FD, Trouw en Groene starten onderzoeksplatform Investico

FD, Trouw en Groene starten onderzoeksplatform Investico
  • Media
  • 3 mei 2016 @ 12:26
  • Link
  • Redactie Media
    Redactie Media

    Redactie
    MarketingTribune
  • MediaNieuwsmediaOnlineJournalistiek

De redacties van dagbladen FD en Trouw en weekblad De Groene Amsterdammer starten een alliantie op het gebied van onderzoeksjournalistiek. De drie nieuwsmedia gaan een vaste samenwerking aan met Investico, platform voor onderzoeksjournalistiek.

De drie mediatitels gaan gezamenlijk journalistiek onderzoek doen, in aanvulling op hun al bestaande onderzoeksjournalistiek. De resultaten van de onderzoeken kunnen worden gepubliceerd in FD, Trouw en De Groene Amsterdammer, maar ook op de website van Investico.

Journalisten van De Groene, FD, en Trouw zullen samen optrekken met de redactie van Investico, voorheen De Onderzoeksredactie. Investico is een platform voor grondig en structureel journalistiek onderzoek. Sinds de start in 2014 richten de redacteuren zich op het versterken van de democratische rechtsstaat door het voeden van het publieke debat. Niet door opgeklopte schandalen te presenteren, maar door in actuele dossiers inzichtelijk te maken hoe besluiten tot stand komen, waar de uitvoering mogelijk ontspoort en hoe de controle functioneert. Investico biedt tegenwicht, daar waar snel scoren en incidentgerichtheid in het politieke debat de democratische rechtsstaat uithollen.

Panama Papers

Investico is een onafhankelijke stichting die opereert zonder winstoogmerk. Deze stichting wordt gefinancierd met particuliere donaties en ontvangt onder meer steun van Adessium Foundation, tevens donateur van ICIJ, het internationale journalistieke onderzoeksplatform waarin FD en Trouw afgelopen jaar samenwerkten aan de Panama Papers. Behalve met de drie vaste mediapartners zal Investico ook blijven samenwerken met ad-hoc partners, zoals regionale kranten, radio en tv.

Redacteuren van Investico onderzochten de afgelopen jaren onder meer de besteding van miljarden euro's die gemeenten en provincies vergaarden door verkoop van energiebedrijven, dubbele petten van hoogleraren, fraude in de sportwereld, vastgoedbeleggingen van universiteiten, de mislukkingen van ICT-projecten bij de overheid en het functioneren van financieel toezicht. De resultaten van hun onderzoek werden gepubliceerd inDe Groene Amsterdammer en diverse andere media. 

Investico leidt tevens onderzoeksjournalisten op, via jaarlijkse masterclasses die vier tot vijf maanden duren.

Redactie Media

Nieuwsbrief

  • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
  • Inschrijven

Laatste reacties

Word abonnee en ontvang:

  • ✔ 16 keer per jaar MarketingTribune Magazine
  • ✔ Korting tot wel €100,- op events

  • MarketingTribune.nl/media houdt je dagelijks op de hoogte van het laatste medianieuws, met actualiteiten, trends, achtergronden en opinies over zowel de mediakanalen zelf als de strategieën om als marketeer meer bereik te genereren.
  • MarketingTribune: meer over marketing en merken