OBI4wan vs OBILytics: game, set, match

OBI4wan vs OBILytics: game, set, match
 • Algemeen
 • 20 dec 2016 @ 14:42
 • 1910 x gelezen
 • Link
 • Sales
 • Geen tag
 • 20 dec 2016 @ 14:42
 • 1910 x gelezen
 • Sales

Coöperatie, overeenkomst, maatschap, collaboratie; voor een samenwerking zijn allerlei synoniemen te bedenken, maar in geval van OBI4wan en OBILytics is ‘krachtenbundeling’ zonder meer het meest treffend. Waar eerstgenoemde een leverancier is van SaaS-oplossingen op het gebied van social media monitoring en webcare, weet laatstgenoemde van de hoed en de rand op big data vlak. Gecombineerd resulteert dat in de creatie van betere klantbeelden.

Sinds de officiële start van OBI4wan in 2011 timmeren oprichters Alexander de Ruiter en Alex Slatman flink aan de weg. Hun gebruiksvriendelijke tool voor online- en offline mediamonitoring, webcare, data-analyse, social analytics en content publishing wordt inmiddels gebruikt door 650 bedrijven in Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, Italië en Curaçao. Onder meer retailers, verzekeraars, overheden en goede doelen gebruiken de oplossing. OBI4wan verzamelt data van sociale bronnen; blogs, reviewsites, et cetera. De oplossing maakt het bedrijven onder meer mogelijk webcare toe te passen en de online interactie aangaan. Te engagen met klanten, licht De Ruiter toe. “Het voordeel van het verzamelen van al die data, is dat je daar informatie en waarde uit kunt halen. In plaats van alleen te praten over big data, kun je beter overgaan tot concrete acties. Daar komt OBILytics om de hoek kijken.” De begin dit jaar geïntroduceerde onderneming helpt organisaties meer uit big data te halen. De directeur hiervan is Frank Smit. De ‘datascientist’ die een achtergrond heeft in kunstmatige intelligentie, geeft aan dat big data lange tijd een buzzwoord was. Zeker nu de middelen in huis zijn om data te tackelen, is het volgens hem zaak om verder vooruit te kijken. “Ieder berichtje lezen en analyseren schiet niet op”, vindt hij. “Technologie moet in korte tijd enorme hoeveelheden data kunnen verwerken.” Voor de beeldvorming: per dag verzamelt OBI4wan zo’n 5 miljoen berichten, waarmee de teller nu in totaal op circa 7 miljard berichten staat.

Verlengstuk
De aanwezige expertise zorgt ervoor dat de jonge combinatie in staat is om sociale data te koppelen aan andere data. Zoals de gegevens in een CRM-systeem. “Ook al heb je een naam, adres en geboortedatum van een klant en weet je welk product hij heeft aangeschaft, dan nog kan het echter lastig zijn om diegene te vinden op Instagram, LinkedIn, Pinterest, Twitter of Facebook. Zoek op internet maar eens de juiste ‘Frank Smit’ op. Dat is best een opgave”, knipoogt Smit. Het koppelen van data kan bijvoorbeeld ook nuttig zijn met het oog op klantenserviceverbeteringen. Stel een klant neemt contact op met zijn internetprovider over een trage verbinding. In zo’n situatie kan het probleem worden opgelost - lees: verhogen internetsnelheid -, maar je kunt diegene tevens een beter passend aanbod doen. “Door zoiets te doen op basis van iemands interesses en mate van invloed op social media, voeg je extra waarde toe”, verzekert De Ruiter. Ofwel: data-analyse = aanpassing van het productaanbod = luisteren naar klantbehoefte = klantenserviceverbetering. Zo is OBILytics echt een verlengstuk van de OBI- 4wan-business.

Actionable data
Met behulp van de klantinzichten die O&O aanreiken, kunnen organisaties beïnvloeders of ambassadeurs vinden. Iemand kan immers wel veel volgers hebben op Twitter bijvoorbeeld, maar is er ook interactie? Treffend voorbeeld is hoe een sociaal proces werkt in een community, zoals een voetbalteam. Als een speler een nieuw paar voetbalschoenen koopt, dan zie je - afhankelijk van de mate van invloed van diegene - veelal dat de rest volgt. Een mooi begin, maar interessanter is om nog meer data te verzamelen cq. te analyseren. Wat is de leeftijd van de diverse teamleden? Waar gaan zij naartoe op vakantie? Wat zijn, naast voetbal, hun andere interesses? En is het ook mogelijk om andere teams te identificeren met diezelfde belangstelling? In laatstgenoemde situatie is de kans groot dat andere teams ook die schoenen van Nike of Adidas willen hebben. Dat biedt kansen om hele groepen te targetten. “Zulke actionable data zorgt ervoor dat je gerichter naar leads kunt zoeken”, duidt de datascientist. Onderscheidend aan het gedistribueerde zoeksysteem van OBI4wan en OBILytics , is dat het antwoord biedt in een milliseconde. Ze verzamelen data los van wat een partij specifiek zoekt. Dus wil jij alles weten over een bureaustoel, dan kan dat. De Ruiter: “Normaliter duurt zo’n zoektocht en analyse een maand of drie, maar bij ons hoef je niet op de data te wachten. Als erover geschreven is in het Nederlands, dan hebben wij het in huis.”

Mix & match
Resumerend staan bedrijven volgens het tweetal voor twee uitdagingen: klanten matchen met de juiste sociale kanalen, plus het koppelen van die data aan andere platformen. OBI4wan en OBILytics helpen hier graag bij, onder andere door het bouwen van een engine waarmee organisaties dagelijks of wekelijks metingen kunnen verrichten. Aansluitend kunnen die inzichten worden opgenomen in de marketingfunnel. “Combineren geeft een rijker klantbeeld!”       

Grensverleggend
Main Capital wierf onlangs een substantieel belang in OBI4wan en OBILytics. De investeerder gaat de rap groeiende softwarebedrijven actief ondersteunen met de internationale groei en de uitbouw van het productportfolio. Momenteel komt de internationalisatie voornamelijk uit België. Met de hulp van genoemde investeerder wil de combinatie ook verder in Duitsland doorgroeien. Met haar schaalbare product is OBI4wan goed voorbereid op internationalisatie, stelt Charly Zwemstra, managing partner van Main Capital. “Wij zien goede mogelijkheden om samen met het management verder te internationaliseren, de partnerstrategie verder vorm te geven en de huidige winstgevende groeistrategie door te zetten.”


Nieuwsbrief

 • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
 • Inschrijven

Meest gelezen

Word abonnee en ontvang:

 • ✔ 22 keer per jaar MarketingTribune Magazine
 • ✔ Korting tot wel €100,- op events
 • ✔ Gratis tablet versie

 • MarketingTribune.nl: presenteert en duidt het brede palet aan ontwikkelingen in het vakgebied marketing.
 • MarketingTribune: meer over marketing en merken