Frits van Exter voorzitter Raad voor de Journalistiek

Frits van Exter voorzitter Raad voor de Journalistiek
  • Media
  • 19 apr 2016 @ 00:07
  • Link
  • Redactie Media
    Redactie Media

    Redactie
    MarketingTribune
  • MediaNieuwsmediaJournalistiekPersonalia

Meervoudig hoofdredacteur Frits van Exter is benoemd als voorzitter van de Raad voor de Journalistiek, de onafhankelijke instantie voor zelfregulering van de media. Hij is in januari teruggetreden als hoofdredacteur bij Vrij Nederland, waar hij in 2008 begon. Sindsdien is hij zelfstandig journalist. Hij volgt in september Folkert Jensma op, die de voorzittersfunctie ad interim waarneemt sinds november vorig jaar, na het vertrek van Hans Laroes.

Frits van Exter (60) wil als nieuwe voorzitter een bijdrage leveren aan de versterking van het gezag van de Raad. 'Goede journalistiek onderscheidt zich ook in de wijze waarop ze verantwoording wil afleggen, klachten serieus neemt en eventuele missers rechtzet. Dat is in de eerste plaats de eigen verantwoordelijkheid van journalisten en media. Maar de Raad biedt de mogelijkheid van een onafhankelijk, zorgvuldig oordeel. Daar kan de journalistiek alleen maar haar voordeel mee doen, ook al weet ik uit eigen ervaring dat zijn oordeel pijnlijk kan zijn.'

Na de afronding van zijn studie aan de School voor Journalistiek in Utrecht – waarbij hij stage liep bij De Telegraaf en Haagse Post – vervulde Van Exter diverse journalistieke functies bij dagblad Trouw. In 1992 won hij de Nederlandse Prijs voor de Dagbladjournalistiek. Hij trad in 1996 als adjunct toe tot de hoofdredactie van Trouw en was daar van 1998-2007 hoofdredacteur. Tot zijn aantreden bij Vrij Nederland was hij bij PCM Uitgevers belast met verschillende redactionele projecten.

Daarnaast had Van Exter in de loop der jaren tal van journalistieke nevenactiviteiten. Hij was onder meer bestuurslid van de Stichting Jaarprijzen voor de Journalistiek ‘De Tegel’ en jurylid van de Prijs Nieuwsblad Journalistiek en De Tegel. Momenteel is hij voorzitter van de Stichting Persvrijheidsfonds. Vanwege zijn aantreden als voorzitter van de Raad voor de Journalistiek, zal hij die functie op korte termijn neerleggen.

De Raad voor de Journalistiek wordt gefinancierd door de dagbladen, tijdschriften, omroepen en nieuwssites en heeft als sanctie de kracht van het gezamenlijk oordeel, dat betrokken media overnemen ter publicatie. De Raad is paritair samengesteld uit journalisten en andere deskundigen uit de mediawereld.

Redactie Media

Nieuwsbrief

  • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
  • Inschrijven

Laatste reacties

Word abonnee en ontvang:

  • ✔ 16 keer per jaar MarketingTribune Magazine
  • ✔ Korting tot wel €100,- op events

  • MarketingTribune.nl/media houdt je dagelijks op de hoogte van het laatste medianieuws, met actualiteiten, trends, achtergronden en opinies over zowel de mediakanalen zelf als de strategieën om als marketeer meer bereik te genereren.
  • MarketingTribune: meer over marketing en merken