[Marketingtech 2017] 3 eerste take-aways

[Marketingtech 2017] 3 eerste take-aways
  • Online
  • 9 nov 2017 @ 13:10
  • Link
  • Redactie MarketingTribune
    Redactie MarketingTribune


  • Evenement

De customer journey- oftewel klantreis, is een brand actueel onderwerp. 'De customer journey wordt meer en meer de backbone van marketing', zo zei hoofdredacteur van MarketingTribune Sjaak Hoogkamer tijdens de opening van het Marketing & technology congres op 9 November in Amersfoort. Toch zijn er voor veel bedrijven nog open vragen omtrent dit onderwerp, wat te merken is aan hoe verschillend de kwaliteit van klantenreizen in Nederland is. Het event speelt hierop in: Hoe kun je je klant op creatieve wijze bedienen en houden? Hoe kun je hierbij je merk sterk en geloofwaardig positioneren?

Tijdens het eerste dagdeel spraken Prof. dr. Roland van der Vorst van FreedomLab, John Trowell van IBM en Heleen Crielaard van de Rabobank over hun insights en ervaringen met merkpositionering, AI en data-driven marketing en klantloyaliteit. Dit zijn de drie belangrijkste takeaways:

1.) Positioneer je merk slim
Welke functie heeft eigenlijk het concept ‘merk’? Een merk geeft betekenis aan een product. Maar hoe positioneer je je merk tegenover andere spelers in de markt? Volgens expert en hoogleraar Roland van der Vorst zijn er twee bedreigingen voor merken: Een  is een explosie aan aanbod in de afgelopen jaren. De tweede is de opkomst van digital assistenten zoals Amazon’s Alexa. Daardoor is er namelijk een enorme toename aan ‘non- branded searches’. Dus hoe zorg je ervoor dat juist jouw merk, jouw betekenis blijft hangen in het hoofd van mensen? Volgens van der Vorst moet je niet zeggen dat je beter of anders bent dan anderen. Zijn advies is:

- Kies een absolute positionering. Dit is een dimensie waarmee je jezelf aan de ene kant plaatst en de concurrentie aan de overzijde. Een tussenpositie is haast onmogelijk. Als voorbeeld haalt hij AirBnB en Uber aan: Zij positioneren zich als uithangbord van de deeleconomie, terwijl de andere merken werden afgeschilderd als ‘oude instituten’. Ook de campagne van Trump bouwde volgens van der Vorst grotendeels op dit principe.

- Denk Janusiaans. Twee of zelfs drie tegenstellingen combineren, waardoor alle concurrenten in een van de hokjes vallen, terwijl jezelf een unieke combinatie biedt. Een voorbeeld is brillenmerk Oakley, dat inzet op een samensmelting van functioneel én mooi. Ook snackbar Leon is een geslaagd voorbeeld: Zijn combineren gezond, natuurlijk eten met een fastfood concept. Tegenstellingen die wij in de marketing tegenkomen zijn bijvoorbeeld ‘gewoon bijzonder’ of ‘duurzaam vermogen’.

Roland van der Vorst. 

2.) Gebruik artificial intelligence en cognitieve technologieën om de klantreis beter te begrijpen
Met behulp van onderstaande video liet John Trowell (zie hoofdfoto) van IBM zien op hoeveel manieren de klant tijdens zijn aankoopproces kan afhaken. 



Daarom is het heel belangrijk om alle stappen van de klantreis goed te begrijpen. Klinkt afgezaagd, maar is in feite een heel uitgebreid en detail-gevoelig proces: Kopers gebruiken gemiddeld 5 apparaten voordat ze daadwerkelijk tot aankoop overgaan. Dit schept een enorm aantal touchpoints. Het is niet genoeg om al deze touchpoints een beetje te laten slagen, stelt Trowell: Alle kleine processen moeten zo betrouwbaar mogelijk zijn, om aan het einde tot conversie te komen. Middels artificial intelligence en cognitive technology kunnen merken de customer journey leren begrijpen. Ook helpt zulke software bij het begrijpen van probleem-momenten en het kiezen van de juiste tools om deze te verhelpen. Tot slot is het belangrijk om alle systemen die bij dit process een rol spelen met elkaar te laten communiceren. Alleen als de applicaties met elkaar in verbinding staan, kan een merk effectief reageren op het gedrag van een klant.

3.) Zet in op betrouwbaarheid
Nieuwe klanten lokken is fijn, maar klanten behouden en tot loyale, wederkerende kopers maken is voor Rabobank nóg belangrijker. Daarom ligt voor Heleen Crielaard van Rabobank de nadruk op de loyalty-loop. Een heel belangrijk onderdeel van loyaliteit is betrouwbaarheid: De klant laten zien dat je werkelijk bent wie je zegt dat je bent. Je merkpositionering werkelijk waarmaken. Daarbij is het de kunst om een balans te vinden tussen de klant het gevoel geven dat je absoluut in zijn belang handelt, zonder het belang van je merk en business uit het oog te verliezen. 

Dit verslag is geschreven door Janine Nöthlichs


Nieuwsbrief

  • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
  • Inschrijven

Laatste reacties

Word abonnee en ontvang:

  • ✔ 16 keer per jaar MarketingTribune Magazine
  • ✔ Korting tot wel €100,- op events

  • MarketingTribune.nl/online bericht over de actuele stand van zaken over het online in contact komen met en verleiden van de klant, met specifieke aandacht voor onder meer e-commerce, online advertising en social media.
  • MarketingTribune: meer over marketing en merken