[column] Wildwest op coronatestmarkt

[column] Wildwest op coronatestmarkt
  • Algemeen
  • 16 sep 2020 @ 09:34
  • Link
  • Leo van Sister
    Leo van Sister

    Merkcommissaris
    De Merkcommissarissen
  • Marketing

Heb je ooit een nieuwe markt zich zo grillig zien ontwikkelen? Al ruim 6 maanden houdt het coronavirus ons in de houdgreep en tracht de overheid onze gezondheid te beschermen. Maar dat lukt maar moeizaam en dreigt nu uit de hand te lopen.

Overal in het land klinkt frustratie door over het gebrek aan (corona)testcapaciteit en de lange wachttijden voor tests. Veertien keer in een ochtend met 0800-1202 bellen en iedere keer door een robot uit de wachtrij worden gegooid. Vier dagen in thuisisolatie wachten tot je aan de beurt bent. Je moet er wat voor over hebben om op corona getest te worden

Toen Covid-19 in maart ons land stormende wijs veroverde was er nauwelijks testcapaciteit. Nederland was simpelweg niet voorbereid op een pandemie als deze. Er kon nauwelijks getest worden want er waren veel te weinig testkits, personeel en laboratoria om dit te analyseren. Ondanks de explosie van besmettingsgevallen kwam de schaalvergroting traag op gang. Een zwaargewicht uit het bedrijfsleven, ex-ceo van DSM, werd aangetrokken om dit te gaan regelen.

De GGD moest geforceerd flink gaan opschalen om voldoende teststraten en personeel te krijgen om daarmee veel meer mensen te kunnen testen. Maar het echte probleem zat en zit hem in de capaciteit van de laboratoria die de testmonsters moeten analyseren. Een aantal medici in het OMT hebben in hun wijsheid besloten dat het analyseren van de monsters enkel voorbehouden is aan de ziekenhuislaboratoria. Die zijn weliswaar goed, maar hebben samen een beperkte capaciteit.

De vraag naar testen en testmaterialen is weliswaar wereldwijd sinds de uitbraak van de coronapandemie enorm groot. Maar de overheid is nog altijd niet in staat om de benodigde testcapaciteit op het gewenste niveau te waarborgen, zeker nu de afgelopen tijd de vraag naar coronatests explosief is gegroeid.

Onbenutte testcapaciteit

Omdat de overheid heel lang enkel ziekenhuislaboratoria inzette konden zeer veel Nederlanders die dat wilden niet getest worden of krijgen in veel gevallen te horen dat zij pas dagen later aan de beurt zijn, wat voor zeer veel mensen in vitale beroepen een ramp is. Er is echter veel onbenutte laboratoriumcapaciteit, namelijk die van commerciële laboratoria en ook de bloedbank. Het is overigens bijzonder te noemen dat commerciële bedrijven wel de mogelijkheid hebben om snel op te schalen met coronatests, terwijl de GGD's allemaal moeite hebben om snel de capaciteit te vergroten…

Sanquin, bekend van de bloedbank, kan 7200 testen per dag uitvoeren. Dat aantal halen ze nu bij lange na niet omdat ze nauwelijks worden ingeschakeld. Nu is ook de toch al kleine teststraat op Schiphol gesloten vanwege de te kleine capaciteit. Vele bedrijven kregen maandenlang geen voet aan de grond binnen het bestaande netwerk van labs en GGD’s. 

Cowboys veroveren de markt met snelheid en capaciteit

Ook alternatieve vormen van testen dienen zich aan zoals met octopus Richard, die binnen 15 minuten weet of je corona hebt. Grappig bedoeld natuurlijk, maar het is kenmerkend voor wat er nu gebeurt op de coronatestmarkt.

Bron en foto: de Speld

De markt van coronatesten is potentieel vele tientallen miljoenen euro’s groot en groeit stevig door. Dat trekt vele nieuwe aanbieders, zeker gezien het grote tekort aan capaciteit. Ook omdat de overheid maar schoorvoetend capaciteit wil uitbreiden bij commerciële aanbieders. De commerciëlen zijn al een tijdje bezig hun eigen markt te creëren. Zij benaderen actief bedrijven, scholen en andere partijen die er geld voor over hebben om snel testresultaat te hebben voor hun personeel. Dan maar niet gratis.

De inventiviteit van commerciële aanbieders is groot

Een nieuw type coronatest van het Zwitserse Roche geeft binnen een kwartier al een uitslag. Een laboratorium of speciale apparatuur is niet nodig. Huidige PCR testen kosten in een laboratorium 4 tot 8 uur onderzoektijd. Juist nu het aantal besmettingen weer oploopt en flinke vormen aanneemt en met de herfst en winter voor de deur, is het zaak dat de testcapaciteit in orde is en is het aanbod van ziekenhuis- én commerciële laboratoria zeer welkom.

Daarbij is het wel zo wenselijk dat deze laboratoria dezelfde tarieven rekenen als de ziekenhuislabo’s. In Nederland wordt door de overheid 65 euro betaald, terwijl in Duitsland eenzelfde test 50 euro kost. Deze markt ontwikkelt zich thans zeer snel en biedt vele kansen totdat een echt aangetoond deugdelijk vaccin op de markt komt.

Leo van Sister

Nieuwsbrief

  • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
  • Inschrijven

Word abonnee en ontvang:

  • ✔ 20 keer per jaar MarketingTribune Magazine
  • ✔ Korting tot wel €100,- op events

MarketingTribune | Vacatures

Dé plek voor een nieuwe stap in je carrière! Ontvang nieuwe relevante vacatures direct in je inbox:

 

Job Alert

MarketingTribune Events


  • MarketingTribune.nl: presenteert en duidt het brede palet aan ontwikkelingen in het vakgebied marketing.
  • MarketingTribune: meer over marketing en merken