NOS moet inzage geven in kosten voetbalrechten

NOS moet inzage geven in kosten voetbalrechten
  • Media
  • 3 jul 2014 @ 09:36
  • Link
  • Redactie Media
    Redactie Media

    Redactie
    MarketingTribune
  • TelevisiePolitiekVoetbalRechten

De NOS moet inzage bieden in de rekeningen die de omroep jaarlijks betaalt voor het uitzenden van samenvattingen van Eredivisie-wedstrijden. Staatssecretaris Sander Dekker (OCW) heeft dat donderdag laten weten in antwoorden op vragen van VVD-Kamerlid Ton Elias. Hij wil die eis zelfs stellen aan alle programma's van de Publieke Omroep.

De bedragen die de NOS betaalt zijn vertrouwelijk als gevolg van een afspraak met Eredivisie NV. Dekker noemt de geheimhoudingsbepaling 'onbevredigend' omdat het om publiek geld gaat. Hij zal de informatie vertrouwelijk aan Kamerleden ter beschikking stellen.

Vragensteller Elias reageert tevreden op de antwoorden van zijn eigen staatssecretaris. 'Nu kan de Kamer de feiten inzien om te beoordelen of er nu wel of niet met belastinggeld gesmeten is. Commerciële omroepen die zich benadeeld voelen, kunnen een klacht bij de toezichthouder (Autoriteit Consument en Markt) neerleggen met steun van de staatssecretaris.'

Het VVD-Kamerlid wil de Mediawet aanscherpen over wat precies de taak is van de publieke omroep. 'Dit geeft commerciële omroepen een betere kans op eerlijke concurrentie.'

NOS-directeur Jan de Jong benadrukt dat de staatssecretaris al weet hoeveel zijn omroep betaalt voor de rechten. Vanmorgen zei hij in het Radio 1 Journaal: 'We zijn zeer vóór transparantie en we leggen ook graag verantwoording af. Maar dat is iets anders dan dat we het ook altijd openbaar willen of kunnen maken.'

Beperkende factor is dat de NOS contracten moet afsluiten met partijen die bezwaar maken tegen openbaarmaking van de tarieven. Gevreesd wordt dat openbaarmaking negatieve gevolgen kan hebben voor biedingen in de toekomst - als de tarieven bekend zijn zal dat de prijs in de onderhandelingen opdrijven. 

Op de vraag of de Eredivisie-deal zo'n 20 miljoen euro per jaar kost, antwoordt De Jong op Radio 1: 'Zoiets ja. Maar zonder duiding en context zegt zo’n bedrag niet zoveel.' Gisteren zaten beide partijen met de staatssecretaris om de tafel. 

Redactie Media

Nieuwsbrief

  • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
  • Inschrijven

Laatste reacties

Word abonnee en ontvang:

  • ✔ 16 keer per jaar MarketingTribune Magazine
  • ✔ Korting tot wel €100,- op events

  • MarketingTribune.nl/media houdt je dagelijks op de hoogte van het laatste medianieuws, met actualiteiten, trends, achtergronden en opinies over zowel de mediakanalen zelf als de strategieën om als marketeer meer bereik te genereren.
  • MarketingTribune: meer over marketing en merken