[column] Inhaalmarketing

[column] Inhaalmarketing
 • Algemeen
 • 21 apr 2021 @ 08:00
 • 17358 x gelezen
 • Link
 • Redactie MarketingTribune
  Redactie MarketingTribune

  Redactie
  MarketingTribune
 • Marketing

Bij het lezen van het thema consuminderen kreeg ik even de kriebels. Minderen? Dat willen we toch helemaal niet? Na een jaar quarantaine willen we juist ‘consumeerderen’: lekker uit eten, naar het terras, op vakantie, uren door winkels slenteren en in pashokjes rondhangen.

We willen dat en meer. Sterker nog we moeten meer. Want laten we eerlijk zijn, we zullen toch met elkaar de wereldwijde economie weer een slinger moeten geven. En ons eigen fysieke en mentale welzijn kan ook wel een boost gebruiken.

Personal shopping
Dat ‘consumeerderen’ begon afgelopen jaar al. De lokale winkelier ontpopte zich tot een ware influencer en zette zijn social media in als verkoopkanaal. Even een DM sturen en hup verkocht. Dat leuke jurkje kopen was nog nooit zo makkelijk. Ik vond het een hit. Ook de horeca boorde een nieuw, succesvol segment aan: 2GO. In razend tempo is er een nieuwe distributiemix ontstaan: we bestellen werkelijk alles online, de bezorgdiensten zijn relevanter dan ooit, lokale winkeliers bezorgen op de fiets en click & collect bleek ook best te werken. Met het winkelen op afspraak democratiseerden we in een klap het luxe fenomeen personal shopping. Menig marketeer heeft er in het verleden vele malen langer over gedaan om een boardroom te overtuigen van dergelijke proposities. Onder druk wordt alles vloeibaar, blijkt maar weer.

Bullshit-radar
Een mooie basis om op door te pakken, want we hebben samen nog wel wat inhaalmarketing te doen. McKinsey noemt het kunnen omzetten van merkwaarden in positieve acties voor het algemeen belang als een van de belangrijkste redenen om nu een nieuw merk uit te proberen. In tijden van crisis kiezen we nu eenmaal graag voor optimistische, echte en oprechte merken en staat onze bullshit-radar scherper afgesteld.
Dus we moeten vol aan de slag met de gevolgen van deze crisis en de nieuwe mogelijkheden die deze heeft gebracht. We worden uitgedaagd om juist datgene te gaan doen wat we voor ons merk het meest beangstigend vinden. Om de sprong in het diepe wagen. Want alleen dan zul je weten waartoe je merk écht in staat is. De coronacrisis is de game changer gebleken die ons vak zo hard nodig had. De spreekwoordelijke schop onder de kont voor adverteerders en hun bureaus. We hebben een nieuwe BFF gekregen: Bold, Fearless & Fierce marketing. In gewoon Nederlands: marketing met ballen.

Stoer
Dat doet me denken aan een advertentieconcept dat ik onlangs zag op Twitter via @OneMinuteBriefs. Een die inhaakt op het nieuws dat bars in het VK waarschijnlijk in juni weer open mogen. In beeld alleen een half verscholen bierflesje van Corona met de heading: ‘It’s almost time to come out of hiding’. Wat een vondst! Ik zou het zo stoer vinden als Corona deze overneemt en onderdeel maakt van hun inhaalmarketingstrategie. Want als het moment straks dan eindelijk daar is om weer eens samen op een heerlijk zonnig terras te genieten van een drankje, dan doen we dat allemaal, onbevreesd, met een Corona in de hand. Proostend op het (normale) leven. Cheers!

Bron: Twitter @calvininnes for @oneminutebriefs

Deze bijdrage is geschreven door Mariëlle Krouwel, Directeur Communicatie bij PwC, en verscheen eerder in MarketingTribune 07, 2021. Zij schrijft op persoonlijke titel. De headerfoto is van Filip Mishevski via Unsplash.

Redactie MarketingTribune

Nieuwsbrief

 • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
 • Inschrijven

Word abonnee en ontvang:

 • ✔ 20 keer per jaar MarketingTribune Magazine
 • ✔ Korting tot wel €100,- op events

MarketingTribune Events


 • MarketingTribune.nl: presenteert en duidt het brede palet aan ontwikkelingen in het vakgebied marketing.
 • MarketingTribune: meer over marketing en merken