'Tweedeling in zorgverzekeringenland nog nooit zo scherp'

'Tweedeling in zorgverzekeringenland nog nooit zo scherp'
  • Algemeen
  • 4 feb 2015 @ 07:05
  • Link
  • Redactie Zorgmarketing
    Redactie Zorgmarketing

    Redactie
    MarketingTribune
  • ZorgverzekeringOverheidMarktwerking

Nederlander hebben dit seizoen massaal gekozen voor een zorgverzekering die weliswaar iets duurder is, maar waarmee zij ook in elk ziekenhuis terecht kunnen. Daarnaast hebben veel mensen gekozen voor een goedkope budgetpolis. Dat blijkt uit de gegevens van de vier grootste verzekeraars. Niet eerder is de zorgmarkt zo verdeeld geweest, meldt Trouw.

Restitutiepolis
Mensen die van verzekeraar zijn gewisseld, kiezen relatief vaak voor een restitutiepolis waarbij zij voor elke behandeling geld krijgen uitgekeerd. Bij vergelijkingssite Pricewise.nl deed bijna één op de drie overstappers dit. Pricewise, Independer en ook de grote verzekeraars melden aan Trouw dat zij de afgelopen maanden bijzonder veel telefoontjes kregen met de vraag bij welke polis de zorg in alle ziekenhuizen nog wordt vergoed.

De restitutiepolis is bij Zilveren Kruis Achmea aan een opmars bezig. Bij deze verzekeraar kiest inmiddels bijna één op de vijf verzekerden voor een restitutiepolis, een stijging met een paar procent. Concurrent CZ noteert dit jaar een 'lichte groei' van deze polis en bij VGZ, waar de keuze voor deze polisvorm vorig jaar toenam, blijft het aandeel nu op peil. Menzis ziet geen of nauwelijks groei bij deze variant: dat blijft ongeveer 10 procent van alle klanten.

Vrije artsenkeuze
Grote invloed had de politieke discussie over de 'vrije artsenkeuze'. Die draait om de klassieke polis, de naturapolis. Waar verzekeraars nu nog verplicht zijn driekwart van alle behandelingen te vergoeden bij zorgverleners waarmee ze geen contract hebben, wil het kabinet van die verplichting af. Deze discussie loopt nog in de Eerste Kamer.

Tweedeling
Als gevolg van de discussie loopt de markt van zorgpolissen dit jaar meer uiteen dan ooit tevoren: mensen kiezen voor de goedkope variant die alleen via internet loopt en niet alle behandelingen bij alle zorgaanbieders vergoedt, óf voor de duurdere restitutiepolis met meer keuzevrijheid.

Trouw meldt dat het aandeel verzekerden met een selectpolis bij VGZ verdubbeld is van 7 naar 14 procent. Bij Menzis is het aantal klanten met de Budget Bewustpolis verdubbeld; hierin geldt voor vijf ingrepen dat men niet meer overal terecht kan. Ook bij CZ, een verzekeraar die erom bekend staat voorstander te zijn van concentratie van specialistische zorg bij ziekenhuizen die daar ervaring in hebben, groeit dit deel van de polissen.

Nederlandse Zorgautoriteit
De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) onderzoekt op dit moment of er niet teveel soorten zorgpolissen zijn, waardoor burgers door de bomen het bos niet meer zien. De NZa buigt zich daarnaast over andere ontwikkelingen op de zorgverzekeringsmarkt ‘die zorgen baren’. Naast de veelheid aan polissen gaat het over budgetpolissen, concurrentie tussen zorgverzekeraars en risicoselectie.

Redactie Zorgmarketing

Nieuwsbrief

  • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
  • Inschrijven

Word abonnee en ontvang:

  • ✔ 16 keer per jaar MarketingTribune Magazine
  • ✔ Korting tot wel €100,- op events

  • MarketingTribune.nl: presenteert en duidt het brede palet aan ontwikkelingen in het vakgebied marketing.
  • MarketingTribune: meer over marketing en merken