'Branding in muziekvideo's is laaghangend fruit voor merken'

'Branding in muziekvideo's is laaghangend fruit voor merken'
 • Algemeen
 • 7 dec 2015 @ 14:07
 • 3115 x gelezen
 • Link
 • Sales
  Sales


  BBP Media
 • Branded content
 • 7 dec 2015 @ 14:07
 • 3115 x gelezen
 • Sales

In Nederland gebruiken 1,4 miljoen jongeren tussen 16 en 24 jaar YouTube, bijna een derde daarvan doet dat dagelijks. Wat zij vooral doen? Kijken en luisteren naar muziekvideo’s van hun favoriete artiesten. De tien meest bekeken video’s allertijden op YouTube zijn allen muziekvideo’s. Dat artiesten invloedrijk zijn en jongeren gevoelig voor wat zij doen en gebruiken, maakt het voor merken uiterst interessant om aanwezig te zijn in de videoclips van die artiesten op YouTube.

Universal Music vertegenwoordigt de muziekrechten van vele nationale en internationale artiesten, waaronder U2, Justin Bieber, Taylor Swift, AVICII, Tiësto, Afrojack, Sam Smith, Marco Borsato, Guus Meeuwis, Kensington, De Jeugd van Tegenwoordig, Anouk, Kenny B en Dotan. Wereldwijd zijn er in totaal meer dan 3500 artiesten verbonden aan Universal Music. Universal Music doet veel onderzoek naar de manier waarop mensen muziek consumeren. Uit die onderzoeken blijkt onder meer dat 68% van de 16 tot 24-jarigen voornamelijk muziek luistert via YouTube. Ze hebben over alles een mening en muziek is een belangrijke tool in het sociale verkeer met vrienden en bekenden. Het gaat zelfs verder dan dat: de muziek waar je naar luistert is medebepalend voor je sociale status. “Het onderzoek toont aan dat muziek een centrale plaats inneemt in het leven van zogeheten ‘millennials’, iedereen die geboren is tussen 1980 en het begin van deze eeuw”, zegt Rens Bosma, Brand Partnerships Manager van Universal Music. “Dat muziek je sociale status beïnvloedt, bewijst de kracht van artiesten als ‘oer-influencers’. Van de kleding die ze dragen tot de drankjes die ze drinken en de telefoon die ze gebruiken in hun video’s: jongeren die zich aangetrokken voelen tot een artiest willen dat ook.”


Meegaan of maatwerk Universal Music Group & Brands onderscheidt ruwweg twee manieren om producten of merken terug te laten komen in online video’s van artiesten: product placement en branded content. Voor product placement kan een merk meegaan in een bestaand concept voor een videoclip voor een van de artiesten van de muziekmaatschappij. Er worden dan specifieke afspraken gemaakt over de manier waarop en waar het product of merk terug komt en voor hoe lang. Denk aan zichtbaarheid op de achtergrond of daadwerkelijk gebruik van een product door de artiest. Beïnvloeding van het script van de clip is zelfs mogelijk. Bij branded content wordt een maatwerk videoconcept geschreven. Deze wordt volledig toegeschreven op een product of merk en vervolgens gecommuniceerd via eigen en externe kanalen. Afhankelijk van de wensen van de klant kunnen aantal seconden product in beeld en zoom-momenten worden afgesproken. Bij jaardeals kunnen tevens afspraken gemaakt worden over gegarandeerd bereik.

Passende match
“We maken altijd een passende match tussen merk en muziek of artiest”, zegt Rens Bosma. “Dat doen we niet vanuit een onderbuikgevoel maar op basis van harde data. We gebruiken onder meer onze zogeheten ‘artist portal’ die uit verschillende bronnen harde data combineert van demografische gegevens van fans en luisteraars van alle verschillende artiesten. Wij weten precies welke artiesten passen bij een merk en vice versa, en welke muziek past bij een specifieke doelgroep. PUMA heeft recent gekozen voor SFB, een Haagse formatie rappers die in twee jaar tijd een grote opmars heeft gemaakt en onder andere meewerkte aan het succesvolle New Wave-project. In de nieuwe videoclip van SFB ’Strangers’ zijn verschillende producten van PUMA te zien. Het bereik van zoiets is in sommige gevallen vergelijkbaar of zelfs groter dan bij tv-reclame, en er zit natuurlijk geen einddatum aan het uitzendschema. Het is natuurlijk ook kostenefficiënter, omdat de videoclip sowieso al gemaakt wordt. Branding in video’s van onze artiesten is laaghangend fruit voor merken en kan een slimme en herkenbare aanvulling zijn op meer traditionele media zoals tv.”

Joris van Neerbos, Head of Lifestyle Marketing bij PUMA:

“Voor PUMA is branded content in het algemeen een goede manier om onze doelgroep te bereiken. Daarnaast vinden we het belangrijk om een relatie met bepaalde artiesten op te bouwen door ze te ondersteunen in verschillende fases van hun carrière. Support bij het produceren van hun videoclips, en daarmee zichtbaarheid van PUMA, maakt deel uit van onze mix om jongeren te bereiken en te binden.”

 

Opportunity: nieuw albumproject Top Notch

Top Notch is hofleverancier van de Nederlandse hiphopcultuur en brengt muziek uit van diverse populaire artiesten zoals Ronnie Flex, De Jeugd van Tegenwoordig, Typhoon , SBMG, Fresku, Lil Kleine, Sef, Broederliefde, Sticks en Bokoesam. De werkwijze rondom het uiterst succesvolle ‘New Wave’ albumproject van afgelopen jaar is het vertrekpunt voor wederom een nieuw albumproject in 2016. Dit biedt dus uitgelezen kansen voor merken. Afgelopen voorjaar bivakkeerden vijftien rappers van ‘de nieuwe generatie’ tien dagen op Schiermonnikoog om zonder afleiding van buitenaf te werken aan nieuwe muziek. Het resultaat: ‘New Wave’, een album met negentien tracks, zeven officiële videoclips en een ‘making of’-videoserie. Het album release concert in Paradiso was binnen de kortste keren uitverkocht. Alle video’s van New Wave samen zijn op YouTube meer dan 50 miljoen keer bekeken en al na enkele weken na de release was New Wave op Spotify het best beluisterde album in Nederland ooit. Het album heeft de gouden status bereikt en afzonderlijke singles zijn goed voor vijf keer platina en vier keer goud. Het nieuwe albumproject van 2016 zal starten ergens in Q1 2016, maar in overleg met een brand partner kan hier eventueel nog in geschoven worden. Rens Bosma: “De mogelijkheden voor merken om zich aan dit project te binden zijn legio: branding in de ‘making of’- documentaire, in de officiële teaser video, door het aanbieden van exclusievetracks – al dan niet gratis en natuurlijk product placement in de officiële videoclips
van het nieuwe album. Met alleen al ‘Drank & Drugs’ van afgelopen jaar in het achterhoofd,
goed voor meer dan 18,9 miljoen views, lijkt het me erg interessant voor
marketeers die millenials willen bereiken.”

Meer weten?
Op www.universalmusicandbrands.nl
vind je meer informatie en cases. Wil
weten over hoe artiesten/influencers
van Universal Music jouw merk
kunnen versterken? Neem dan contact
op met Rens Bosma via
06 22463185 of stuur een e-mail naar
rens.bosma@umusic.com.


 


Nieuwsbrief

 • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
 • Inschrijven

Word abonnee en ontvang:

 • ✔ 22 keer per jaar MarketingTribune Magazine
 • ✔ Korting tot wel €100,- op events
 • ✔ Gratis tablet versie

 • MarketingTribune.nl: presenteert en duidt het brede palet aan ontwikkelingen in het vakgebied marketing.
 • MarketingTribune: meer over marketing en merken