Pioniersdorp geeft wie meewerkt korting

Pioniersdorp geeft wie meewerkt korting
  • Food-en-retail
  • 30 dec 2014 @ 08:59
  • Link
  • Redactie Food en Retail
    Redactie Food en Retail

    Redactie
    MarketingTribune
  • MarketingInnovatie

Vorig seizoen kusten drie Amsterdamse ondernemers naar eigen zeggen een verlaten middeleeuws dorp in het heuvelachtige oosten van Toscane weer tot leven. Negentig dagen boden zij daarin vervolgens een vakantieverblijf met een jong spontane service en vele lokale lekkernijen. Vanwege het succes zal het dorpje in 2015 een permanenter karakter krijgen met hulp van de gasten, melden ze nu. 'Die kunnen rekenen op korting of zelfs een gratis verblijf wanneer ze daadwerkelijk meehelpen om het bergparadijs Borgo di Gello verder uit te bouwen. Handige Harry’s betalen daarom niets, activo’s driekwart van het tarief en voor diegenen die ultiem willen relaxen - helemaal prima - geldt het gewone tarief.'


Dolce far niente
'Dolce far niente is bij uitstek een geschikte levenshouding op onze berg', verklaart de half-Italiaanse initiatiefnemer Igor Sancisi. 'Maar zo komt deze plek niet gereed',  vult Mart Hijmans aan. 'Vorig jaar hebben wij echt moeten zwoegen om een hoeve te verbouwen tot een luxe verblijf. Later in de zomer kwam daar nog een zwembad bij',  zegt Leonard Crijns. Komend jaar nodigt Novanta hun gasten nadrukkelijk uit mee te bouwen aan de renovatie en uitbreiding van voorzieningen in Borgo di Gello. Sancisi: 'in ieder geval mikken we op een bakkerij/pizzeria, een luxe spa, een boomhut en een tweede hoeve, maar ook van wie zelf iets speciaals naar de berg weet te brengen horen wij graag!' Volledige bijdragen worden beloond met een gratis verblijf waarna genoeg valt te genieten, beloven de heren.

I pazzi Olandesi
Toscane is vol van klassieke B&B’s, dus wat bezielt die Amsterdammers daar een hotel te openen? Borgo di Gello is de ideale vakantiebestemming voor wie het platgetreden Toscane wil vermijden, menen de initiatoren. 'Buiten i pazzi olandesi vinden de boeren rond Borgo di Gello eveneens de weg naar boven. Na decennia van afwezigheid gaan hun producten de berg weer op. Gasten bereiden vervolgens deels zelf de maaltijd. Zij komen in aanraking met het echt Italiaanse leven dat, zo weet iedereen, een groot gedeelte van de dag om eten draait.' 
'Novanta biedt unieke ervaringen rond het verbouwen en bereiden van lokale producten die de nieuwsgierigheid van stadsmensen vervult. De gasten worden onderdeel van een wereld waar natuur en eten hand in hand gaan. Alles en iedereen in Borgo di Gello is verbonden met elkaar',  beschrijft Aafke van der Lippe, die vorig seizoen enthousiast de berg op reed om een kijkje te nemen en zich kort daarna aansloot bij de initiatiefnemers.

Truffels, prosciutti en grappa
Speur mee naar truffels met Nicola en zijn hond Chicca en bezoek de oude boerderij van Fabrizio waar hij van vrij rondscharrelende varkens zijn eigen salami en prosciutti vervaardigt alsook een keur aan zelf geschoten wild en gevogelte aanlevert, roepen de mannen op. 'Grappa komt gewoon van buurman Franco en alle lokale producten belanden op de lange tafels die bovenop de berg het decor vormen van heerlijk ontspannen maaltijden.  ‘s Avonds worden de wijnen ontkurkt van een cantina uit Arezzo, de stad die als decor diende in La Vita e Bella ligt een uur in zuidelijke richting. Dichterbij liggen het idyllische burchtdorpje Poppi, de kloosters van Camaldoli en La Verna alsook het geboortehuis van Michelangelo.
Voor wie avond aan avond genoeg sterren aan de Toscaanse hemel heeft aanschouwd, is er nog een ruim repertoire van Italiaanse filmklassiekers die in de openlucht kunnen worden afgespeeld. De onderkomens in Borgo di Gello zijn stuk voor stuk rustiek te noemen en bieden een haast rauwe vorm van luxe. Verder is er de mogelijkheid om te gaan vliegvissen en ‘s nachts is er een wildzwijnsafari.'

Toscaans plattelandsleven
In Borgo di Gello proef je het plattelandsleven van Toscane. De bossen van Casentino bieden prachtige vergezichten en voor dagen vertier. Verkwikkend is ook het kleine zwembad dat vorig jaar is aangelegd. En voor wie dieper in het water wil plonsen, meandert onderaan de berg rond gigantische basaltrotsen de bergbeek Corsalone. Ideaal voor klimtochten of voor een ontspannende picknick. Kortom, 'niet te missen', stellen Igor Sancisi en Mart Hijmans. Novanta roept geïnteresseerde bouwers nu op om zich via de website te melden en jaagt vakantiegangers aan vooral mee te genieten! Vanaf mei 2015 wacht de eerste gasten wederom een warm onthaal. Het pioniersdorp biedt niet te missen ervaringen voor, zo beloven ze:

'1. Alleskunners - Bouw mee aan de renovatie en opbouw van het dorp en wordt beloond met een gratis verblijf.
2. Activo’s – Werk mee met o.a. voorbereidingen in de keuken, houtsprokkelen, dierenverzorging, eierenrapen, kruiden foerageren, poolbar bijvullen en andere kleine klusjes en krijg 25% korting op het verblijf.
3. Ultieme relaxers – Geniet van alles wat Novanta te bieden heeft en kom volledig tot rust in dit bergparadijs voor het normale tarief.'

Een origineel idee om een verlaten mooi dorpje samen te reanimeren. Leuk idee ook voor een reality-serie op tv, maar daarvoor heeft nog niemand zich gemeld. (PvWK)
 

Redactie Food en Retail

Laatste reacties

Nieuwsbrief

  • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
  • Inschrijven

Word abonnee en ontvang:

  • ✔ 16 keer per jaar MarketingTribune Magazine
  • ✔ Korting tot wel €100,- op events

Partners:

Brand Builders
ChannelUp
Young Perfect

  • MarketingTribune.nl/food-en-retail is het toonaangevende informatieplatform voor en over retail in Nederland. Nieuws, meningen, achtergronden, trends op het gebied van detailhandel en e-commerce? Geen professional in retail kan zonder.
  • MarketingTribune: meer over marketing en merken