[NMD22] Zonovergoten middag inhoudelijk ook sterk

[NMD22] Zonovergoten middag inhoudelijk ook sterk
 • Algemeen
 • 16 jun 2022 @ 17:30
 • Link
 • Peter van Woensel Kooy
  Peter van Woensel Kooy

  senior redacteur, merk-expert
  MarketingTribune
 • EvenementMarketing

Tijdens het strak uitverkochte event Nima Marketing Day 2022 was het zowel buiten als binnen tijdens de talloze sessies prima toeven, zo koppelen deelnemers terug. Hier een bloemlezing van vier programma-onderdelen in de middag plus de eerste beeldsafari.

Na de lunch is een van de negen tracks tijdens 'Ronde 5' waaruit je kan kiezen de sessie met Christel Hendriks en Nikki Gillessen van ABN Amro, die delen hoe hun zelf ontwikkelde 'Data Modelling' werkt om brand kpi's te bepalen en te kunnen voorspellen. Zoals meerdere op digital marketing gerichte zalen, zit ook deze mudvol met leergierige vakgenoten.

De dames, waarvan er een later een kaaswinkel ambieert (Nikkie) en de ander een werkkring als fulltime DJ (Christel), vertellen hoe zij om 'bekendheid', 'merkwaarde' en 'klanten overwegen ons' (NPS) hun eigen merk-KPI's heenbouwen en kunnen volgen. Hun model, waarover meer te lezen is op de Nima-site, maakt het mogelijk op basis van bekende invloeds-factoren (zoals negatief nieuws via eigen media -'we verlagen de spaarrente'-, via nieuwsmedia -witwasaffaire- of juist positief nieuws -'ABN Amro tennistoernooi') te voorspellen wat het effect is op de merkwaarde van de bank. En wat deze toegevoegde merkwaarde kost.

Twee beelden van het marketing-dashboard van ABN Amro

Voor zo'n dashboard heb je input nodig, vertellen de marketeers. ABN Amro betrekt hiervoor eigen klantdata, wekelijkse onderzoeksdata van GfK maar ook informatie over concurrentie die, hoewel ze enige ruis bevatten, toch interessant genoeg is om het dashboard te voeden.

Bol.com wil ideale klantreis bouwen
Even verderop in het Fabrique-complex kiezen we hierna voor de presentatie van Bol.com en WUA over de CX als marketingtool. Dennis van Evert (Bol) en Koen van Lunteren (adviserend bureau WUA) presenteren een soepele case, waarin wordt ingegaan op het 'oerbrein', dat nagenoeg autonoom en automatisch werkt, versus 'brein 2', je ratelende ratio zeg maar. Concreet: waar koningin Maxima destijds een traantje wegpinkte tijdens haar huwelijk op het nummer 'Adios Nonino' (oerbrein), vertoonde de ernstig kijkende Willem-Alexander op hetzelfde moment 'brein 2' gedrag. Bij eenvoudige producten op bijvoorbeeld Bol.com kun je sturen op primair oerbreingedrag. Bij complexere producten, zoals electronica, waarvoor Van Evert verantwoordelijk is, moet je toch aan de slag met 'brein 2'. Dat kost meer energie. Het team deelt interessante uit tests voortgekomen snufjes en design van het platform, om juist dat 'brein 2' te helpen tijdens de customer journey op zoek naar bepaalde electronica. De conversie van deze technieken is aangetoond, melden de heren. Hun verhaal sluit goed aan op andere lezingen over de werking van het brein, over neuromarketing en lessen uit de psychologie die vandaag 'trending topic' lijken te zijn op Nima Marketing Day.


Key visual uit de presentatie van Bol.com en WUA

Na een prettige pauze in de stralende zon verkassen we naar de enorme Copra loods op het Fabrique-complex, waar niemand minder dan cmo Wouter Vink van solar car Lightyear een presentatie geeft. Lezers van MarketingTribune kennen hem al van de successerie 'CMO in het Diepe'. Vink werkte eerder bij Google in Sllicon Valley, toen zijn vader een oogziekte kreeg.

Prototype op zonne-energie
Daarom volgde hij rond 2015 de ontwikkelingen bij onder andere Google, Apple en Tesla met grote belangstelling, omdat deze merken op zoek waren naar een zelfrijdende auto. Wellicht een oplossing voor zijn straks blinde vader? Het is zeven jaar later nog niet zover, wel heeft hij zich intussen gestort in een nieuw avontuur: de ontwikkeling van een zon-geladen auto. De Lightyear dus. Het prototype kost nu 250K, de Lightyear 2 moet echter een instapprijs van 30K krijgen en gaat de wereld veroveren, weet Vink zeker. Hobbels die nog moeten worden genomen qua marketing zijn onder andere de perceptie over de beperkte actieradius van e-cars, het schrale aanbod van laadpalen en zoals gezegd de prijs. Intussen blijft Lightyear communiceren via high quality content, PR, social media en door binnenkort testdrives te organiseren in Spanje. Saillant, zegt ook moderator Luuk Ros: Vink heeft zelf nog nooit in Lightyear gereden. De ultieme marketing eigenlijk... we blijven dit merk in de gaten houden.


De Lightyear zoals gepresenteerd in de Copraloods

Tenslotte nemen de heren van satirische site De Speld de fakkel over. Het is een lekker ontspannende, absurdistische show waarin 'Nederland The Game' wordt gelanceerd. En tot ieders verbazing zien we dat ene Matt van der Poel persoonlijk de 'anti-prijs' De Gouden Tapir 2022 komt ophalen. De juryvoorwaarden en de jury zelf zijn uiteraard volledig onduidelijk. Wel heeft hij gewonnen van Jeff Bezos en nog twee andere hotemetoten. Buiten wacht intussen de borrel. Geïnspireerd na dit goed gevulde en mooi gedoseerde evenement, waar vrijwel iedere vakgenoot die er toe doet rondliep, lokken nu de frisse drankjes, fruitwaters en biertjes in de ijsbakken buiten. Waar het netwerken en napraten nog wel even doorgaat. Wees er volgend jaar (weer) bij! Bekijk hieronder het eerste beeldverslag.

(PvWK)
In de a.s. MarketingTribune print het dagverslag, meer foto's en testimonials van deelnemers. Mis 'm niet en krijg o.a. korting op [NMD23].

Lees ook:
[NMD22] 'Marketing is echt een vak'; en:
[NMD22] Hooghoudt adviseert: ‘Vermarkt je fout’

BEELDSAFARI #NMD22


(fotografie: PvWK)

Peter van Woensel Kooy

Nieuwsbrief

 • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
 • Inschrijven

Word abonnee en ontvang:

 • ✔ 16 keer per jaar MarketingTribune Magazine
 • ✔ Korting tot wel €100,- op events

MarketingTribune | Vacatures

Dé plek voor een nieuwe stap in je carrière! Ontvang nieuwe relevante vacatures direct in je inbox:

 

Job Alert


 • MarketingTribune.nl: presenteert en duidt het brede palet aan ontwikkelingen in het vakgebied marketing.
 • MarketingTribune: meer over marketing en merken