[Mijn marketing] Klaas Weima: ‘Aandacht is de nieuwe valuta’

[Mijn marketing] Klaas Weima: ‘Aandacht is de nieuwe valuta’
  • Algemeen
  • 13 jul 2020 @ 15:41
  • Link
  • Lucas Boon
    Lucas Boon

    redacteur
    BBP Media - MarketingTribune
  • Marketing

Klaas Weima (43) is oprichter van reclamebureau Energize en podcast CMOtalk. Met Energize had hij jarenlang een vestiging in Shanghai. 'Ik betrapte mezelf op allerlei vooroordelen en aannames die ik vanuit mijn westerse cultuur heel normaal vond.'

Volle bak

Bij Energize zitten we in de winnende modus de laatste tijd, zo wonnen we pitches voor een telecomaanbieder en een advertentieplatform voor tweedehands auto's (waarover later meer, red.). Verder zijn we samen met Wunderman Thompson druk in de ontwikkeling van de najaars- en kerstcampagne van Plus. Het is volle bak en daarom zoeken we naar nieuw creatief talent dat ons kan versterken.

60ste aflevering

Voor de CMOtalk-podcast hebben we net de 60ste aflevering opgenomen. Het platform blijft groeien en gaat nu richting de 75 miljoen luisterminuten. We zijn bezig met de ontwikkeling van een Engelstalige versie waar we CMO's van internationale merken interviewen en samenbrengen.

Staatssteun

Bij Energize verkeren we in de gelukkige positie dat de meeste van onze klanten niet hard zijn geraakt door de crisis. Daarom is het na twee maanden thuiswerken weer business as usual. Evengoed ben ik nog niet geheel gerust op de marktontwikkeling op de lange termijn; die miljarden staatssteun moeten een keer terugbetaald worden. En we staan aan de vooravond van een megarecessie, dus ik blijf op mijn hoede.

Bewustwording

Ik vind het erg goed dat de thema's diversiteit en inclusiviteit door Black Lives Matter nu bovenaan de agenda staan. De bewustwording dat iedereen gelijke kansen moet krijgen -ongeacht kleur, achtergrond, overtuigingen of religie- is evident. Bewustwording is de eerste stap naar verandering. Er is nog zoveel te winnen. Ik juich branche-initiatieven zoals het VEA-actieplan van harte toe, dat is een mooie eerste stap. Maar naar mijn mening moet de discussie wel verder gaan dan enkel diversiteit. Onze branche moet af van 'mooi weer spelen' en werken aan een cultuur van saamhorigheid in plaats van ieder voor zich. Inclusiever dus.

Slapen op kantoor

Met Energize hadden we in het verleden (van 2009-2014, red.) een vestiging in Shanghai en ik heb veel van mijn Chinese collega's geleerd. Ik betrapte mezelf op allerlei vooroordelen en aannames die ik vanuit mijn westerse cultuur heel normaal vond. Neem bijvoorbeeld het slapen op kantoor na de lunch; in Nederland ongekend, maar in China heel gewoon, gezond en productiviteitsverhogend. Ik leerde dat ik mijn Chinese collega's niet kon veranderen, maar China mijn perspectief op de wereld veranderde.

BBQ

Ik ben fan van het Nederlandse merk The Bastard. Jeroen Wesseling en zijn broer Martijn hebben op het juiste moment een prachtige kamado geïntroduceerd. Zelf zijn mijn zakenpartner Robin Pas en ik gepassioneerde bbq'ers. Ik kan het hele jaar door genieten van dit apparaat en wat er vanaf komt. Vuur verbindt. Rondom die barbecue vinden de mooiste gesprekken plaats. En ja, ik vind hem mooier dan die groene variant uit de VS.

Verdiende aandacht

Met Energize hebben we jaren geleden het domein 'verdiende aandacht' geclaimd. Persoonlijk ben ik al tien jaar gefascineerd door het onderwerp en schreef daar recent het boek Aandachtsmarketing over. Ik geloof dat aandacht de nieuwe valuta is en zie het als een uitdaging om merkeigenaren hier meer bewust van te maken. Door uitpuilende mailboxen en ontplofte WhatsApp-groepen is aandacht superschaars en kostbaarder dan ooit. Aandacht moeten we koesteren en niet verspillen met waardeloze boodschappen of het zoveelste content-item. Door middel van virtuele masterclasses, executive education en onderzoek wil ik in dit kader een bijdrage aan ons vakgebied leveren.

Popcultuur

De 'Create with Air Max'-campagne van Nike Japan vind ik erg goed. Een prachtig voorbeeld van omdenken en hoe je technologie kunt inzetten om creativiteit te omarmen. Nike laat met deze campagne zien dat het de popcultuur begrijpt en spreekt met een zwartwit e-zine en lege canvassen de verbeelding aan van populaire artiesten. Echt jaloersmakend werk.

Vernieuwing

Op dit moment is Alfred mijn favoriete reclamebureau. Niet alleen omdat het onze fijne bovenburen zijn, maar omdat ze het met een nieuw management erg goed doen. In een korte tijd heeft het bureau een mooie slag gemaakt naar meer geïntegreerd werk en vernieuwende proposities. Chapeau voor Eddy (Salfischberger, red.) en zijn team.

Aspiratief merk

Dirk-Jan van Hameren, de Nederlandse CMO van Nike, blinkt echt uit in zijn werk. Natuurlijk, Nike is een prachtig aspiratief merk om voor te werken, maar Dirk-Jan laat via zijn persoonlijke LinkedIn-pagina echt huzarenstukjes zien. Inmiddels werkt Dirk-Jan ruim 27 jaar voor Nike en hij ademt en zweet het merk. Ik ken hem niet persoonlijk, maar volg hem al een tijd. Ik zou hem dolgraag voor CMOtalk willen interviewen. Net als Julia Goldin, global CMO van Lego, trouwens.

Mooi weer spelen

Ik stoor me aan merken en marketeers die mooi weer spelen. Het zou een verademing zijn als we in ons vak eerlijk zijn naar elkaar, ook als het even niet goed gaat. Philip Kok van The Valley heeft daar onlangs een rake blog over geschreven.

Knaller van een podcast

Mijn favoriete podcast is Masters of Scale van Reid Hoffman, de oprichter van Linkedin. Een knaller van een podcast, met topgasten als Bill Gates, Reed Hastings en Eric Schmidt. Hoffman geeft in de podcast echt een kijkje in de keuken van veel techfounders en hun geleerde lessen en toetst in elke aflevering een hypothese. Een feest om naar te luisteren en ook nog eens leerzaam.

In Mijn Marketing vragen we vakgenoten naar hun marketingfavorieten, ergernissen en uitdagingen. De rubriek verschijnt iedere maandag en donderdag online. 

Lees ook: 

Reuben Alexander: 'Ik draag elke dag Patagonia'

Edward van de Ridder: 'Teams is vermoeiend, maar wel efficiënt'

Annelies Poelsema: 'Netflix spoiler-campagne blijft geniaal'

Safi Graauw: 'Ik wil laten zien dat cultuur versterkt'

Roel Welling: 'Bullshit verkopen is geen duurzaam model meer'

Annelies Valk: 'Dit is het jaar van Nike'

Jurry Oortwijn: 'Ook bij uitverkochte shows is marketing belangrijk'

Mariëlle Rooswinkel: 'Linda is consistent in alle uitingen'

Paul Meijer: 'Een campagne maak je gewoon samen'

Atva van Zanten: 'Marketing gaat over mens en cultuur'

Maud Pinckers: 'Marketing staat niet gelijk aan reclame'

Fleur Osté: 'Rihanna is mijn favoriete marketeer'

Hella de Weger: 'WhatsApp is nu mijn favoriete merk'

Martijn Keesmaat: 'Overdaad maakt plaats voor balans'

Jorn Agterberg: 'Radio gaat altijd door'

Nadine Ridder: 'Niet alles is een wedstrijdje'

Ard Bossema: 'Oranje Blik brengt ander positief geluid'

Patrick Stal: 'Ik nam corona in januari al serieus'

Gijsbregt Vijn: 'Werk aan de winkel, juist nu'

Anne Stokvis: 'Mooi werk maak je samen'

Daantje Dammers: 'Philips is nu van grote waarde'

Maurice Seleky: 'Op gepaste wijze zichtbaar blijven'

Annemieke Deering: 'Het werk loopt volop door'

Marnix Tiggeloven: 'We kunnen wel tegen een stootje'

Mirjam van den Broeke: 'Vooralsnog heb ik het druk'

Christian van Santen: 'Complexiteit marketing neemt toe'

Kyra Roest: 'Met merkbouwers per trein naar Cannes'

Christiaan Ruesink: 'Marketeer, stap uit je bubbel'

Patritia Pahladsingh: 'We maken meer dan alleen spotjes'

Herbert van Hoogdalem: 'Diversity-discussie is beetje onzin'

Lucas Boon

Nieuwsbrief

  • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
  • Inschrijven

Word abonnee en ontvang:

  • ✔ 16 keer per jaar MarketingTribune Magazine
  • ✔ Korting tot wel €100,- op events

  • MarketingTribune.nl: presenteert en duidt het brede palet aan ontwikkelingen in het vakgebied marketing.
  • MarketingTribune: meer over marketing en merken