BNNVARA maakt totaalbereik inzichtelijk met BIKL

BNNVARA maakt totaalbereik inzichtelijk met BIKL
  • Media
  • 10 nov 2017 @ 10:08
  • Link
  • Redactie Media
    Redactie Media

    Redactie
    MarketingTribune
  • CrossmediaKijkcijfersBereikTelevisie

BNNVARA lanceert BIKL, een rapportage met de Bereik-, Impact, Kijk- en Luistercijfers van de eigen omroep. Op BIKL zijn de bereikcijfers te vinden van BNNVARA-titels op alle meetbare kanalen; radio, tv, websites, Facebook, Youtube, Twitter en Instagram. De rapportage is intern ontwikkeld om voorbij de kijk- en luistercijfers te kijken waarop programma’s nu vooral worden beoordeeld.

BIKL maakt in een transparant overzicht, naast het bereik op de lineaire kanalen, alle clicks, views en fans inzichtelijk. Volgens Algemeen Directeur Gerard Timmer is het hoog tijd voor een rapportage die past in een tijd van veranderende mediaconsumptie.

Timmer: 'Of een programma succesvol is wordt momenteel bepaald aan de hand van de kijkcijfers op NPO1, 2 of 3 of op basis van het luisteraandeel op één van de radiozenders. Maar die opvattingen gaan nog altijd niet vergezeld van het bereik en de impact op alle nieuwe platforms. Volgers op Instagram, Facebook of Twitter, het aantal abonnees op YouTube, of überhaupt hoeveel er op al deze platforms is gereageerd of gediscussieerd aan de hand van programma’s die we maken spelen in de beoordeling van programma’s of de kracht van netten en zenders nog altijd geen rol. Onterecht, want het is toegenomen bereik en extra impact. BNNVARA wil dit industrie-brede vraagstuk mede oplossen en publiceert daarom als eerste omroep dit integrale bereiksoverzicht. Wij willen niet wachten tot iedereen het met elkaar eens is; dat maakt programma’s, netten en zenders kwetsbaar omdat deze beperkt worden beoordeeld. Wij publiceren een eerste versie en ontwikkelen deze door. Daarmee willen we het debat opengooien en de deur openzetten voor partijen die het met ons willen doorontwikkelen tot een gedragen instrument voor de media-industrie in de breedte.'

BIKL is voor BNNVARA de eerste stap naar inzichtelijkheid in de impact van haar content. In de bètaversie van BIKL zijn in eerste instantie alle beschikbare kwantitatieve data inzichtelijk gemaakt, met uitzondering van de luistercijfers en reacties op internetfora. Deze worden in het voorjaar van 2018 toegevoegd. De volgende stap is een op data-onderzoek en socio-maatschappelijk onderzoek gebaseerde impactrapportage. Op basis daarvan kan daadwerkelijk inzichtelijk gemaakt worden hoe groot of waardevol de impact was. In eerste aanleg belangrijk voor de makers, die zo nog beter inzicht krijgen in bereik van de door hen gemaakte content over de diverse platforms. Daarnaast verzorgen we met deze transparante data op macroniveau een rapportage voor vakgenoten, beleidsmakers, politici en andere partijen.

 

Redactie Media

Nieuwsbrief

  • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
  • Inschrijven

Laatste reacties

Word abonnee en ontvang:

  • ✔ 16 keer per jaar MarketingTribune Magazine
  • ✔ Korting tot wel €100,- op events

  • MarketingTribune.nl/media houdt je dagelijks op de hoogte van het laatste medianieuws, met actualiteiten, trends, achtergronden en opinies over zowel de mediakanalen zelf als de strategieën om als marketeer meer bereik te genereren.
  • MarketingTribune: meer over marketing en merken