De Wendbare Zorgorganisatie
- Algemeen
- 24 jan 2014 @ 15:18
- Link
-
Sjors van Leeuwen
Adviseur klantgericht ondernemen
Indora - InnovatieMarktwerking
- 24 jan 2014 @ 15:18
- Sjors van Leeuwen
De gezondheidszorg is sterk in beweging. De veranderingen volgen elkaar steeds sneller op en de impact van veranderingen is steeds groter. Zorgorganisaties moeten strategisch wendbaarder worden om te kunnen overleven. 90 procent van de topbestuurders vindt strategische wendbaarheid cruciaal voor het succes van het bedrijf. Uit recent onderzoek blijkt echter dat het adaptief vermogen van veel zorgorganisaties onvoldoende is.
Hier wringt voor veel zorgorganisaties de schoen, want oude recepten zoals traditioneel verandermanagement, reorganiseren, kostenbesparingen, outsourcing en strategische planning bieden steeds minder vaak een oplossing. Het grote probleem bij dit soort oplossingen is dat men er nog steeds vanuit gaat dat er gedurende kortere of langere tijd een stabiele situatie optreedt. Een periode waarin de organisatie in relatieve rust kan werken en waarin men wacht op een mogelijke volgende verandering. De werkelijkheid is echter anders. Veranderingen dienen zich voortdurend aan en zorgorganisaties moeten daar dagelijks een antwoord op zien te vinden.
Bouwstenen
Maar hoe doe je dat? Als we alle onderzoeken en publicaties op een rij zetten, dan blijken er in hoofdlijnen vier bouwstenen te zijn voor het realiseren van strategische wendbaarheid:
1. Externe gerichtheid: de blik naar buiten;
2. Verbindend leiderschap: goed voorbeeld doet volgen;
3. Flexibele werkorganisatie: zelforganiserende eenheden;
4. Flexibele processen en ICT: modelleren en genereren.
Externe gerichtheid betekent het voortdurend monitoren van de omgeving waarin de organisatie opereert en het verzamelen van inzichten. Het gaat om het opbouwen van ‘strategische alertheid’ om tijdig trends, ontwikkelingen, kansen en bedreigingen te zien en het belang daarvan voor de organisatie in te schatten.
Verbindend leiderschap moet de omgeving verbinden met de eigen organisatie, maar ze moet ook zorgen dat intern ‘alle neuzen dezelfde kant op staan’. Essentieel hierbij is dat op organisatieniveau prioriteiten vastgesteld worden, dus business unit en afdeling overstijgend. Flexibel meebewegen met de omgeving kan namelijk betekenen dat processen en systemen gereconfigureerd moeten worden en dat mensen, middelen en budgetten - over business units en afdelingen heen - gerealloceerd moeten worden.
Strategische wendbaarheid
Strategische wendbaarheid betekent het einde van de hiërarchische, bureaucratische en top-down gestuurde organisaties. Taken, verantwoordelijkheden en bevoegdheden worden zo laag mogelijk in de organisatie belegd en gedelegeerd naar kleine, resultaatgerichte eenheden en zelfsturende teams. Ondernemerschap is aanwezig tot op de werkvloer om snel te kunnen beslissen en te handelen als de situatie daar om vraagt.
Processen en ICT kunnen flexibeler gemaakt worden door toepassing van nieuwe concepten en hulpmiddelen zoals frameworks, standaardisatie, modularisatie, software as a service en strategic agility-systemen zoals Triggre. Hierdoor kunnen processen en ICT-systemen snel aangepast worden wanneer nieuwe marktkansen zich aandienen of strategische prioriteiten wijzigen.
Hoe wendbaar is jouw organisatie?
Kortom, organisaties moeten de omslag maken van besturen naar ondernemen, van aansturen naar zelfsturing, van top-down naar bottom-up, van beheersen naar loslaten en van hiërarchisch leidinggeven naar verbindend leiderschap. Hoe wendbaar is jouw organisatie?
Het Zorgmarketingplatform organiseert op donderdag 27 maart aanstaande het Powerseminar: ‘De Wendbare Zorgorganisatie 2014’ . Aanmelden is gratis.
-
Sjors van Leeuwen
- Werkt bij: Indora
- Functie: Adviseur klantgericht ondernemen
- Website:https://www.indora.nl/
- Profiel »
Nieuwsbrief
- Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
- Inschrijven
Meest gelezen
Word abonnee en ontvang:
- ✔ 16 keer per jaar MarketingTribune Magazine
- ✔ Korting tot wel €100,- op events