KHN-voorzitter Willemsen: 'Horeca wil kansen pakken in gelijk speelveld' - fel op Airbnb en Wet Werk en Zekerheid

KHN-voorzitter Willemsen: 'Horeca wil kansen pakken in gelijk speelveld' - fel op Airbnb en Wet Werk en Zekerheid
  • Food-en-retail
  • 10 jan 2017 @ 09:02
  • Link
  • Redactie Food en Retail
    Redactie Food en Retail

    Redactie
    MarketingTribune
  • Food

Volgens KHN-voorzitter Robèr Willemsen gaat het goed met de Nederlandse horeca: het aantal horecavestigingen is gestegen naar 40.250, waar werkgelegenheid wordt geboden aan 387.000 fte's. Door een groei in volume groeide de gezamenlijke omzet tot 18,2 miljard euro. Ondanks de groei wil Willemsen een belangrijk signaal aan de overheid geven: ondersteun de horeca door een gelijk speelveld te bewaken. Met duidelijke wet- en regelgeving én goede handhaving ook bij nieuwe aanbieders. Want: 'Airbnb leidt tot wildgroei, overlast en enorme veiligheidsrisico’s voor consumenten.'

'Omzet 2017 onder druk'
Het aantal horecavestigingen is snel gegroeid. Dit betekent dat de omzet per bedrijf onder druk staat, berekende Willemsens club. 'Ook nieuwe mengvormen qua retail en horeca dempen de omzetgroei in 2017. Hier komt bij dat een groot deel van de horecaomzet wordt afgesnoept door bemiddelende websites als Booking.com en Iens.nl die met hun dominante marktpositie onevenredig hoge percentages rekenen.' KHN vindt dat de Autoriteit Consument en Markt dit moet onderzoeken en zonodig ingrijpen, ter bescherming van de consument, vertelt hij aan MarketingTribune.

Registratieplicht Airbnb
'KHN is voorstander van gezonde concurrentie waarbij gelijke regels moeten gelden voor alle horeca-aanbod zoals dus ook paracommerciële instellingen -zoals sportverenigingen en cultuurhuizen- en aanbod dat wordt ontsloten via platforms als Airbnb. Willemsen: 'Ik vind het onbegrijpelijk dat de overheden in de omringende landen vaak strenge regels hebben gesteld voor Airbnb, terwijl de Nederlandse overheid dat niet nodig lijkt te vinden. Met als gevolg wildgroei, overlast en enorme veiligheidsrisico’s voor consumenten. Wat ons betreft moet er minimaal een registratieplicht komen van iedere gast die verblijft in een Airbnb. Elke aanbieder moet zich houden aan dezelfde wet- en regelgeving.'

Arbeidsmarkt: Wet werk en zekerheid werkt niet
Er is een forse groei van werkgelegenheid in de horecabranche, meldt KHN daarnaast. Het aantal horecabanen is sinds 2009 met 19% gestegen tot 380.000 in 2016. Willemsen: 'De uitdaging zit in de nieuwe regels van de  Wet Werk en Zekerheid. Deze zijn te beperkend voor de horecaondernemers. Het aantal contracten bepaalde tijd in een reeks was in 2009 nog 6 in 5 jaren, in 2017 is dat lager: 3 in 2 jaren. In de praktijk is het voor ondernemers te risicovol om medewerkers in vaste dienst te nemen. Ontslag is moeilijk door strikte regels met eenzijdige bewijslast voor de werkgever. Dat geldt ook voor regels en verplichtingen bij ziekte. Wordt een medewerker ziek dan moet je minimaal twee jaar het loon doorbetalen, iets wat voor een kleine ondernemer het einde van bedrijf kan betekenen.'
 
Contraproductief
Gevolg is volgens Willemsen dat het aantal vaste banen in de horeca  afneemt ten gunste van flexbanen. 'Wat dat betreft is de Wet Werk en Zekerheid ook in de horeca contraproductief, zowel voor medewerkers als ondernemers.'
(PvWK, bronnen: KHN, Horecava

Redactie Food en Retail

Laatste reacties

Nieuwsbrief

  • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
  • Inschrijven

Word abonnee en ontvang:

  • ✔ 16 keer per jaar MarketingTribune Magazine
  • ✔ Korting tot wel €100,- op events

Partners:

Brand Builders
ChannelUp
Young Perfect

  • MarketingTribune.nl/food-en-retail is het toonaangevende informatieplatform voor en over retail in Nederland. Nieuws, meningen, achtergronden, trends op het gebied van detailhandel en e-commerce? Geen professional in retail kan zonder.
  • MarketingTribune: meer over marketing en merken