[onderzoek] De impact van Picnic op food retail

[onderzoek] De impact van Picnic op food retail
  • Food-en-retail
  • 18 feb 2020 @ 08:29
  • Link
  • Peter van Woensel Kooy
    Peter van Woensel Kooy

    senior redacteur, merk-expert
    MarketingTribune
  • OnderzoekMarketing

Online boodschappen doen is weliswaar nog steeds een kleine markt, maar heeft in de afgelopen jaren wel een flinke groeispurt doorgemaakt. Een belangrijke aanjager van die groei is de komst van Picnic naar het Nederlandse supermarktkanaal in september 2015, zo blijkt uit vers onderzoek van EFMI Business School.

Hoewel door sommige experts indertijd schamper werd gedaan over de marktkansen en er nog steeds de nodige scepsis is over het verdienmodel, is Picnic ruim vier jaar na dato een snelgroeiende onderneming en een luis in de pels voor de traditionele supermarkten en hun online bezorgdiensten.

Drie centrale managementvragen
In dit nieuwe EFMI-managementrapport wordt uitgebreid in gegaanop de Nederlandse operatie van Picnic en worden enkele interessante insights gedeeld. Drie managementvragen staan daarbij volgens de auteurs centraal:

1. Wat zijn de belangrijkste pijlers van de Picnic-klantenpropositie en hoe onderscheidt Picnic zich van andere aanbieders van online boodschappen doen?

2. Hoeveel huishoudens ‘bereikt’ Picnic op dit moment, hoe ziet het bezorggebied eruit, wat kunnen we daarvan leren en is er nog ruimte voor geografische uitbreiding?

3. Welke impact heeft Picnic op de traditionele supermarkten, nu en in de nabije toekomst?

Opzet van het onderzoek
Om de drie managementvragen te beantwoorden, heeft het EFMI Data Analytics team uitgebreide analyses uitgevoerd. Daarbij zijn diverse databronnen gehanteerd en gekoppeld:

> EFMI Supermarkt Database: kenmerken van NL-supermarkten en hun marktgebieden
> CBS-postcodedatabase: achtergrondkenmerken van Nederlandse huishoudens
> EFMI Picnic-database: kenmerken van DC’s, hubs, en postcodes in het bezorggebied
> Superscanner-database: prijs-, promotie- en assortimentsdata van supermarkten

Rapport downloaden
EFMI-bedrijfsleden kunnen het rapport ‘De Impact van Picnic in Food Retail’ downloaden. Meer info over bedrijfslidmaatschap EFMI klik hier. Voor MarketingTribunes complete dossier Picnic klik hier.
(PvWK)

Peter van Woensel Kooy

Laatste reacties

Nieuwsbrief

  • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
  • Inschrijven

Word abonnee en ontvang:

  • ✔ 16 keer per jaar MarketingTribune Magazine
  • ✔ Korting tot wel €100,- op events

Partners:

Brand Builders
ChannelUp
Young Perfect

  • MarketingTribune.nl/food-en-retail is het toonaangevende informatieplatform voor en over retail in Nederland. Nieuws, meningen, achtergronden, trends op het gebied van detailhandel en e-commerce? Geen professional in retail kan zonder.
  • MarketingTribune: meer over marketing en merken