[Redactioneel MarketingTribune 12] Aandachttrekkerij

[Redactioneel MarketingTribune 12] Aandachttrekkerij
 • Algemeen
 • 30 jun 2015 @ 16:59
 • 24172 x gelezen
 • Link
 • Sjaak Hoogkamer
 • CannesVerdienmodellen

Return On Investment. Leuk al die reclame, maar wat levert het eigenlijk op? Aan de vooravond van Cannes Lions 2015 stelden we die vraag aan negen reclamebureaus en hun marketeer/opdrachtgever. Uiteraard is niet één-op-één aan te geven welk deel van de marketingeuro ook daadwerkelijk leidt tot meer verkoop, opvallend is wel dat in alle interviews beide partijen aangeven nog meer dan vroeger bezig te zijn met het effect van reclame en een beter kassaldo

Internationaal scoren met aansprekende commercials blijft leuk, maar uiteindelijk gaat het natuurlijk om het effect, de positieve (gedrag)beïnvloeding en een groter marktaandeel. Feitelijk de stap van de felbegeerde gouden Lion op de rode loper in het decadente Cannes naar de nuchtere en stevig onderbouwde Effie in oer-Hollandse setting. Dat stond ons voor ogen toen we de creatieven van Joe Public vroegen de cover van onze Cannes-uitgave te ontwerpen.

Toch kreeg de term ROI tijdens de Advertiser’s Summit van de Persgroep in Kopenhagen van begin juni weer een heel andere interpretatie. TedX-inspirator en ondernemer Jim Stolze was een van de vele sprekers en hij hield een fel pleidooi voor meer aandacht. Ofwel: geen Return On Investment, maar Return On Attention. Zijn stelling: Bedrijven kijken te veel naar hun financiële resultaten, ze besteden meer budget aan nieuwe dan aan bestaande klanten. Volgens Stolze heeft de moderne consument alles al. Die wil volgen hem niets, hooguit een beetje meer tijd. Wat kunnen bedrijven nu nog doen om zich te onderscheiden van de rest? Het antwoord is volgens hem meer aandacht en die krijg je door schaarste te creëren. Als je kijkt naar de marketinggoeroes van de laatste tien jaar, dan hebben die voornamelijk gehamerd op manieren om aandacht te krijgen.

Aandacht krijg je ook door anders te doen, door disruptive te zijn. Als iedereen zwartwit is, moet jij paars worden en vice versa. Iedereen naar Cannes? Dan gaan wij niet! TBWA/Neboko bijvoorbeeld blijft dit jaar thuis en organiseert hun eigen Cannes aan de Schinkel. Manager director van TBWA Rik Ledder zei eerder dit jaar tegen mij: ‘We kunnen het geld dat we normaal aan Cannes besteden, beter investeren in onze klanten. Door ze meer aandacht te geven en uit te nodigen voor inspirerende workshops.’ Of zoals zijn kompaan Simon Neefjes, ceo bij TBWA het verwoordt : ‘Marketing is disruption. Doen wat de concurrentie niet heeft gezien.’
Heerlijk al die aandachttrekkerij…

Over aandacht gesproken… Als deze cover de aandacht niet trekt, dan weten wij het niet meer. Hij komt uit de creatieve koker van Joe Public Take-Away Advertising. Ook veel dank voor de beeldmanipulatie van Studio Schrover.

Sjaak Hoogkamer

Nieuwsbrief

 • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
 • Inschrijven

Word abonnee en ontvang:

 • ✔ 22 keer per jaar MarketingTribune Magazine
 • ✔ Korting tot wel €100,- op events
 • ✔ Gratis tablet versie

 • MarketingTribune.nl: presenteert en duidt het brede palet aan ontwikkelingen in het vakgebied marketing.
 • MarketingTribune: meer over marketing en merken