Géén Utopia: ITV koopt Talpa voor half miljard euro

Géén Utopia: ITV koopt Talpa voor half miljard euro
  • Media
  • 12 mrt 2015 @ 13:44
  • Link
  • Redactie Media
    Redactie Media

    Redactie
    MarketingTribune
  • VerkoopMediaZakelijkTelevisieMakers

John de Mol verkoopt Talpa Media voor een recordbedrag van 500 miljoen euro, met uitzicht op ruim het dubbele. De Britse commerciële tv-zender ITV is de koper van De Mols productiebedrijf. De koopsom kan, afhankelijk van de prestaties van Talpa de komende acht jaar en de betrokkenheid van De Mol bij het bedrijf, oplopen tot in totaal 1,1 miljard euro.

De deal is overigens nog niet helemaal in kannen en kruiken, want toezichthouders moeten de overname nog goedkeuren. Die goedkeuring wordt in het tweede kwartaal van dit jaar verwacht.

De Mol blijft, samen met het management en de creatieve staf van Talpa, een belangrijke rol spelen in het ontwikkelen van formats. Talpa groeit internationaal enorm, met name dankzij het succes van talentenjacht The Voice, die inmiddels in 180 landen wordt uitgezonden. Met realityshow Utopia hoopt de tv-producent op een nieuwe internationale kaskraker. In de jaren ontwikkelde Talpa zo'n 75 formats, zoals Battle of the Sexes en Dating in the Dark.

Het Britse ITV is het grootste commerciële televisiebedrijf in het Verenigd Koninkrijk. Het bedrijf exploiteert een groep zenders en heeft eigen productiebedrijven, ook in diverse andere landen. 

Talpa is 'op de groei' gekocht en wordt ook als zodanig gehonoreerd, zo meldt de Volkskrant. Verdere betalingen van in totaal 600 miljoen euro zijn mede afhankelijk van doelstellingen die gehaald moeten worden rondom het bedrijfsresultaat. Dit resultaat kwam vorig jaar uit op 61 miljoen euro. Groei van de winst in de komende jaren levert De Mol vele miljoenen extra op.  

In een eerste reactie zegt John de Mol: 'Voor Talpa geeft dit een fantastische kans op sterke verdere groei. Voor mij persoonlijk betekent deze overname dat ik me geheel kan toeleggen op de creatie van nieuwe content.'

Vorig jaar al waren meerdere partijen geïnteresseerd om Talpa over te nemen. ITV voerde sinds kort exclusieve gesprekken. Het Britse bedrijf acquireert overigens niet de andere speeltjes van Talpa-baas De Mol: radiozenders 538 en Slam!FM, platenlabel 8Ball Music en het belang in SBS Broadcasting.

Lees de FD-analyse van de jarenlange strijd om Talpa

Redactie Media

Nieuwsbrief

  • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
  • Inschrijven

Laatste reacties

Word abonnee en ontvang:

  • ✔ 16 keer per jaar MarketingTribune Magazine
  • ✔ Korting tot wel €100,- op events

  • MarketingTribune.nl/media houdt je dagelijks op de hoogte van het laatste medianieuws, met actualiteiten, trends, achtergronden en opinies over zowel de mediakanalen zelf als de strategieën om als marketeer meer bereik te genereren.
  • MarketingTribune: meer over marketing en merken