Michelin-overzicht nieuwe sterrenrestaurants 2014

Michelin-overzicht nieuwe sterrenrestaurants 2014
  • Food-en-retail
  • 25 nov 2013 @ 12:18
  • Link
  • Redactie MarketingTribune
    Redactie MarketingTribune


  • AwardsFoodMakers

Nederland heeft een nieuw driesterrenrestaurant: De Leest in Vaassen van chef-kok Jacob-Jan Boerma. Daarnaast zijn er negen nieuwe restaurant met een Michelin-ster. Dat heeft de organisatie van de Michelinsterren, een kwaliteitskeurmerk voor restaurants, zojuist bekendgemaakt in Maastricht. Nederland telt dit jaar in totaal 105 sterrenrestaurants, vier meer dan vorig jaar. Hier het volledige overzicht waarmee we 2014 ingaan.


Naar het nieuwe overzicht werd reikhalzend uitgekeken, te meer omdat grote chefs hun aanpak over een andere boeg gooiden in 2013. Zo versimpelde Ron Blaauw zijn zaak tot Ron's Gastrobar waar je betaalbare kleinere hapjes krijgt, gaat Beluga Maastricht een vereenvoudiging tegemoet en het huidige driesterrenrestaurant Oud Sluis sluit eind dit jaar zelfs de poorten. Door de economische laagconjunctuur is de markt van stevig bestedende zakenlui tijdens lunch en diner geslonken, simpel, puur en betaalbaar maar toch lekker is de nieuwe trend.

Perfecte marketingtool voor Michelinbanden
De Michelingids is een prestigieuze en zeer succesvolle marketingtool van bandenmaker Michelin. De eerste gids verscheen al in 1900 met uitleg hoe je banden moet vervangen, met kaarten en tips waar je naar toe kan rijden, zoals hotels en restaurants. In 1908 verscheen de eerste Nederlandse Michelingids. Sinds 1926 werden sterren uitgedeeld door een onafhankelijke jury. Sindsdien staat 1 ster voor 'zeer goed in zijn categorie', 2 voor 'zeer goede keuken die een omweg waard is' en 3 voor restaurants die 'de reis zelf waard zijn'. Vanaf 1955 werden hier de Bib Gourmands aan toegevoegd, voor eenvoudige maaltijden onder de (anno 2013) 35 euro. Hoewel de gids inmiddels als zelfstandige titel goed is voor hoge verkoopcijfers, blijft de koppeling aan het merk Michelin ook de merkwaarde van de bandenmaker verhogen. En zullen er ook in 2014 weer kilometers omgereden naar genoemde goede eetgelegenheden, met bandenslijtage tot gevolg. 'Bibendum', het bandenmannetje is intussen uitgegroeid tot reclame-icoon.

De nieuwe sterrenstand
De Librije behoudt zijn derde ster, waardoor Nederland volgend jaar twee driesterrenrestaurants kent. Negen nieuwe restaurants hebben een eerste ster gekregen, drie restaurants promoveren van een naar twee sterren. Klik hier voor het nieuwe overzicht of kijk naar de Michelin-sterrenslag hieronder. (PvWK)




Laatste reacties

Nieuwsbrief

  • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
  • Inschrijven

Word abonnee en ontvang:

  • ✔ 16 keer per jaar MarketingTribune Magazine
  • ✔ Korting tot wel €100,- op events

Partners:

Brand Builders
ChannelUp
Young Perfect

  • MarketingTribune.nl/food-en-retail is het toonaangevende informatieplatform voor en over retail in Nederland. Nieuws, meningen, achtergronden, trends op het gebied van detailhandel en e-commerce? Geen professional in retail kan zonder.
  • MarketingTribune: meer over marketing en merken