Video en mobile advertising stuwen groei online advertentiemarkt

Video en mobile advertising stuwen  groei online advertentiemarkt
  • Online
  • 10 okt 2017 @ 08:00
  • Link
  • Redactie Online
    Redactie Online

    Redactie
    MarketingTribune
  • VideoMobileOnderzoek

In het eerste halfjaar van 2017 groeiden de online bestedingen met 13 procent naar een omzet van 954 miljoen euro. Deze groei is toe te schrijven aan internationale spelers. Binnen de totale bestedingen neemt mobile advertising een steeds dominantere plek in. Van de totale online spend is inmiddels 40 procent van search, display en video advertising afkomstig van mobile devices. Dit blijkt uit de Online Ad Spend Study H1 2017 die Deloitte uitvoerde in opdracht van IAB Nederland.

Waren de social media-uitgaven in 2014 nog 95 miljoen euro, inmiddels is dit toegenomen tot 129 euro miljoen in de eerste helft van 2017.  Online video is al sinds 2013 het meest populaire advertentieformaat en groeit ook in dit eerste halfjaar fors met 42 procent. Inmiddels is online video met 73 miljoen euro goed voor 8 procent marktaandeel in de totale online advertising bestedingen.

Verschuiving van desktop naar mobile
De uitkomsten van de Online Ad Spend Study H1 2017 tonen een definitieve verschuiving van desktop naar mobile advertising. Search, display en video advertising op mobile behelzen nu 40 procent van de totale online advertising bestedingen. Waarbij display en video op mobile een stijging van maar liefst +35 procent laten zien. De indrukwekkende groeicijfers van social media zijn een belangrijke oorzaak voor de stijging van de mobile uitgaven, omdat sociale platformen voornamelijk worden geconsumeerd op mobile devices.

Lokale spelers onder druk 
Nathalie La Verge, digital media expert Deloitte: ‘Ook over het gehele jaar 2017 verwachten wij dubbele groeicijfers, met een verwachte groei van 11 procent over het hele jaar. Dat zijn prachtige cijfers, maar het is wel belangrijk om te realiseren dat deze groei met name toe te schrijven is aan de internationale spelers. Voor een aantal lokale spelers uit het advertentie ecosysteem breken er uitdagende tijden aan, zeker met de nieuwe privacyregelgeving (GDPR) op komst.’

Alle resultaten van en conclusies over de digitale advertentiemarkt in de eerste helft van 2017 zijn gebundeld in ‘Online Ad Spend Study – H1 2017’, die vanaf vandaag te downloaden is via de website

Redactie Online

Nieuwsbrief

  • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
  • Inschrijven

Laatste reacties

Word abonnee en ontvang:

  • ✔ 16 keer per jaar MarketingTribune Magazine
  • ✔ Korting tot wel €100,- op events

  • MarketingTribune.nl/online bericht over de actuele stand van zaken over het online in contact komen met en verleiden van de klant, met specifieke aandacht voor onder meer e-commerce, online advertising en social media.
  • MarketingTribune: meer over marketing en merken