AH-franchiser daagt Albert Heijn

AH-franchiser daagt Albert Heijn
  • Food-en-retail
  • 5 sep 2017 @ 15:01
  • Link
  • Redactie Food en Retail
    Redactie Food en Retail

    Redactie
    MarketingTribune
  • WinkelenMarketing

AH-franchiser Gerrit van Noort daagt Albert Heijn voor de rechter. Vandaag dient bij de rechtbank in Haarlem het kort geding. Het dienen van het kort geding wordt door de rechtbank geconfirmeerd na vragen van vaktitel Distrifood. De bom ontplofte toen Albert Heijn twee weken terug besloot de levering van goederen aan de twee supermarkten van Van Noort in het Brabantse Berghem en in Leiden te staken. De schoen wringt wel eens vaker als het om franchisers gaat.

Het is volgens de vaktitel de eerste keer dat de marktleider zo’n vergaand besluit neemt tegen een franchisenemer. Het kort geding zal ook duidelijk maken wat de oorzaak is van het conflict tussen Van Noort en Albert Heijn. De ondernemer houdt tot nu zijn mond dicht: "Ik lever geen commentaar. Dat hebben we zo in de franchiseovereenkomst afgesproken en daar houd ik me aan. AH sprak vorige week over "het nakomen van financiële verplichtingen".'
Van Noort zou met andere woorden eerdere leveranties niet volgens afspraak hebben betaald. Daarvan lijkt de AH-franchiser zelf niet overtuigd. Eerder diende een rechtzaak als gevolg van een al jaren slepend conflict tussen Albert Heijn en de franchisers over de 'onverdeelde marge'. 

Gedoe met de franchisers
Volgens AH probeerden de franchisers via deze rechtzaak in 2016 de onverdeelde marge om te vormen tot ‘een soort eenzijdige winstdelingsoverenkomst’. Zo'n constructie brengt volgens Albert Heijn de toekomst van franchising in gevaar. In april dit jaar uitte het bestuur van de Vereniging van Albert Heijn-franchisenemers in een brief nog zorgen over de houding van de marktleider in de onderhandelingen over de verdeling van kosten en opbrengsten. De schoen wringt wel eens vaker bij de franchisers. Eerder gingen bijvoorbeeld Hema-franchisers rollebollend over straat met hun directie. Welke waarde voegt het hoofdkantoor toe, is steevast de vraag, waarin centrale effectieve marketing de doorslag kan geven.

De zaak Gerrit van Noort staat volgens bronnen binnen AH echter op zichzelf, omdat de franchisenemer simpelweg een miljoenenschuld zou hebben bij de retailformule.
(PvWK, bronnen: Distrifood, AH)

Redactie Food en Retail

Laatste reacties

Nieuwsbrief

  • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
  • Inschrijven

Word abonnee en ontvang:

  • ✔ 16 keer per jaar MarketingTribune Magazine
  • ✔ Korting tot wel €100,- op events

Partners:

Brand Builders
ChannelUp
Young Perfect

  • MarketingTribune.nl/food-en-retail is het toonaangevende informatieplatform voor en over retail in Nederland. Nieuws, meningen, achtergronden, trends op het gebied van detailhandel en e-commerce? Geen professional in retail kan zonder.
  • MarketingTribune: meer over marketing en merken