Vierde fabriek RetourMatras geopend

Vierde fabriek RetourMatras geopend
  • Food-en-retail
  • 6 jul 2021 @ 11:38
  • Link
  • Sjaak Hoogkamer
    Sjaak Hoogkamer

    hoofdredacteur
    MarketingTribune
  • Geen tag

De staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, Stientje Van Veldhoven, heeft de nieuwe matrasrecyclingfabriek van RetourMatras in Etten-Leur geopend. De nieuwe fabriek is tot stand gekomen door samenwerking tussen RetourMatras, IKEA, Renewi en Ikano Industry.

Met de totale recyclingcapaciteit zijn de partijen samen in staat om alle afgedankte matrassen in Nederland - jaarlijks 1,5 miljoen - te recyclen tot herbruikbare grondstoffen.   

Van Veldhoven: ‘Drieduizend keer de domtoren in Utrecht: zoveel matrassen zetten we jaarlijks bij het grofvuil. Ik vind dat we voor onze planeet en voor volgende generaties niet op deze voet door kunnen gaan. Om een groeiende afvalberg, milieuvervuiling en CO2-uitstoot tegen te gaan, zetten we in op een circulaire economie. Van spullen gebruiken en weggooien naar hergebruiken. Een compliment aan alle betrokken partijen, die met deze vierde matrasrecyclingfabriek laten zien dat een circulaire economie werkt.’

Stevige uitbreiding capaciteit

RetourMatras beschikt inmiddels over vier matrasrecyclingfabrieken in Nederland - in Alphen aan den Rijn, Lelystad, Zeeland (NB) en in Etten-Leur. Ook volgt dit jaar de uitbreiding in Lelystad met een fabriek waar een nieuwe recyclingtechniek wordt toegepast. Met deze nieuwe techniek wordt het schuim van afgedankte matrassen volledig gerecycled tot een grondstof voor nieuw schuim. Zo werken de vier partijen samen aan een volledig circulair matras. 

Circulaire samenwerking

IKEA is in Nederland veruit de grootste verkoper van matrassen. Ingka Investments deed in 2019 een investering in RetourMatras, net als waste-to-product organisatie Renewi die verantwoordelijk is voor de landelijke inzameling van de matrassen en transport naar de RetourMatras-locaties. In 2020 sloot ook matrassenproducent Ikano Industry zich aan, die al jaren werkt met gerecyclede materialen. Door de circulaire samenwerking is de recyclingcapaciteit van RetourMatras uitgebreid tot 1,5 miljoen matrassen per jaar - de oplossing voor het grote maatschappelijke probleem dat matrassen in de afvaloven belanden.

Sjaak Hoogkamer

Laatste reacties

Nieuwsbrief

  • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
  • Inschrijven

Word abonnee en ontvang:

  • ✔ 16 keer per jaar MarketingTribune Magazine
  • ✔ Korting tot wel €100,- op events

Partners:

Brand Builders
ChannelUp
Young Perfect

  • MarketingTribune.nl/food-en-retail is het toonaangevende informatieplatform voor en over retail in Nederland. Nieuws, meningen, achtergronden, trends op het gebied van detailhandel en e-commerce? Geen professional in retail kan zonder.
  • MarketingTribune: meer over marketing en merken