Nederlanders kijken steeds minder reclame

Nederlanders kijken steeds minder reclame
  • Media
  • 9 dec 2015 @ 09:40
  • Link
  • Redactie Media
    Redactie Media

    Redactie
    MarketingTribune
  • ReclameTelevisieOnderzoekBereik

Het reclame-kijkgedrag is weer eens onderzocht. En wat blijkt? Nederlanders kijken steeds minder naar reclameblokken op televisie. Meer dan de helft gaat inmiddels wat anders doen en ruim vier op de tien zapt weg. Blijven we toch zitten kijken, dan willen we vooral lachen: een tv-commercial moet grappig zijn.

Dat blijkt uit een onderzoek naar het kijkgedrag bij reclame onder ruim 900 Nederlanders dat marktonderzoekbureau Vostradamus in opdracht van de redactie van Frank.news heeft uitgevoerd. De resultaten zijn vergeleken met die van eenzelfde onderzoek vorig jaar.

Op de vraag: ‘Wat doet u gewoonlijk als er reclame komt op televisie’, antwoordt meer dan de helft van de respondenten (51 procent): ,,Ik ga even de kamer uit, naar het toilet, of iets te eten of drinken halen.” Dat percentage was in 2014 nog 45%. Ook veel ondervraagden zappen weg of zoeken een andere zender: 42% (was 43%). Verder checken mensen hun telefoon (26%) of zetten het geluid zachter of uit (17%). Steeds minder mensen blijven gewoon zitten kijken. Dat was vorig jaar nog 32%, nu is dat gedaald naar 17%.

Een kleiner percentage respondenten (8%) zet de harddiskrecorder op pauze en spoelt later door om de reclames niet te hoeven zien en hun favoriete programma’s verder te kijken.

'Humor scoort meer bij vrouwen'

Tv-reclame blijkt voor de respondenten het meest aantrekkelijk als deze grappig is. Bij vrouwen is dat iets meer dan mannen: 62,4 om 58,4%. Uitgesplitst naar jongeren (63%) en ouderen (58,6%) blijkt hetzelfde: humor scoort. Dat is bijvoorbeeld ook terug te zien bij de verkiezing van de Ster Gouden Loeki, waarbij de grappige commercials de boventoon voeren.

Daarnaast moet het product aanspreken, zo blijkt uit de cijfers. 34,1 % bij de vrouwen, 28,0 % bij de mannen vindt dat belangrijk. Van de jongeren geeft 35,8% dat aan en bij de ouderen 27,7%. Ook moet reclame aan het denken zetten om aantrekkelijk te zijn: 18,5% van de mannen en 19,7% van de vrouwen vindt dat. Bij jong en oud is de verdeling 22,9 en 16,1%. Je zou hiermee kunnen concluderen dat reclame voor de jongere groep kijkers meer diepgang moet hebben.

Frank.news is het nieuwe, transparante nieuwskanaal over media van de Candid Group. De redactie wil op een innoverende, open en eerlijke wijze medianieuws in de breedste zin van het woord brengen. 

Redactie Media

Nieuwsbrief

  • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
  • Inschrijven

Laatste reacties

Word abonnee en ontvang:

  • ✔ 16 keer per jaar MarketingTribune Magazine
  • ✔ Korting tot wel €100,- op events

  • MarketingTribune.nl/media houdt je dagelijks op de hoogte van het laatste medianieuws, met actualiteiten, trends, achtergronden en opinies over zowel de mediakanalen zelf als de strategieën om als marketeer meer bereik te genereren.
  • MarketingTribune: meer over marketing en merken