Derk Sauer stapt op bij Russisch mediabedrijf RBK

Derk Sauer stapt op bij Russisch mediabedrijf RBK
  • Media
  • 5 aug 2015 @ 10:19
  • Link
  • Redactie Media
    Redactie Media

    Redactie
    MarketingTribune
  • MediaZakelijkPolitiekJournalistiek

De Nederlandse ondernemer Derk Sauer stapt op als directeur van het Russische multimediabedrijf RBK. Op zijn positie was de laatste tijd in Rusland veel kritiek gekomen vanuit politieke hoek. Het feit dat een buitenlander leiding geeft aan een firma met een van de grootste nieuwssites in het portfolio, was volgens nationalistische politici onacceptabel.

NRC Handelsblad meldt dat Sauer nu adjunct-directeur wordt bij de Oneksim Groep, het financieringsfonds van industrieel en RBK-eigenaar Michail Prochorov. In die nieuwe managementfunctie bij de Oneksim kan de Nederlander indirect betrokken blijven bij de onderneming.

Nationalisten eisen ontslag Sauer

Het feit dat ‘buitenlander’ Sauer leiding gaf aan een Russisch mediabedrijf was de afgelopen maanden een politieke kwestie geworden. RBK (een afkorting van ‘Rosbiznes Consulting’) verzorgt een van de grootste nieuwssites in Rusland en exploiteert ook een tv-kanaal dat populairder wordt naarmate de andere zenders gezagsgetrouwer berichten. Parlementariërs uit de Doema, onder wie de radicale nationalist Vladimir Zjirinovski, eisten daarom zijn ontslag. 

Zjirinovski verweet Sauer dat RBK alleen critici van het huidige Russische regeringsbeleid aan het woord laat. Een andere politicus ensceneerde voor het kantoor van RBK kleine betogingen tegen Sauer, die daar in Het Parool recent in een column aandacht aan besteedde.  

Toegeven aan politieke pressie

Tot nu toe heeft eigenaar Prochorov, in 2012 een van de onsuccesvolle tegenkandidaten van Poetin bij de presidentsverkiezingen, niet toegegeven aan de pressie van de Russische politiek. Door Sauer van dochterbedrijf RBK over te plaatsen naar moederconcern kan hij echter wel de indruk wekken dat het multimediabedrijf RBK niet meer door een buitenlander wordt geleid.

Formeel komt de functie van Sauer zelfs te vervallen. De journalistieke leiding komt eenduidig te liggen bij de hoofdredacteur, een Russische journaliste die Sauer overigens zelf heeft aangetrokken nadat hij in 2012 directeur was geworden bij RBK. 

Redactie Media

Nieuwsbrief

  • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
  • Inschrijven

Laatste reacties

Word abonnee en ontvang:

  • ✔ 16 keer per jaar MarketingTribune Magazine
  • ✔ Korting tot wel €100,- op events

  • MarketingTribune.nl/media houdt je dagelijks op de hoogte van het laatste medianieuws, met actualiteiten, trends, achtergronden en opinies over zowel de mediakanalen zelf als de strategieën om als marketeer meer bereik te genereren.
  • MarketingTribune: meer over marketing en merken