspaan is bedoeld als oplossing voor een probleem tijdens het koken: waar je de spatel moet laten. De Klikspaan is een koekenpan met een handvat waarin je een spatel vast kunt klikken. Ontwerper Liza Boon (Universiteit Twente) won de tweede prijs van de wedstrijd in 2014. Op basis van het ontwerp van Lisa werd een nieuwe mal gemaakt van het handvat van de koekenpan, dat aan de bestaande HEMA-koekenpan gezet is en waaraan een spatel bevestigd is.

Pret Placemat boek
Van de Pret Placemat kunnen kinderen na het eten iets vouwen: een hond, vogel of konijn bijvoorbeeld. Het idee van ontwerper Evelien Habing (TU Delft), die in 2014 de derde prijs won, was aanvankelijk anders. Ze wilde een Pret Servet maken. Omdat die niet dubbelzijdig gedrukt konden worden ontwikkelde de HEMA samen met Evelien het idee voor het Pret Placemat-boek, waarin placemats zitten die gevouwen kunnen worden.

Keukensteuntje
Tablets en kookboeken kunnen neergezet worden op het Keukensteuntje. Het product kan neergezet worden, maar ook opgehangen aan een lepelrek. Manouk van der Kooij van de Willem de Kooning Academie maakte aanvankelijk een wat ingewikkelder ontwerp van verschillende materialen, maar vanwege de kosten van uitvoering werd dat vereenvoudigd. Het Keukensteuntje is nu volledig van metaal gemaakt.

Emmer BBQ
Jip Warendorf ontwierp de Emmer BBQ, een meeneembarbecue waarin briketten, aanmaakblokjes en andere benodigdheden vervoerd kunnen worden. Jips oorspronkelijke idee was dat de briketten, de blokjes en de vleestang meegeleverd zouden worden, maar dat bleek niet mogelijk te zijn. De klant dient ze er los bij te kopen.

HEMA ontwerpwedstrijd
De HEMA ontwerpwedstrijd bestaat sinds 1983. Het uitgangspunt is nog altijd hetzelfde: nationale en internationale studenten aan de verschillende ontwerpopleidingen in Nederland stimuleren om een HEMA product te bedenken en te ontwerpen. HEMA wil met de wedstrijd een bijdrage leveren aan de praktijkvorming van studenten en vormgeving onder de aandacht brengen van een breed publiek. HEMA streeft ernaar per wedstrijdjaar één of een aantal ingezonden ontwerpen in productie te nemen. Inmiddels zijn er in totaal 43 inzendingen van de HEMA ontwerpwedstrijd in productie genomen.
 

Redactie Design

Nieuwsbrief

  • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
  • Inschrijven

Laatste reacties

Word abonnee en ontvang:

  • ✔ 16 keer per jaar MarketingTribune Magazine
  • ✔ Korting tot wel €100,- op events

  • MarketingTribune.nl/design biedt marketeers, communicatieprofessionals en designers nieuws, informatie en praktijkverhalen over en visies op design in het algemeen, maar richt zich met name op packaging-, corporate-, online- en product design.
  • MarketingTribune: meer over marketing en merken