De Financiële Telegraaf brengt AEX DFT Oranje Index naar de beurs

De Financiële Telegraaf brengt AEX DFT Oranje Index naar de beurs
  • Media
  • 25 apr 2014 @ 10:18
  • Link
  • Redactie Media
    Redactie Media

    Redactie
    MarketingTribune
  • Print

De Financiële Telegraaf gaat naar de beurs. In samenwerking met Euronext is vandaag de AEX DFT Oranje Index gelanceerd, een mandje met zestien oer-Hollandse aandelen. De officiële start van de nieuwe index vond vanmorgen om 09:00 uur plaats, via een gongslag bij de opening van de beurshandel op het Damrak.

Met een eigen index treedt DFT in de voetsporen van andere grote financiële nieuwsmedia zoals The Financial Times en The Wall Street Journal-eigenaar Dow Jones, die via de FTSE-index en de Dow Jones-index eerder al hun naam aan prominente aandelenindices verbonden. Ook de Nikkei-index in Tokio is afgeleid van de grote Japanse zakenkrant Nihon Keizai Shimbun. 

Ronald Veerman, chef van De Financiële Telegraaf: 'De gedachte om een eigen DFT-index met een sterk Nederlands karakter te introduceren leefde bij ons al langer en is begin dit jaar door beide partijen concreet opgepikt. Het is prachtig dat dit we nu samen met Euronext de Oranje Index met oer-Hollandse ondernemingen - waar particuliere beleggers soms al decennialang in beleggen- vlak voor Koningsdag kunnen lanceren.'

De AEX DFT Oranje Index bevat een dwarsdoorsnede van ondernemingen van Nederlandse origine met een lange historie. De Oranje Index zal bij de start bestaan uit zestien Amsterdamse beursfondsen waarvan de holding of een belangrijk bedrijfsonderdeel het predikaat ‘Koninklijk’ bezit. Het betreft de fondsen Shell, Philips, Ahold, KPN, DSM, Vopak, Boskalis, Air France-KLM, Postnl, Bam, Imtech, Ten Cate, Wessanen. Reesink, Brill en Porceleyne Fles. 

Met de Oranje Index wordt ingespeeld op de blijvende interesse bij particuliere beleggers voor bekende Nederlandse bedrijven. Deze groep investeerders kan nu naast de AEX als hoofdindex en andere internationaal toonaangevende indices, ook de prestaties van deze dwarsdoorsnede van de Amsterdamse beurs op de voet volgen. 

Cees Vermaas, CEO van Euronext Amsterdam: 'Vanaf aanstaand weekend kleurt Nederland weer oranje, en in dat licht lanceren we vandaag de AEX DFT Oranje Index samen met de Financiële Telegraaf. Nederland heeft een sterkte handelsgeest en een lange en rijke traditie van ondernemerschap. De Oranje index is een interessante aanvulling op de indices binnen de AEX-Index familie.' 

Euronext en DFT zullen de AEX DFT Oranje Index de komende tijd samen beheren. Daarbij zal ook worden gekeken of het Nederlandse karakter van de index nog verder kan worden versterkt. Uiteindelijk doel is om – eventueel via mutaties en andere kleine aanpassingen - tot een samenstelling van 20 tot  25 ondernemingen te komen.

Redactie Media

Nieuwsbrief

  • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
  • Inschrijven

Laatste reacties

Word abonnee en ontvang:

  • ✔ 16 keer per jaar MarketingTribune Magazine
  • ✔ Korting tot wel €100,- op events

  • MarketingTribune.nl/media houdt je dagelijks op de hoogte van het laatste medianieuws, met actualiteiten, trends, achtergronden en opinies over zowel de mediakanalen zelf als de strategieën om als marketeer meer bereik te genereren.
  • MarketingTribune: meer over marketing en merken