Eerste algenraffinagefabriek opent deuren

Eerste algenraffinagefabriek opent deuren
  • Food-en-retail
  • 9 sep 2014 @ 17:14
  • Link
  • Redactie Food en Retail
    Redactie Food en Retail

    Redactie
    MarketingTribune
  • FoodInnovatie

Door grondstoffen te winnen uit algen kunnen veel levensmiddelenbedrijven duurzamer en op termijn ook goedkoper produceren. De techniek bevindt zich nog in een fase van ontwikkeling. Op 8 september is in Lelystad de eerste mobiele algenraffinagefabriek in gebruik genomen.

Het project is een gezamenlijk initiatief van kennisinstituut TNO en bedrijven als Sabic, De Wit Oils, Van Wijhe Verf en Royal HaskoningDHV. Het is een proefinstallatie, die de mogelijkheden moet verkennen van het op grotere schaal winnen van onder meer van eiwitten, olie en koolhydraten uit algen. Tot nu toe gebeurde dit alleen in laboratoria, met kleinere hoeveelheden. Zo meldt Het Parool. Ook Unilever is zeer geïnteresseerd in alg als voedingstof. Dit stelde Peter ter Kulve , president Unilever Asean & ANZ, december vorig jaar al in Marketing Tribune.

Superfoods
Er bestaan al verschillende algenkwekerijen, maar de algen die daar worden geproduceerd worden nu vooral verwerkt tot poeders of 'superfoods'. De algen worden in hun geheel gebruikt. Wat deze fabriek doet is het opknippen van de algen, zodat er stofjes uit gehaald kunnen worden. Deze kunnen bijvoorbeeld worden gebruikt voor het maken van verf, ter vervanging van grondstoffen die erg schaars zijn. En ze kunnen dienen als alternatief voor visolie.

Landbouwgras van de toekomst
Algen bestaan uit veel waardevolle ingrediënten, hebben een zeer hoge groeisnelheid en kunnen makkelijk worden geteeld op onvruchtbare grond. Wetenschappers zien ze daarom ook wel als hét landbouwgewas van de toekomst. Wanneer de industrie op grote schaal algen gaat verwerken, wordt  voor glastuinders waarschijnlijk interessant om in plaats van bijvoorbeeld tomaten, algen te gaan verbouwen. Fabrieken die nu veel geld betalen om voedingsrijk afvalwater te zuiveren, kunnen bij een toename van de vraag naar algen geld verdienen aan dit water wanneer ze het gebruiken voor het kweken van algen.

Acress
De mobiele proeffabriek past in een container en kan eenvoudig worden verplaatst naar verschillende algenleveranciers. De komende periode staat de installatie echter op het terrein van Acress in Lelystad. Acress is het landelijke praktijkcentrum voor duurzame energie en groene grondstoffen.  (Bron: Het Parool)
 

Redactie Food en Retail

Laatste reacties

Nieuwsbrief

  • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
  • Inschrijven

Word abonnee en ontvang:

  • ✔ 16 keer per jaar MarketingTribune Magazine
  • ✔ Korting tot wel €100,- op events

Partners:

Brand Builders
ChannelUp
Young Perfect

  • MarketingTribune.nl/food-en-retail is het toonaangevende informatieplatform voor en over retail in Nederland. Nieuws, meningen, achtergronden, trends op het gebied van detailhandel en e-commerce? Geen professional in retail kan zonder.
  • MarketingTribune: meer over marketing en merken