Winkeliers boos want parkeergarages staan leeg terwijl tarieven flink stijgen

Winkeliers boos want parkeergarages staan leeg terwijl tarieven flink stijgen
  • Food-en-retail
  • 5 mrt 2015 @ 15:27
  • Link
  • Redactie Food en Retail
    Redactie Food en Retail

    Redactie
    MarketingTribune
  • Geen tag

40 procent van de gemeenten heeft het parkeertarief op straat verhoogd, zo blijkt uit de Nationale Parkeertest 2015 van Detailhandel Nederland. De tarieven op straat van deze gemeenten zijn met gemiddeld zes procent gestegen. Een uitschieter is de gemeente Haarlem met een stijging van maar liefst 20 procent. Ook tarieven van parkeergarages stijgen nog steeds. De Q-Park parkeergarage aan de Gedempte Gracht in Den Haag spant de kroon met een stijging van 27 procent. Zulke graaitarieven in combinatie met leegstand komen de detailhandel en leefbaarheid niet ten goede.

Uit de Nationale Parkeertest blijkt dat de gemiddelde parkeertarieven gestegen zijn, maar de stijging begint af te vlakken. Waar de stijging vorig jaar nog 5% was, is het dit jaar 2%. Bijna driekwart van de parkeergarages houdt het tarief gelijk. Gemeenten en commerciële exploitanten lijken zich bewust te worden van het effect van parkeertarieven op consumenten die de binnenstad bezoeken.

Dit besef is hard nodig, in een tijd waarin parkeergarages leegstaan en de tarieven de afgelopen vijf jaar met een derde zijn verhoogd, stelt Jildau Schuilenburg, secretaris Vestigingszaken Detailhandel Nederland: 'het is onvoorstelbaar dat er nog steeds gemeenten en parkeerexploitanten zijn die de tarieven verhogen. Juist in voor de detailhandel zware tijden zouden deze partijen er goed aan doen om de tarieven te verlagen. Dat stimuleert de lokale economie en komt de leefbaarheid van de binnenstad ten goede.'

Betalen per minuut
Detailhandel Nederland pleit met de ANWB, Koninklijke Horeca Nederland en de PvdA voor eerlijke en transparante parkeertarieven. Betalen moet per minuut kunnen, zodat de consument alleen betaalt voor de daadwerkelijke parkeertijd en parkeergarages kan vergelijken. Maar, 19% van de parkeergarages heeft nog altijd een minimum tijdseenheid van 60 minuten. Voor anderhalf uur parkeren betaalt de consument daardoor 12% te veel. Het wetsvoorstel van de PvdA stuit op weerstand. Tegenstanders stellen dat technologische ontwikkelingen zo’n wet op korte termijn al overbodig maken. Maar, nog maar 14% van de Nederlanders gebruikt een app om met de mobiele telefoon af te rekenen. Dat betekent dat 86% van de mensen nog altijd te veel betaalt voor parkeren.

De beste parkeergarage van Nederland staat in Groningen
De Damsterdiepgarage in Groningen is dit jaar uitgeroepen tot de Beste Parkeergarage van Nederland. De parkeergarage voerde geen tariefsverhoging in en de parkeerkosten voor bezoekers zijn laag, namelijk 1 euro per 24 minuten. Verder is de garage goed onderhouden en zijn de voorzieningen uitstekend op orde. De resultaten van het onderzoek dat Detailhandel Nederland uitvoerde naar parkeren zijn hier gratis te downloaden. Detailhandel Nederland noemt zich de spreekbuis van de winkeliers van Nederland en stelt zich ten doel de belangenbehartiging van de detailhandel in Den Haag en Brussel te optimaliseren en te versterken. Detailhandel Nederland vertegenwoordigt 110.000 winkeliers. De sector heeft een omzet van €96 miljard en biedt werk aan nog eens 700.000 mensen. (PvWK)

Top 5 stijging gemeentelijke tarieven parkeren op straat (2010-2015)
Gemeente Stijging in 5 jaar tijd
Eindhoven 70%
Haarlem 53%
Nijmegen 50%
Assen 45%
Zaanstad 43%

Top 5 duurste parkeergarages
Parkeergarage, Tarief / Tarief omgerekend per uur
-De Kolk, Amsterdam €2,00 per 20 min. /  €6,00 pu
-Dam, Amsterdam €2,00 per 20 min. /  €6,00 pu 
-The Bank, Amsterdam €5,00 per 60 min. /  €5,00 pu
-Waterlooplein, Amsterdam €5,00 per 60 min. / €5,00 pu
-Centregarage, Amsterdam €5,00 per 60 min. /  €5,00 pu

Top 5 goedkoopste parkeergarages
Parkeergarage / Tarief
- Amsterdamsestraat, Zoetermeer Eerste 3 uur gratis,  daarna: €1,50 per 54 min.
 - Luxemburglaan, Zoetermeer Eerste 3 uur gratis,  daarna: €1,50 per 54 min.
- Vier Meren, Hoofddorp €0,40 per 30 min.
- Centrumgarage, Hoofddorp €0,50 per 27 min.
- Kousteensedijk, Middelburg €0,30 per 15 min.

(bron: MarketingTribune / Detailhandel Nederland)
 

Redactie Food en Retail

Laatste reacties

Nieuwsbrief

  • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
  • Inschrijven

Word abonnee en ontvang:

  • ✔ 16 keer per jaar MarketingTribune Magazine
  • ✔ Korting tot wel €100,- op events

Partners:

Brand Builders
ChannelUp
Young Perfect

  • MarketingTribune.nl/food-en-retail is het toonaangevende informatieplatform voor en over retail in Nederland. Nieuws, meningen, achtergronden, trends op het gebied van detailhandel en e-commerce? Geen professional in retail kan zonder.
  • MarketingTribune: meer over marketing en merken