[ingezonden artikel] Hoe Schuurman Schoenen een nieuwe markt aanboorde met het Think - Feel - Do model

[ingezonden artikel] Hoe Schuurman Schoenen een nieuwe markt aanboorde met het Think - Feel - Do model
 • Algemeen
 • 17 okt 2017 @ 10:05
 • 4216 x gelezen
 • Link
 • Sales
 • Geen tag
 • 17 okt 2017 @ 10:05
 • 4216 x gelezen
 • Sales

Sinds een aantal jaren heeft Schuurman Schoenen, naast 40 schoenenwinkels in het oosten en noorden van het land, een goed lopende webshop. Hiermee willen zij niet alleen het oosten en noorden bedienen, maar ook de rest van Nederland. Daarom besloten zij met behulp van het Think –Feel – Do model van Google een nieuwe markt in Noord-Brabant te betreden.

In dit artikel wordt uitgelegd hoe zij dit hebben gedaan en wat het hen heeft opgeleverd. De strategie is op diverse kanalen ingezet, maar dit artikel richt zich vooral tot de werkwijze en de effecten op Social media.

De strategie tot het betreden van Noord-Brabant
In het oosten en noorden van het land is Schuurman Schoenen een gerenommeerd bedrijf. 90% van de huidige klanten komt dan ook uit deze regio. Om een nieuwe markt aan te boren hebben ze gekeken naar een regio die veel overeenkomsten heeft met hun huidige klanten: lekker nuchter, bevinden zich in het middensegment qua inkomen en zijn modieus. Noord-Brabant leek daardoor de beste optie.

Het Think – Feel – Do model zorgt ervoor dat de doelgroep het bedrijf leert kennen in etappes en vervolgens bij Schuurman Schoenen hun schoenen zal kopen. De doelgroep is opgedeeld per geslacht en gezinssituatie: vrouwen, mannen, jongeren jongens, jongeren meisjes en ouders. Er werd alleen getarget in de regio’s waar ook de folders van Schuurman Schoenen verspreid gingen worden. Dit om herkenbaarheid te creëren op meerdere kanalen.

Think: Noord-Brabant kennis laten maken met Schuurman Schoenen
In de Think-fase is het doel om zoveel mogelijk bereik te creëren om mensen voor het eerst kennis te laten maken met Schuurman Schoenen. Dit doen zij door middel van advertenties op Facebook en Instagram met als doel bereik, afgewisseld met een afbeelding een video.

Feel: Noord-Brabant laten zien wie Schuurman Schoenen is
Het doel van de 2e fase was om degene die betrokkenheid heeft getoond in de 1e fase te laten zien wie Schuurman Schoenen echt is. Dit deden zij door middel van posts waarin subtiel verteld wordt wie ze zijn, wat ze doen en waar ze voor staan. Ook werden de winkels erbij betrokken om meer vertrouwen te creëren. Daarnaast wilden ze zoveel mogelijk mensen toevoegen aan de ‘betrokkenheidsdoelgroep’ om hen zo te targetten in de volgende fase. Vandaar dat de posts erop gemaakt zijn om een reactie uit te lokken. Hierbij kun je denken aan het stellen van een vraag, een afbeelding of verhaal dat een like uitlokt of een ‘like or love’ post zoals in het onderstaande voorbeeld.

Do: Noord-Brabant overtuigen om schoenen te kopen bij Schuurman Schoenen
In de laatste fase is het de bedoeling om degenen die betrokkenheid hebben getoond in de vorige twee fases over te halen tot aankoop over te gaan. In deze fase gaat het vooral om de USP’s van het kopen bij Schuurman Schoenen en het aanprijzen van de collectie. De video’s die hiervoor gebruikt werden zijn afgestemd op de doelgroep, dus laten alleen schoenen zien die bij je passen. Zoals damesschoenen voor dames en herenschoenen voor heren vice versa.

De Do-fase is daarna verlengd met nog een mini-fase. Bij de bovenstaande periode werd de collectie aangeprezen zonder korting. In de fase die hierop volgt wordt dezelfde doelgroep getarget maar worden de mensen die al wat gekocht hebben uitgesloten. Om ze nog dat laatste zetje te geven, werd de collectie afgeprijsd met 20%. Ook hier werd de content afgestemd op de doelgroep.

En nu verder?
Uit de resultaten van de advertentiecampagne is gebleken dat Noord-Brabant goed kennis heeft gemaakt met Schuurman Schoenen: ruim 200.000 mensen hebben Schuurman Schoenen gezien met meer dan een half miljoen weergaves. Ook het aantal directe aankopen waren noemenswaardig.

Om deze nieuwe markt te blijven stimuleren, is een nieuwe campagne begonnen waar Noord-Brabant werd geïnspireerd door de zomerse collectie. Zij werden uiteindelijk meegenomen in de promotie van de opruiming. Hierdoor steeg het aantal directe verkopen in Noord-Brabant aanzienlijk.

Op dit moment loopt er een likecampagne onder de doelgroepen die getarget zijn in de bovengenoemde campagne om zo een (hopelijk langdurige) relatie  op te bouwen met de geïnteresseerden uit Brabant.

Noord-Brabant is nu een vaste doelgroep geworden in de targeting van de marketingcampagnes op Social media. Al met al heeft het aanboren van deze markt een half jaar geduurd en het heeft de verwachtingen waargemaakt.

 


Nieuwsbrief

 • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
 • Inschrijven

Word abonnee en ontvang:

 • ✔ 22 keer per jaar MarketingTribune Magazine
 • ✔ Korting tot wel €100,- op events
 • ✔ Gratis tablet versie

 • MarketingTribune.nl: presenteert en duidt het brede palet aan ontwikkelingen in het vakgebied marketing.
 • MarketingTribune: meer over marketing en merken