[video] Sandenburg Breakfast Meet-up 3/12: voorspellingen Nederlandse Foodmarkt 2021

[video] Sandenburg Breakfast Meet-up 3/12: voorspellingen Nederlandse Foodmarkt 2021
  • Food-en-retail
  • 2 dec 2020 @ 11:20
  • Link
  • Peter van Woensel Kooy
    Peter van Woensel Kooy

    senior redacteur, merk-expert
    MarketingTribune
  • FoodEvenementMarketing

Op 3 december 2020 wordt weer een Sandenburg Breakfast Meet-up georganiseerd met drie toppers uit de wereld van food. Aan de ontbijttafel zitten Walter Seib, topman HMSHost International, Inga Blokker, directeur The Food Resarch Company en Paul van Oers van Hotel Management School Maastricht. Kijk hier mee.

Het gesprek onder leiding van retailexpert Rupert Parker Brady en ondernemer Markus Konings van Sandenburg concept creation wordt live gestreamd door MarketingTribune.nl via onderstaand venster en mede mogelijk gemaakt door AVEX.

* Inga Blokker is als oprichter van The Food Research Company verantwoordelijk voor alle onderzoeken die onder meer Foodservice Instituut Nederland (FSIN) naar buiten brengt over trends, consumenten en marktontwikkelingen in de foodmarkt.

* Lector Foodservice Paul van Oers is al tien jaar ervaring met de innovatieve minor Foodservice verbonden aan de Hotel Management School Maastricht, onderdeel van Zuyd Hogeschool. Hij begeleidt talentvolle derde- en vierdejaars hbo-studenten binnen de Foodservice minor, die hij zelf opzette en vorm gaf.

* Walter Seib is voorzitter van FSIN. In het dagelijks leven is hij al jaren ceo van HMSHost International, die naast Schiphol ook bekende formules exploiteert op treinstations en winkelcentra in Nederland. De wereldwijde marktleider in vliegveldhoreca zag door het stilvallen van de luchtvaart de omzet in eerste instantie teruglopen naar slechts 1,5 procent. Vorig jaar draaide HMSHost een omzet van 600 miljoen euro, met meer dan tweeduizend medewerkers in Nederland. Uiteindelijk moest HMSHost in 2020 alleen al in Nederland 1.400 mensen laten gaan. In alle negentien landen bij elkaar heeft de exploitant van 6.500 mensen afscheid moeten nemen. Tot corona groeide de omzet nog met 20 tot 25 procent per jaar.

Extreme verschillen
Binnen de foodmarkt veroorzaakt de coronacrisis extreme verschilllen. Dat blijkt uit de marktprognose voor 2020 en 2021 die het gezaghebbende Foodservice Instituut Nederland (FSIN) bij tientallen ondernemingen, brancheorganisaties en experts ophaalden. Foodservice verliest veel marktaandeel aan Foodretail, en binnen Foodservice lijden sectoren als catering, zakelijke hotellerie en nachthoreca enorme schade. Tegelijkertijd groeien maaltijd- en boodschappenbezorging explosief en profiteren supermarkten en speciaalzaken.

De drie buitenshuis kanalen (Horeca, Catering en Gemak) dalen naar verwachting in 2020 nu met maar liefst met 55% en leveren daarmee maar liefst € 8,8 miljard in ten opzichte van het recordjaar 2019 in relatie tot de verkoop van voedings- en genotmiddelen. De drie At Home kanalen (Supermarkt, Speciaalzaak en New Retail) daarentegen winnen dit jaar € 4,2 miljard (ook puur in food, de nonfood omzetten van de supermarkten zijn niet meegerekend). Ook de speciaalzaak wint na jarenlange daling opeens € 310 miljoen omzet.

De consument geeft dit jaar minder uit aan food. Het FSIN verwacht een min van 7,6%. Dat betekent dat er € 4,5 miljard minder wordt besteed. Niet omdat de consument opeens minder eet en drinkt, maar omdat hij zijn kilocalorieën op goedkopere plekken koopt. Het FSIN wijst op 12 grote gevolgen. De effecten van de crisis in de economie worden pas in 2021 goed zichtbaar. En het verdienmodel van kanaal Horeca is door de crisis desastreus veranderd.

1. Het aantal faillissementen en ontslagen in horeca valt nu nog mee dankzij de overheidsregelingen. Maar vanaf kwartaal vier 2020 worden duizenden faillissementen en vele tienduizenden ontslagen verwacht.

2. We krijgen in 2021, vanwege de opkomende economische crisis, een verdere downtrading bij de consument. Meer nadruk op bezuinigen en voordeeltjes halen.

3. Mede daardoor zal het aantal formulerestaurants juist groeien, ten koste van de papa-mama-restaurants met solitaire vestigingen.

4. Het gaat zeker tot 2023 duren voordat de omzet in Horeca weer op het omzetniveau van 2019 is. De tweede lockdown van 14 oktober gaat met name Horeca en Catering nog extra op achterstand zetten, vooral vanwege het aantasten van financiële buffers en het onmogelijk maken van investeringen.

5. De markt voor klassieke contractcatering gaat een fundamentele klap krijgen. Het is voor opdrachtgevers en voor cateraars niet meer interessant (en nuttig) om de (beperkter aanwezige) medewerkers te voorzien van gesubsidieerde lunches.

6. Lunchbezorgers en gemakswinkels springen in dat gat dat cateraars moeten achterlaten bij deze locaties. Maar op hun beurt zullen cateraars zich op commercieel terrein begeven met horecaformules, ook in het straatbeeld.

7. Supermarkten zullen hun veroverde omzetplus niet gemakkelijk weer prijsgeven en zullen steeds meer horeca-elementen aan hun formules toevoegen.

8. Er komen meer conveniencewinkels omdat de consument steeds meer gaat voor gemak. Overigens hebben gemakswinkels het in coronatijd ook heel moeilijk omdat ze veelal gevestigd zijn op locaties waar 'normaal' heel veel passanten komen.

9. Vanwege die gemakzoekende consument zal ook het bezorgen van zowel maaltijden als boodschappen fors blijven doorgroeien.

10. Het zijn vooral jongeren (Millennials en Gen-Z) die de gemaksconsumptie aanjagen en zich met apps laten ontzorgen.

11. Diezelfde generaties zorgen overigens ook voor een boost in vegetarische en vegan concepten en producten.

12. Jongeren (vooral ook gezinnen) hebben in coronatijd de speciaalzaak ontdekt. En als die specialisten nog meer hameren op kwaliteit en onderscheid van de supermarkt, kunnen ze deze nieuwe klanten vasthouden.

Genoeg redenen voor Sandenburg om een uitzending te wijden aan de dynamische ontwikkelingen in de Nederlandse foodmarkt, met als hamvraag: 'overleeft de foodservice 2021?'

(PvWK/RPB)

Haalt de foodservice sector 2021?

Donderdag 3 december 2020

Tijdstip: 9.00 – 10.00 uur

Livestream vanuit Sandenburg in Amsterdam: via het venster hieronder



Peter van Woensel Kooy

Laatste reacties

Nieuwsbrief

  • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
  • Inschrijven

Word abonnee en ontvang:

  • ✔ 16 keer per jaar MarketingTribune Magazine
  • ✔ Korting tot wel €100,- op events

Partners:

Brand Builders
ChannelUp
Young Perfect

  • MarketingTribune.nl/food-en-retail is het toonaangevende informatieplatform voor en over retail in Nederland. Nieuws, meningen, achtergronden, trends op het gebied van detailhandel en e-commerce? Geen professional in retail kan zonder.
  • MarketingTribune: meer over marketing en merken