[infographic] WK Barometer Nederland-Costa Rica

[infographic] WK Barometer Nederland-Costa Rica
  • Online
  • 8 jul 2014 @ 06:00
  • Link
  • Redactie Online
    Redactie Online

    Redactie
    MarketingTribune
  • Social media

Nederland gaf online natuurlijk massaal zijn mening over de wederom bloedstollende wedstrijd van Nederland tegen Costa Rica, die dusdanig spannend was dat de meeste mensen zich waarschijnlijk liever achter hun tablet verstopten dan de penaltyreeks te bekijken. Vanhulzen•gummo•kicks en Clipit online mediamonitoring bundelden en analyseerden de berichten. Zij doen dit voor alle Nederlandse alle WK-wedstrijden.

Lof voor Wijnaldum, kritiek op Krul
De kwartfinale tegen Costa Rica kende niet alleen een verrassend verloop, ook de online meest geprezen man van de wedstrijd komt uit onverwachte hoek: Georginio Wijnaldum. En dat positieve sentiment heeft hij niet alleen te danken aan zijn basisplaats en solide spel. Louis van Gaal was door zijn historische keeperswissel de meest besproken persoon; voor het eerst tijdens dit WK.

Van Gaal wordt in aantal berichten op de voet gevolgd door zijn gouden wissel: Tim Krul. Hoewel online Nederland vooral onder de indruk was van zijn reddingen, ging zijn intimiderende optreden voor sommigen toch een stapje te ver. Daartegenover staat dat online Nederland zeer te spreken was over het sportieve gebaar (een tweet) van Wijnaldum aan het adres van Bryan Ruiz. Wijnaldum krijgt ook veel complimenten voor de wijze waarop hij zijn PSV-ploeggenoot op het middenveld de baas was.

De sleutelfiguren van deze wedstrijd (Van Gaal met 76.714 berichten en Krul met 58.070 berichten) stijgen in aantal berichten ruim uit boven vaste koplopers als Robben (36.910 berichten) en Van Persie (36.193 berichten). In het aantal berichten is ook duidelijk te zien dat de verdediging een relatief rustige wedstrijd achter de rug heeft.

Buitenspel
Hoewel de grensrechter niet wordt ontzien, zijn er online veel vragen over de scherpte van invaller Lens (‘Die Jeremain Lens hè, zal die weten wat buitenspel is? #koekenbakker) en Van Persie (‘Is er een vrouw in de zaal die Van Persie buitenspel kan uitleggen?’). Dit levert voor beide spelers een negatiever sentiment op.

Uitputtingsslag
De lange wedstrijd zorgde ook online voor een uitputtingsslag. De eerste wedstrijd van Oranje die tot diep in de nacht duurde vanwege verlenging en penalty’s, leverde online wel het meeste aantal berichten op tot nu toe: bijna 200.000. Hiermee is de wedstrijd tegen Spanje qua online aandacht van de eerste plaats verdreven.

NB. Vanwege het feit dat de wedstrijd over twee dagen is gespeeld, is ook de berichtgeving van twee dagen meegenomen in de statistieken.

www.hulzen.nl
www.clipit.nl

Redactie Online

Nieuwsbrief

  • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
  • Inschrijven

Laatste reacties

Word abonnee en ontvang:

  • ✔ 16 keer per jaar MarketingTribune Magazine
  • ✔ Korting tot wel €100,- op events

  • MarketingTribune.nl/online bericht over de actuele stand van zaken over het online in contact komen met en verleiden van de klant, met specifieke aandacht voor onder meer e-commerce, online advertising en social media.
  • MarketingTribune: meer over marketing en merken