Allerhande maakt nieuwe foodtrends uit Kerst-editie 2022 bekend

Allerhande maakt nieuwe foodtrends uit Kerst-editie 2022 bekend
  • Food-en-retail
  • 25 nov 2022 @ 15:00
  • Link
  • Peter van Woensel Kooy
    Peter van Woensel Kooy

    senior redacteur, merk-expert
    MarketingTribune
  • TrendsStorytellingFood

De foodttrends in de Kerst Allerhande, die uitkomt op zes december, zijn: betaalbaar (€10 pp) eten met vleugje magie. Veganize it. Met goud eetpoeder gerechten laten glimmen. Shared dining. Besparen door niet te verspillen. Bordje voor de buren. Hier het verslag en beeldimpressie van de exclusieve presentatie op het HEM terrein.

Deze jaarlijkse feesteditie wil klanten helpen en inspireren met het samenstellen van een feestelijk en betaalbaar kerstmenu. In het nummer staat vooral de gezelligheid van met elkaar tafelen centraal, volgens de redactie. Met het uitgebreide kerstassortiment stelt Albert Heijn alles in huis te hebben om er een 'magische kerst' van te maken.

Een select gezelschap van zo'n 40 toonaangevende (food)journalisten, een handvol influencers plus medewerkers van Albert Heijn en Allerhande zelf, zijn uitgenodigd op de jaarlijkse Kerst Allerhande vernissage, dit keer op het immense terrein met voormalige munitiefabrieken en opslag: het HEM gebied van 42,5 hectare pal onder Zaandam. Uit deze oud-Defensie opstallen zijn de wapens nu weg, Allerhande heeft deze avond een grote loods omgetoverd tot een magisch kerstrestaurant, waar het gezellig is en warm. Dat lijkt in deze woelige tijden veel symbolische waarde te hebben en is in elk geval iets waar veel mensen naar snakken: vrede op aarde en betaalbaar genieten. De aanwezigen krijgen toelichting op de foodtrends van 2022 die Allerhande straks uitrolt en uiteraard kunnen we de high lights proeven tijdens een vijf gangen diner.

Pavlova als sprookjesachtig dessert
Met een oplage van zo’n twee miljoen en een groeiend aantal digitale lezers is Allerhande het grootste en in veler ogen trendsettend food/kerst-magazine van Nederland. De Allerhande kersteditie 2022 wil tips, inspiratie en de lekkerste recepten voor een betaalbare en magische kerst delen. Joyce Bierman, verantwoordelijk voor Allerhande bij Albert Heijn licht toe: 'Favoriet dit jaar? Het hoofdstuk "Wonderbaarlijke kersttafels". Alle gerechten worden op tafel als een rijk buffet gepresenteerd. Ook dit jaar is shared dining weer een trend. Van grande entrée tot grand dessert met kleine betaalbare lekkere hapjes. Denk aan de mini groentes, de mini wellingtons of mini varkensrollades en mini tartelettes. Of gourmetten. Dat is pas shared dining! Informeel met voor ieder wat wils. Het geheim zit ’m in de manier waarop je zo’n tafel inricht: varieer in kleuren, maak bijzondere vormen en combineer verschillende, mooie gerechtjes. Kortom: maak er je eigen kunstwerk van. Ook als je liever kiest voor klassieke kerstgerechten is er veel feestelijks te vinden, zoals de gouden glitter stoofpeertjes of een heerlijke roze risotto. En als nagerecht maakt Nederland natuurlijk het covergerecht van de Allerhande kersteditie 2022: de "Pavlova" met stoofperensorbetijs en blauwe bessen. Sprookjesachtig mooi en de perfecte afsluiting van je kerstdiner.'

Allerhande kersteditie
De Allerhande kersteditie 2022 bestaat uit meer dan 214 pagina’s kerstinspiratie, zo kondigt AH aan. Een aantal gerechten in deze editie is vertrouwd, andere gerechten zorgen voor verwondering. 'Omdat ze er nog lekkerder smaken dan ze er uitzien, maar vooral omdat aan ieders wensen is gedacht. Van kerstklassiekers en verrassend vegetarisch tot kidsfavorieten en fantasievolle bakcreaties. Dit jaar staan er 62% meer vega recepten in dan vorig jaar en 16% meer vegan recepten', aldus Bierman.

De AH app en ah.nl staan ook vol met kerstassortiment en meer dan 2000 kerstrecepten. Met een simpele klik kunnen klanten heel gemakkelijk alle ingrediënten aan hun boodschappenlijstje toevoegen. Bovendien staan in de AH app alle Allerhande kerstedities van voorgaande jaren.

Digitaal vegan kerstmagazine 
Dit jaar is voor het eerst ook een digitaal vegan kerstmagazine gemaakt. Samen met drie vegan influencers zijn ruim 20 Allerhande kerstrecepten ‘geveganized’, vertelt Bierman. In het digitale magazine staan samengestelde vegan kerstmenu's, interviews en volop inspiratie. 'Veganize it', luidt dan ook het devies voor 2022. De geheel plantbased Biet Wellington die AH enkele jaren geleden dapper als een van de eersten grootschalig lanceerde en op wat scepsis stuitte, zien we nu weer terug in Allerhande en is een geaccepteerde favoriet geworden. Aan tafel proeven we een bietbereiding ('Bietsteak met roomsaus') die qua textuur en smaak wel verrassend dicht in de buurt van een biefstuk komt. Een heerlijk alternatief.

Assortiments- en wijngids 
De vertrouwde Albert Heijn assortimentsgids is ook dit jaar weer beschikbaar, vertelt de retailer. 'Hierin staan honderden speciale feestproducten die ook nog eens extra betaalbaar zijn. Zoals ragout, filetrollade met appel en witte chocolademousse. Albert Heijn heeft met het assortiment Excellent voor de feestdagen de lekkerste producten. Met onder andere de carpacciobonbon, zalmtompouce en verspakket mosterdsoep maak je een schitterend grand entrée. Ook de Prijsfavorieten zijn natuurlijk ideaal om het kerstboodschappenlijstje betaalbaar te houden. Denk aan bijvoorbeeld kruidenboter, ontbijtbroodjes en beleg.'

De wijnkeuze tijdens kerst, het blijft lastig, vertelt AH's hoofd Wijn Inkoop Mercedes Geirnaerdt (zie foto onder) en oppert enkele mogelijkheden, die ook aan tafel worden gepresenteerd en geproefd in combinatie met de gerechten ('food pairings', red.). 'De beste combinatie is natuurlijk waarbij de wijn het gerecht verrijkt, als het geheel mooi in evenwicht is. Daarom zit er in de Allerhande een aparte wijngids', horen we.

Hulp in de keuken
Stel dat niet al het kerstlekkers opgaat, biedt Allerhande volop tips hoe je met al de restjes om kunt gaan. Bijvoorbeeld door ermee te koken of een mooi opgemaakt bordje te geven aan iemand anders, wordt verteld. Dit past in de circulaire foodtrend, je gooit niks weg dus bespaart kosten en kan bijvoorbeeld invriezen of denken aan 'een bordje voor de buren'. Klanten krijgen hulp bij het maken van de Pavlova van chefkok Hugo Kennis. Op vrijdag 23 december laat Hugo in zijn liveshow zien hoe je het Allerhande coverrecept maakt. Wel zo gezellig en handig volgens de redactie, zo vlak voor kerst. Lees hier meer over op www.ah.nl/kerstkookschool.
Allerhande is een productie van Albert Heijn in samenwerking met bureau MPG. Het blad wordt verspreid via de Albert Heijn-winkels, het digitale deel is via de website en apps te vinden. Al met al zullen dit de ingrediënten vormen voor betaalbaar (uitgangspunt €10 pp) eten tijdens de Kerst, met veel geur en smaak. En een vleugje magie. De eetbare gouden glitterspray is tegen de kerst verkrijgbaar in de AH-winkels.
(PvWK)​

BEELDVERSLAG

(snapshots by PvWK, slides by AH)



Peter van Woensel Kooy

Laatste reacties

Nieuwsbrief

  • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
  • Inschrijven

Word abonnee en ontvang:

  • ✔ 16 keer per jaar MarketingTribune Magazine
  • ✔ Korting tot wel €100,- op events

Partners:

Brand Builders
ChannelUp
Young Perfect

  • MarketingTribune.nl/food-en-retail is het toonaangevende informatieplatform voor en over retail in Nederland. Nieuws, meningen, achtergronden, trends op het gebied van detailhandel en e-commerce? Geen professional in retail kan zonder.
  • MarketingTribune: meer over marketing en merken