[column] Webhosting: goedkoop is vaak duurkoop

[column] Webhosting: goedkoop is vaak duurkoop
  • Online
  • 1 okt 2020 @ 09:19
  • Link
  • Gastblogger
    Gastblogger

    Gastauteur
    MarketingTribune
  • E-commerce

Webhosting wordt vaak gezien als flinke kostenpost en moet vaak zo goedkoop mogelijk. Prijsvechters zijn er genoeg in de wereld van de hosting. Maar is goedkope hosting op de lange termijn ook echt voordelig?

Zelf vind ik van niet. Mijn portfolio is afgelopen jaren flink uitgebreid waardoor ik webshops en ook meer eenvoudige websites beheer. De ervaringen met diverse hostingaanbieders lopen nogal uiteen. Maar wat wel is gebleken, is dat goedkope budget hosting vaak niet de meest slimme keuze is.

Slecht bereikbare klantenservice

Oeps, mijn website ligt eruit. Grote kans dat dit probleem zich ergens op de server voordoet. Snel contact leggen met de hostingprovider door te bellen of te chatten is soms niet eens mogelijk als je voor goedkope hosting gaat. Het resltaat: een website die onnodig lang uit de lucht is. Bij drukbezochte webshops kost je dit ineens heel veel geld.

Langzamere websites

Hoe irritant is het als je lang moet wachten voordat een website geladen is? Bij goedkope hosting boet je vaak in op de performance. Simpelweg omdat er minder resources beschikbaar gesteld worden. Vooral webshops voelen dit direct in hun portemonnee want een trage webshop komt de gebruikerservaring en het conversiepercentage niet ten goede.

Ontbreken van technische kennis

Een technisch onderlegde supportafdeling is goud waard. Ik ken grote webshops in Nederland die jarenlang geld in de sloot hebben gegooid omdat zij op verkeerde, niet passende hosting draaiden. Vooral bij managed hosting heeft de webhoster veel invloed en weet het door jarenlange ervaring wat wel of niet passend is. Dit kunnen inzien en hierop actie ondernemen is voor vooral grote webshops een enorme waarde

Goedkopere hosting blinkt vaak niet uit in veiligheidseisen

Alle webhosters hebben in de basis hun security echt wel op orde, maar binnen de beveiliging van websites kun je enorm ver gaan. Langzame en goedkope websites draaien vaak op gedeelde servers (shared hosting). Op zich hoeft shared hosting helemaal zo slecht niet te zijn, kleinere websites die weinig verkeer ontvangen kunnen hier prima mee uit de voeten.

Voor goedlopende webshops die veel bezoekers krijgen is dit echter een ander verhaal. Bij shared hosting deel je met andere websites/webshops een stukje op een server. Wanneer een webhoster geen top security aanbiedt en je ook nog eens op shared hosting zit, kan het dus voorkomen dat malware of virussen via een andere website de server bereiken en jij hier later ook mee te maken krijgt.

In tijden van corona, waarin er enorm veel webshops bij zijn gekomen en de concurrentie in veel branches online is toegenomen wil je zeker zijn van een goed fundament en je geen zorgen hoeven te maken over randzaken. Lees je goed in, vraag advies aan experts en kijk goed naar de kosten.

Dit blog is van de hand van Remon Hendriksen van Hipex

 

 

Gastblogger

Nieuwsbrief

  • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
  • Inschrijven

Laatste reacties

Word abonnee en ontvang:

  • ✔ 16 keer per jaar MarketingTribune Magazine
  • ✔ Korting tot wel €100,- op events

  • MarketingTribune.nl/online bericht over de actuele stand van zaken over het online in contact komen met en verleiden van de klant, met specifieke aandacht voor onder meer e-commerce, online advertising en social media.
  • MarketingTribune: meer over marketing en merken