RNW Media ontslaat twee derde van alle medewerkers

RNW Media ontslaat twee derde van alle medewerkers
  • Media
  • 27 sep 2016 @ 00:14
  • Link
  • Jeroen Mirck
    Jeroen Mirck

    Redacteur
    MarketingTribune
  • MVOMediaNieuwsmedia

RNW Media, de opvolger van de Wereldomroep, ontslaat twee derde van het eigen personeel. Van de 91 mensen die nu nog in dienst zijn, moeten er 61 vertrekken. Ook algemeen directeur Robert Zaal vertrekt bij de reorganisatie, die in oktober van start gaat.

Reeds in 2012 is een proces gestart om de Wereldomroep om te vormen van een media-organisatie tot een 'media-ngo', meldt RNW Media. Daarbij wordt de komende tijd extra ingezet op het bereiken van jongeren in landen waar vrijheid van meningsuiting onder druk staat.

Centra in de regio

Om de nieuw gestelde doelen te behalen is een internationale organisatie nodig. De activiteiten worden uitgevoerd vanuit speciale centra in de regio, die worden gecoördineerd door een compact expertisecentrum in Nederland. Alle centra vallen onder de verantwoordelijkheid van één directeur.

Algemeen directeur Robert Zaal gaat de nieuwe structuur niet meer meemaken. Hij wordt opgevolgd door Jacqueline Lampe, tot nu toe programma-directeur. Het personeel is maandag geïnformeerd. Er gaan 30 mensen mee naar de nieuwe organisatie, 42 medewerkers worden gedwongen ontslagen en 19 contracten van bepaalde tijd worden niet verlengd, zo meldt RNW Media.

Rijkssubsidie wordt afgebouwd

In de overgang naar de nieuwe structuur worden werkzaamheden in Nederland overgedragen naar de landen waar RNW Media actief is. Deze overgang gaat al in oktober van start. Voor de medewerkers die de organisatie verlaten is in overleg met de vakbonden een sociaal plan afgesloten.

RNW Media moet bezuinigen omdat de rijkssubsidie van jaarlijks 12 miljoen euro verdwijnt en wordt vervangen door een afbouwregeling. In de rijksbegroting die met Prinsjesdag aan de Tweede Kamer is aangeboden, staat dat de financiering van RNW tot 2020 is gegarandeerd. ‘Vanaf 2020 wordt RNW Media geacht mee te dingen met andere partijen conform de dan geldende beleidsregels', aldus minister Koenders van Buitenlandse Zaken. 'Als tussenfase zal RNW Media uit het mensenrechtenfonds een nieuwe instellingssubsidie voor 2017–2020 ontvangen met een vorm van afbouw.’ 

Jeroen Mirck

Nieuwsbrief

  • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
  • Inschrijven

Laatste reacties

Word abonnee en ontvang:

  • ✔ 16 keer per jaar MarketingTribune Magazine
  • ✔ Korting tot wel €100,- op events

  • MarketingTribune.nl/media houdt je dagelijks op de hoogte van het laatste medianieuws, met actualiteiten, trends, achtergronden en opinies over zowel de mediakanalen zelf als de strategieën om als marketeer meer bereik te genereren.
  • MarketingTribune: meer over marketing en merken