Besmette vleeswaren bij supermarkten teruggehaald

Besmette vleeswaren bij supermarkten teruggehaald
  • Food-en-retail
  • 4 okt 2019 @ 13:40
  • Link
  • Peter van Woensel Kooy
    Peter van Woensel Kooy

    senior redacteur, merk-expert
    MarketingTribune
  • PrijsFood

Uitgerekend op (Eet geen) Dierendag is de handel in aandelen van vleeswarenspecialist Ter Beke in Brussel stilgelegd. Dat is de holding van ondermeer het Nederlandse Offerman Aalsmeer, dat bacterieel besmette vleeswaren leverde aan Aldi, Bidfood, Sligro, Jumbo en Versunie.

De gevolgen zijn intussen drie doden en een miskraam. Het RIVM meldt daarnaast 20 besmettingen via de vleeswaren. Vandaag is dat openingsnieuws in de landelijke media.

'Zelfs een ezel stoot zichzelf geen tweede keer...'
Retailer Jumbo neemt geen halve maatregelen en roept direct meer dan 130 vleeswaren terug wegens mogelijke besmettingen met de gevaarlijke bacterie 'Listeria'. Aldi heeft vier soorten vleeswaren teruggeroepen, volgens een woordvoerder in Het Parool 'zijn vleeswaren die nog in de schappen liggen, veilig om te consumeren.' Volgens de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit ging het al eerder mis bij Offerman. Dit zoveelste vleesschandaal in Nederland komt volgens de NVWA en NOS aan het licht door meldingen via de GGD en het RIVM. De meeste door Offerman geleverde besmette producten hebben een houdbaarheidsdatum tot halverwege of eind oktober, hetgeen voor 'vers' vlees lang te noemen is.

Schade beperken
In plaats van dit schandaal aan te grijpen om met de boeren naar dier- en milieuvriendelijker en minder risicovolle plantaardige alternatieven om te zien, meldt een betrokken retailer te hopen 'dat het volledige assortiment weer snel beschikbaar is.' De besmette vleeswaren zullen het vertrouwen in vleesconsumptie niet laten stijgen in Nederland en zijn een smet op het merkimago van getroffen supermarkten. Listeriose, het gevolg van besmetting met Listeria, kan eventueel met medicijnen worden aangepakt.
(PvWK)

Lees hier: Belangrijke veiligheidswaarschuwing gesneden voorverpakte vleeswaren Versunie
Lees hier: Belangrijke veiligheidswaarschuwing gesneden voorverpakte vleeswaren Jumbo

beeld boven: John Canelis / Unsplash

Peter van Woensel Kooy

Laatste reacties

Nieuwsbrief

  • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
  • Inschrijven

Word abonnee en ontvang:

  • ✔ 16 keer per jaar MarketingTribune Magazine
  • ✔ Korting tot wel €100,- op events

Partners:

Brand Builders
ChannelUp
Young Perfect

  • MarketingTribune.nl/food-en-retail is het toonaangevende informatieplatform voor en over retail in Nederland. Nieuws, meningen, achtergronden, trends op het gebied van detailhandel en e-commerce? Geen professional in retail kan zonder.
  • MarketingTribune: meer over marketing en merken