[column] Pandemie van hoop

[column] Pandemie van hoop
 • Algemeen
 • 15 jun 2021 @ 08:01
 • 22901 x gelezen
 • Link
 • Gastblogger
  Gastblogger

  Gastauteur
  MarketingTribune
 • Maatschappij

Wolves & Birds ziet dat corona een belangrijk vliegwieleffect heeft op Zeitgeist-tendensen die al langer gaande waren. Het geeft de ontwikkelingen in het collectieve bewustzijn extra kracht. En dat geeft hoop.

Lang voordat de pandemie begon, schreven we vanuit Wolves & Birds al over ‘Ambassadors of Morning’: een groeiende groep mensen, die we wereldwijd signaleerden, die actie onderneemt om positieve verandering te kickstarten. Die wakker wordt, ziet wat er nodig is in de wereld en zelf het heft in eigen hand neemt. Met als drive ‘be the change you wish to see in the world’. Vanuit deze groep zagen we vóór de pandemie al drie belangrijke kernbewegingen: verbinding met jezelf, verbinding met anderen en verbinding met de natuur. Corona leert nu de gehele wereld belangrijke lessen die deze drie tendensen extra kracht bijzetten.

 

Vervreemd geraakt van de natuur

Wat we kunnen leren van het ontstaan van corona: we zijn vervreemd geraakt van de natuur. Erger zelfs, we voelen ons superieur ten opzichte van de natuur en de dieren, en zijn vanuit die overtuiging gaan handelen op een manier die schadelijk is voor alles wat leeft. Corona doet ons beseffen dat we onderdeel zijn van de natuur. Sterker nog, dat wij natuur zíjn. En dat als je goed voor de natuur zorgt, je dus ook goed voor jezelf zorgt.

Wat we kunnen leren van hoe corona zich verspreidt: mensen denken vaak beter te zijn dan anderen en maken onderscheid tussen wij en zij. Maar corona discrimineert niet, het raakt ons allemaal. ‘Covid is the great equalizer’, zoals Madonna het verwoordde. Het legt de (kansen)ongelijkheid in de wereld bloot door ons te laten ervaren dat we allemaal gelijk zijn en wereldwijd verbonden met elkaar. Dit betekent dat als je goed voor een ander zorgt, je ook goed voor jezelf zorgt. En andersom.

Wat we kunnen leren van de manier waarop we het virus bestrijden: we zijn vervreemd geraakt van wie we in essentie zijn, door maar mee te blijven rennen in de ratrace en te voldoen aan alle verwachtingen. De gedwongen isolatie en adempauze die corona ons gaf, was voor mensen die daartoe de mogelijkheid hadden een kans om eens goed in de spiegel te kijken. Wie ben ik, wat vind ik belangrijk, waar word ik blij van en wat wil ik betekenen in mijn leven?

 

Weer in de rij voor Primark

Maar niet iedereen trekt lering uit deze lessen of heeft de mogelijkheid daartoe. De polarisatie, de angst voor de ander, de klimaatontkenning, de cancel culture en het complotdenken is nog nooit zo omvangrijk geweest en de mensen stonden weer massaal in de rij bij Primark toen deze weer open ging. Echter, de groep mensen die er wél lering uit trekt en er zelf wat mee doet is groeiende. Zoals ‘Ambassador’ Tim Hofman met zijn (online) programma’s Boos en Pak de Macht. En Ramsey Nasr die in zijn veelgelezen boek De Fundamenten oproept tot ‘opstand van het geweten’. En dat is hoopvol, want volgens Jan Rotmans, hoogleraar Transitiekunde, heb je 25% van de bevolking nodig om de rest mee te krijgen. Hij is van mening dat er per crisis 5% tot 10% van de bevolking gedragsverandering doormaakt en dat er dus meerdere crises nodig zijn om dat percentage te bereiken. Wolves & Birds denkt dat we al in de richting van de 25% komen als we kijken naar de tendensen die al jaren vóór corona aan de gang waren, als reactie op onder meer de financiële crisis en de vertrouwenscrisis. Maar het vóelt nog niet zo, omdat er zoveel aandacht is voor negativiteit.

Wij geloven dat merken en reclamemakers hier een belangrijke rol in kunnen spelen. Door niet langer te wachten tot de consument er om vraagt, maar door proactief te handelen vanuit een eigen drive. Door zélf het goede voorbeeld te geven en mensen en merken die positieve verandering voorstaan tools en een podium te geven, zodat de positieve beweging zichtbaarder wordt en de sociale norm kan beïnvloeden.

Een merk dat dit nu al doet is bijvoorbeeld Arla, dat zijn biologische zuivel klimaatneutraal heeft gemaakt vanuit het geloof ‘als je goed bent voor de natuur, is de natuur ook goed voor jou’. Ze zijn er open over dat ze naast reduceren ook moeten compenseren, maar zetten stappen in de goede richting en geven mensen letterlijk iets in handen om dagelijks verschil te maken. Ook een mooi voorbeeld is de gemeente Amsterdam die heeft besloten om in de metrostations geen reclame meer toe te staan van adverteerders die fossiele brandstoffen promoten. En Barbie die in haar nieuwe campagne A doll can change the world laat zien hoe spelen met poppen empathie kan stimuleren bij kinderen. Een skill die, in een wereld die vraagt om gelijkheid, zorg voor een ander en inclusiviteit, hard nodig is.

Laten we als communicatiebranche onderdeel worden van de 25%, hun gedachtegoed uitdragen en het contagious maken. Laten we zelf een Ambassador of Morning zijn en de pandemie van hoop verder ontsteken.

Dit artikel is geschreven door Jacqueline Wolfs & Merel de Boer van Wolves & Birds creative trend strategy en verscheen eerder in MarketingTribune 10, 2021.

Gastblogger

Nieuwsbrief

 • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
 • Inschrijven

Word abonnee en ontvang:

 • ✔ 20 keer per jaar MarketingTribune Magazine
 • ✔ Korting tot wel €100,- op events

 • MarketingTribune.nl: presenteert en duidt het brede palet aan ontwikkelingen in het vakgebied marketing.
 • MarketingTribune: meer over marketing en merken