Kabinet geeft groen licht voor Regionale Publieke Omroep

Kabinet geeft groen licht voor Regionale Publieke Omroep
  • Media
  • 8 sep 2015 @ 10:41
  • Link
  • Redactie Media
    Redactie Media

    Redactie
    MarketingTribune
  • MediaTelevisieJournalistiekPolitiek

De dertien regionale omroepen gaan hun administratieve taken fuseren in een nieuwe organisatie: de Regionale Publieke Omroep (RPO). De nieuwe structuur moet de opgelegde bezuiniging van 17 miljoen euro opvangen. De afspraken tussen koepelorganisatie ROOS en staatssecretaris Dekker liggen nu ter beoordeling bij de Tweede Kamer. De inrichting van de nieuwe organisatie moeten volgend jaar zijn afgerond en ingaan vanaf 2017.

Staatssecretaris Sander Dekker en de dertien regionale omroepen verenigd in ROOS zijn het eens geworden over een nieuwe bestuursstructuur. De huidige omroepen gaan deel uitmaken van één concessiehouder, die de verantwoordelijkheid krijgt voor het algemeen beleid en de strategie. De redacties van de regionale omroepen bepalen zelf de vorm en inhoud van de programmering; zij blijven de mediataak in de provincies autonoom uitvoeren. Het wetsvoorstel dat de staatssecretaris eerder naar de Tweede Kamer stuurde zal met een Nota van Wijziging daarvoor nog worden aangepast.

Met zijn beleidsreactie en de aanpassing van de wet omarmt Sander Dekker voor het overgrote deel het plan dat de regionale omroepen eerder dit jaar hebben ingediend. Hierin schetst de sector hoe ze slagvaardiger en innovatiever wil opereren in het snel veranderend medialandschap. Daarnaast vangt de sector met het harmoniseren en centraliseren van techniek en overhead de taakstelling van 17 miljoen uit het regeerakkoord van kabinet Rutte-2 goeddeels op.

ROOS-voorzitter Jack de Vries is blij met de omarming van de staatssecretaris voor de ambities van de sector: 'De beleidsreactie bevat krachtige steun voor de publieke regionale nieuwsvoorziening, zowel online als op de traditionele platformen radio en tv. Bovendien onderkent de staatssecretaris dat we naast de nieuwsvoorziening ook op andere terreinen een wezenlijke rol vervullen in de borging van regionale identiteit. Dat is winst.'

Dat de staatssecretaris in zijn voorstel naar de Tweede Kamer de voorstellen van ROOS grotendeels overneemt stemt De Vries eveneens tevreden: 'Na de staatssecretaris hopen en verwachten we dat ook de Tweede- en Eerste Kamer zich achter de plannen zullen scharen, zodat we per 1 januari 2016 met een nieuw bestuur aan de slag kunnen. De kleurrijke sector die we zijn is als eenheid naar voren getreden. Dat is de beste garantie om een grootschalige en complexe transitie tot een succes te maken.'

De Tweede Kamer zal de nieuwe Mediawet waarin ook de regionale omroep is opgenomen naar verwachting half oktober behandelen. 

Redactie Media

Nieuwsbrief

  • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
  • Inschrijven

Laatste reacties

Word abonnee en ontvang:

  • ✔ 16 keer per jaar MarketingTribune Magazine
  • ✔ Korting tot wel €100,- op events

  • MarketingTribune.nl/media houdt je dagelijks op de hoogte van het laatste medianieuws, met actualiteiten, trends, achtergronden en opinies over zowel de mediakanalen zelf als de strategieën om als marketeer meer bereik te genereren.
  • MarketingTribune: meer over marketing en merken