Samen sterk: marketeer en data scientist bundelen krachten

Samen sterk: marketeer en data scientist bundelen krachten
  • Online
  • 21 sep 2015 @ 06:00
  • Link
  • Gastblogger
    Gastblogger

    Gastauteur
    MarketingTribune
  • Big data

Big data, analytics en customer experience: trends die vrijwel elke marketeer in het hart weten te raken. Datagebaseerde marketing is steeds meer de nieuwe maat. Onderbuikgevoelens zijn niet langer doorslaggevend en als een idee niet met data is onderbouwd, begint een goede marketeer niet eens aan de uitrol van een campagne. Als je dit tien jaar geleden had geroepen, was onderbouwing overbodig of onmogelijk verklaard, maar anno 2015 staan marketing en IT zij aan zij. Als het aan Gartner ligt, gaan de CIO en CMO in 2019 zelfs op in één functie.

Het lijkt erop dat Gartner dit eindelijk niet meer tegen dovenmansoren zegt. Momenteel zijn veel marketingafdelingen aan de slag gegaan met predictive analytics. Het in kaart brengen van toekomstig klantgedrag aan de hand van data is nodig om concurrenten voor te blijven. Een stap verder in deze ontwikkeling is data science, waarbij de data scientist en de marketeer de krachten bundelen en aan de hand van diverse formuleringen het gehele klantgedrag voorspellen en uitkienen. Marketeers in de toekomst werken nauw samen met data scientists en zorgen gezamenlijk voor het succes van organisaties.

Optimaal klantbeeld door data driven marketing

Waar marketeers zelf eerst naar data van een campagne kijken om te achterhalen wat het effect is geweest, onderbouwt de toekomstige marketeer campagnes met de middelen die door de data scientist zijn gemaakt. Niet alleen inzicht in het effect achteraf is waardevol, maar ook een sterke visie over bepaalde gedragspatronen van de klant. Daarnaast is de nieuwe marketeer continu bezig met middelen die door data scientist zijn gemaakt. Zo voorspellen zij de toekomst en volgen ontwikkelingen van de doelgroep op de voet.

De data driven marketeer brengt samen met de data scientist in kaart wat de klant gaat doen, om hen vervolgens precies in de gewenste richting te leiden. Zo is op basis van historische data in combinatie met een voorspellend model te bepalen wat het gedragspatroon van de klant is. Data science helpt marketeers om de klant te begrijpen, doorgronden en uiteindelijk te besturen. Dit is nodig om sneller in te spelen op zijn behoeften en concurrenten te slim af te zijn. Het is mogelijk om met genoeg data de meerderheid van klanten compleet voorspelbaar te maken.

Sciencefiction? Nee hoor, het is de realiteit: Amazon claimt nu al zijn klanten zo goed te kennen dat het bestellingen kan leveren nog voordat deze geplaatst zijn.

Marketeer van de toekomst

Dus de marketeer vandaag de dag is met al deze trends ten dode opgeschreven? Nee, zover komt het niet, maar dat marketeers een transitie doormaken, staat buiten kijf. Zij moeten inzichtelijk hebben waarmee data science hen kan helpen, maar hun creativiteit is minstens zo belangrijk.

Marketeers in de toekomst bezitten een gezonde mix van zowel alpha- als bèta-eigenschappen. Alpha voor het creatieve aspect en bèta voor de analyses en voorspelling. De data scientist kan helpen bij het automatiseren van bruikbare en haalt hier zinnige patronen uit.

Aan de marketeer de taak om aan de hand van deze schone data creatieve concepten te ontwikkelen. Zij moeten mee met nieuwe technologieën om toegevoegde waarde te bieden, zodat bedrijven concurrerend kunnen blijven. Het inhuren van een data scientist is dus geen overbodige luxe. Zij brengen de processen in gang en geven marketeers meer tijd en de middelen om hier creatief op voort te borduren.

Het gaat verder…

Is data science de laatste stap in predictive marketing? Ik denk van niet. Over een jaar of vijf moeten marketeers de concurrentiestrijd aangaan met zelflerende applicaties die zich aanpassen aan het gedrag van de klant met behulp van krachtige algoritmes. Deze zelflerende applicaties zijn voor marketeers essentieel om data effectief in te zetten voor marketing.

Verslagen door techniek worden marketeers niet, want het essentiële menselijke, creatieve aspect bij marketing zal altijd ontbreken bij machines. Voorlopig is data science het nieuwe wapen van de marketeer om naar het volgende level te groeien. Ik zeg altijd maar: ‘Marketeers zijn awesome en het gebruik van data science versterkt dit alleen maar’.

Dit blog is geschreven door Chris Molanus, consultant business intelligence bij Incentro.

Gastblogger

Nieuwsbrief

  • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
  • Inschrijven

Laatste reacties

Word abonnee en ontvang:

  • ✔ 16 keer per jaar MarketingTribune Magazine
  • ✔ Korting tot wel €100,- op events

  • MarketingTribune.nl/online bericht over de actuele stand van zaken over het online in contact komen met en verleiden van de klant, met specifieke aandacht voor onder meer e-commerce, online advertising en social media.
  • MarketingTribune: meer over marketing en merken