Tien geheimen van gepersonaliseerde video

Tien geheimen van gepersonaliseerde video
 • B2b
 • 25 jan 2016 @ 10:00
 • 9805 x gelezen
 • Link
 • Connie Lohuis
  Connie Lohuis

  Webredacteur Marketingtribune (Content)
  StrakBlauw, bureau voor heldere communicatie en frisse teksten
 • MarketingInterviewVideo

In de categorie ‘marketingmiddelen waar je in 2016 echt niet meer omheen kunt’, prijkt video wel zo’n beetje bovenaan. Hubspot zette onlangs nog een aantal statistieken op een rij over visuele content en die logen er niet om: meer dan de helft van de marketeers is ervan overtuigd dat videocontent de beste ROI biedt. Shoppers die video’s bekijken kopen 1,81 keer zo vaak dan andere potentiële klanten. Aan het woord is Nico Verspaget , CEO van Quadia Online Video.

Verspaget  vervolgt: ‘Op Facebook verdubbelde het aantal bekeken video’s tussen april en november 2015; van 4 miljard naar 8 miljard. Dat klinkt natuurlijk veelbelovend; video wordt ‘gevreten’, en bedrijven spelen daar steeds meer op in. Dat betekent wel dat jouw video moet opvallen tussen de miljoenen andere video’s die jaarlijks worden geproduceerd en gepubliceerd.´

Persoonlijke communicatie
Kortom: niet alleen is het potentiële bereik van video enorm, de concurrentie is dat ook. In een wereld waarin de meeste spelers digitaliseren, globaliseren en generaliseren, is persoonlijke communicatie al gauw een onderscheidend vermogen. Verspaget: ‘Gepersonaliseerde video wordt gezien als een probaat middel om de doelgroep zo persoonlijk en relevant mogelijk te bereiken. Uit onderzoek van MarketResponse/ SMAR blijkt dat maar liefst 54 procent van de Nederlandse b2b en b2c marketing-professionals van plan is om personalisatie in video in te zetten.’

Niet zo ingewikkeld als het lijkt
Verspaget, directeur van Quadia Online Video, is personalised video niet zo ingewikkeld als het lijkt. “Uit ervaring blijkt dat je gepersonaliseerde video kunt inzetten in iedere fase van de customer journey. Met name de juiste timing en en relevantie zijn belangrijk als je dit middel succesvol wilt inzetten.”

Een succesvolle personalised video-campagne kent volgens Verspaget tien geheimen.

1. Bepaal de doelstelling
Stel vast wat je wilt bereiken met gepersonaliseerde video: is dat meer verkopen, een betere klantenservice, betere informatievoorziening, een kostenverlaging of een combinatie van deze factoren? In de praktijk zien we vaak dat KPI’s als openingspercentages, startpercentages, uitwijkpercentages en conversie als doel worden gesteld. Maar dat zijn geen strategische doelen. Het zijn ‘slechts’ tools om te meten of je campagne succesvol is.

2. Bepaal de strategie
Dat klinkt nauwelijks als een geheim, maar je zou er van staan te kijken hoe vaak bedrijven video willen inzetten zonder dat ze hebben nagedacht over de strategie. Bijvoorbeeld: een video personaliseren waarin de naam van de ontvanger is verwerkt, is geen strategie, maar slechts een verschijningsvorm (die bovendien niet onderscheidend genoeg is om nog echt een verschil te maken). De inhoud van de video moet daadwerkelijk iets bijdragen aan het behalen van de doelstelling en bovendien van toegevoegde waarde zijn voor de ontvanger.

3. Stel de customer touch points vast
“Om gepersonaliseerde video in te kunnen zetten in de juiste fase van de customer journey, is het belangrijk om vast te stellen op welke momenten personalisatie de boodschap nog krachtiger en relevanter kan maken. Je kunt daarbij onderscheid maken tussen bestaande klanten en prospects. Met name bij de laatste groep moet worden voorkomen dat gepersonaliseerde content onverwacht (en misschien dus ongewenst) wordt aanboden en weinig of geen relevantie heeft. Dan loop je het risico dat een gepersonaliseerde video als opdringerig wordt ervaren, of zelfs als een ‘big brother’-middel (hoe kan het dat ze dit van mij weten?).”

4. Stel de beschikbaarheid van persoonlijke gegevens vast
Welke data hebben we in huis? En hoe zeker kunnen we ervan zijn dat die (nog) kloppen? Het kan gaan om algemene data zoals naam, adres, leeftijd of geslacht, maar ook specifieke data die van belang zijn voor de gekozen customer touch points.

5. Bepaal de boodschap
Wat wil je in de video vertellen? Dat wordt vooral bepaald door de aard van het gekozen customer touch point. De inhoud van de video moet relevant zijn voor de ontvanger, kijk dus van buiten naar binnen. Ook is het belangrijk om een video kort te houden, de inhoud te beperken tot één boodschap, de kijker in de eerste seconde te ‘pakken’ en toe te werken naar een duidelijke call-to-action.

6. Betrek IT, compliance en security
Wie voor gepersonaliseerde video de datarelaties gebruikt, doet er goed aan om eerst hierover overeenstemming te bereiken met afdelingen als IT, compliance en security. Onze ervaring is dat dit deel van het project veel tijd kan kosten dus adviseren wij om tijdig contact te leggen en afspraken te maken over het gebruik van gegevens, de manier en frequentie waarop data worden aangeleverd aan welke voorwaarden de leverancier moet voldoen.

7. Bepaal de frequentie
Er is nogal een verschil tussen een eenmalige gepersonaliseerde video en een serie video’s die bijvoorbeeld wekelijks of maandelijks wordt gedeeld. Dit laatste is vooral interessant als het relatiebestand op de betreffende customer touch points vaak wijzigt. Het versturen van de video’s kan op verschillende manieren plaatsvinden: onder meer via email, sms of zelfs via offline media zoals een brief.

8. Selecteer de juiste personalisatietechnologie
Grofweg kun je een onderscheid maken tussen twee technologieën: personalisatie in de video, waarin persoonlijke gegevens daadwerkelijk in de video staan, of personalisatie over de video, waarin gegevens worden getoond in een HTML-laag over de video. De eerste optie werkt op alle devices, biedt meer creatieve vrijheid en de beste user experience, maar is ook wat kostbaarder.

9. Bepaal de soorten personalisatie in de video
Personalisaties moeten altijd relevant zijn en niet worden ingezet als trucje. Je kunt tekst personaliseren, door gegevens in beeld te brengen die relevant zijn voor de kijker. Ook is het mogelijk om gepersonaliseerde audio in te zetten of rekening te houden met de taal of het geslacht van de ontvanger. Scene-personalisatie zorgt ervoor dat het script van de video wordt aangepast aan de situatie van de ontvanger.

10. Monitor de resultaten
Dit is pas het moment waarop de KPI’s om de hoek komen kijken. Zorg ervoor dat je regelmatig het succes van campagnes meet en de toekomstige strategie daar weer op afstemt. Dat geldt zeker voor campagnes met een langere looptijd.

Tot zover de tips van Nico Verspaget, CEO van Quadia Online Video.

Connie Lohuis
 • Connie Lohuis

 • Werkt bij: StrakBlauw, bureau voor heldere communicatie en frisse teksten
 • Functie: Webredacteur Marketingtribune (Content)
 • Website:http://www.strakblauw.nl
 • Profiel »

Nieuwsbrief

 • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
 • Inschrijven

Laatste reacties

Word abonnee en ontvang:

 • ✔ 22 keer per jaar MarketingTribune Magazine
 • ✔ Korting tot wel €100,- op events
 • ✔ Gratis tablet versie

 • MarketingTribune.nl/b2b is een toonaangevend kennisplatform voor marketeers die op de hoogte willen blijven van de nieuwste trends, inzichten en nieuwsberichten binnen de marketing tussen bedrijven.
 • MarketingTribune: meer over marketing en merken