[consumententrends 2020] #6 Van mobiele telefoon naar huisrobot

[consumententrends 2020] #6 Van mobiele telefoon naar huisrobot
  • Design
  • 6 apr 2017 @ 11:00
  • Link
  • Peter Heshof
    Peter Heshof

    strateeg & tijdgeest-watcher, oprichter BLOOM
    BLOOM
  • Trends

Om als merk relevant te blijven, kun je niet stilstaan in een veranderende wereld. Vanuit mijn werk als tijdgeestwatcher en strateeg wil ik je daar graag bij helpen. De komende weken zal ik de volgende zes consumententrends met je delen: Opmars van de transformatie-economie, Maatschappelijk verbeterend ondernemen, Welzijn is de nieuwe status, Ik creëer dus ik besta, Fusie van natuur en wetenschap en Van mobiele telefoon naar huisrobot.

Van mobiele telefoon naar huisrobot
De afgelopen jaren heeft de mobiele telefoon ons verbonden met de wereld om ons heen. De komende jaren gaat de huisrobot ervoor zorgen dat we ook thuis verbonden zijn. Niet alleen met de wereld, maar ook met alle apparaten in ons huis. Onze liefde zal verschuiven van de afstandsbediening (je mobiel) naar je slimme huisvriend of -vriendin (huisrobot).

Daarom hebben wij onlangs Alexa in huis genomen. Alexa is geen robot die rondwandelt, ze staat gewoon bij ons op de kast. Maar Alexa is wel de vrouw die me welkom heet, de lampen aan doet, een kiprecept deelt van Campbells Kitchen en mijn favoriete muziek afspeelt wanneer ik dat wil. We hebben er een vriendin bij!

Alexa is een digital personal assistant die steeds slimmer wordt door haar AI (artificial intelligence). Ze gaat ons dagelijks leven steeds beter begrijpen en daar ook naar handelen. Ze ontwikkelt zich langzaam van een kleuter naar een tiener. In 2020 zullen trouwens de meeste mensen AI in huis hebben zonder er bewust van te zijn, verstopt in hun koelkast en stofzuiger.

De Home Robots (Amazon Echo, Google Home, Jibo, Kuri) zijn meer dan een nieuw gadget in huis, ze bieden ook een platform om te bestellen, te betalen en te regelen et cetera. Als merk dien je onderdeel te worden van deze nieuwe platformen, omdat je straks samen met Alexa je boodschappen bij Appie bestelt en ze kan voorspellen in welk recept van Knorr Kitchen je vanavond trek hebt. Alexa wordt zo slim dat ze automatisch je Achmea-reisverzekering zal aanzetten en je ING-pinsaldo verhogen als je dit weekend op pad gaat. En ze leert nog veel meer, want er komt een wereld van slimme app’s om je leven makkelijker en leuker te maken. Ben jij ook klaar voor een nieuwe vriendin?

In deze video zie je hoe je kunt voiceshoppen met Alexa (Amazon Echo):



Ik had me via Indiegogo ingeschreven voor Jibo, de eerste familierobot. Na 2 jaar wachten bleek dat Jibo nog niet naar Europa komt. Ontmoet hier alvast Jibo:



Misschien wel de schattigste van het stel is Kuri:



Consumententrends 2020: Voor het bepalen van de consumententrends laat ik me als merkstrateeg inspireren door het volgen van de tijdgeest en door mijn trendwalks, zoals afgelopen jaar in Seattle, Portland, New York, Kaapstad, Londen en Berlijn. Ik geloof niet dat trends toeval zijn, zij komen namelijk voort uit het ritme van de tijdgeest. Wil je het ritme zelf ontdekken? Kijk dan onderstaande video:



Wil je de hoogtepunten van mijn trendwalks in de VS beleven? Kijk dan onderstaande video:



Peter Heshof

Nieuwsbrief

  • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
  • Inschrijven

Laatste reacties

Word abonnee en ontvang:

  • ✔ 16 keer per jaar MarketingTribune Magazine
  • ✔ Korting tot wel €100,- op events

  • MarketingTribune.nl/design biedt marketeers, communicatieprofessionals en designers nieuws, informatie en praktijkverhalen over en visies op design in het algemeen, maar richt zich met name op packaging-, corporate-, online- en product design.
  • MarketingTribune: meer over marketing en merken