CMO Joost van Dijk (Welten Groep): 'We hebben gekozen voor een onderscheidend concept'

CMO Joost van Dijk (Welten Groep): 'We hebben gekozen voor een onderscheidend concept'
  • B2b
  • 16 sep 2022 @ 08:00
  • Link
  • Nanny Kuilboer
    Nanny Kuilboer

    Redacteur
    BBP Media - MarketingTribune
  • MarketingInterview

Joost van Dijk is CMO bij Welten Groep, detacheerder en opleider van finance professionals. Voor de rubriek ‘Mijn Marketing’ reageert hij op een aantal steekwoorden: ‘De traditionele man of vrouw in pak op kantoor verdwijnt.’

SLASH
We hebben net een rebranding achter de rug. Van een redelijk traditioneel merk met een tamelijk conservatieve uitstraling, durf ik nu wel te zeggen dat we met lef gekozen hebben voor een onderscheidend concept. In onze pay-off Slash forward zit alles waar we voor staan en waar we voor gaan. We brengen finance professionals en organisaties in beweging. De forward slash zat al jaren in het logo, maar hebben we nu ook echt kunnen activeren in een creatief concept. We willen de slash forward society zijn, de grootste finance club van Nederland, waar inmiddels meer dan 1.000 finance professionals het carrière-avontuur als lifestyle zien.

TIJD
‘Branding’ is ook ‘becoming’. Merkenbouwen kost tijd, is niet gauw af en zeker nooit klaar. En alhoewel we bijna alles kunnen meten, doen we soms ook dingen omdat we er van overtuigd zijn dat het merkversterkend is. Het jaarlijkse Welten-feest is daar zo’n voorbeeld van. Of onze merklanceerdagen voor alle interne medewerkers of ‘terugkomdagen’ per kwartaal voor onze interim-professionals. Ook het zomerpakket met branded flip flops is er zo een. Best kosten- en arbeidsintensieve events of producties in onze employee journey, maar ik geloof dat het bindt en versterkt. Verder heb ik best wel eens smaakdiscussies. Wat iemand mooi of lelijk vindt, doet er wat mij betreft eigenlijk steeds minder toe. Brengt het de juiste doelgroep op tijd in beweging en is het merkconsistent, daar kijk ik naar. Data en dashboards helpen dan enorm om smaakdiscussies te slechten.

TROTS
De nieuwe campagnes van Welten maken me trots. Fris, eigentijds, onderscheidend, met respect voor de merk- en logohistorie. Financiële organisaties, zoals banken en verzekeraars, veranderen. Niet alleen andere businessmodellen, maar ook andere rollen, functies en benodigde competenties. De traditionele man of vrouw in pak op kantoor verdwijnt, net als de vaste werkplek of werktijd. Het was drie jaar geleden echt ondenkbaar dat onze klant- en hypotheekadviseurs vanuit huis aan het werk zouden zijn en in alle systemen van de bank. Of wat denk je van een betrekkelijk nieuwe rol als CDD-analist, voor het tegengaan van criminele geldstromen? Digital skills en een flinke portie nieuwsgierigheid zijn daar veel belangrijker dan een finance mindset alleen. Ik denk dat we die nieuwe werkelijkheid goed hebben kunnen pakken in onze commercials en brandmovie en die nieuwe bankiers- of verzekeringstalenten een eigentijds gezicht hebben gegeven. En misschien kinderachtig, maar als collega’s een foto maken van een abri waarin onze commercials draaien, kan ik een trots glimlachje toch nog steeds niet onderdrukken.



GENIAAL
De nieuwe commercial van de Nationale Postcode Loterij. Niet meer dan een QR-code met een aftelklok. Het concept is misschien wel afgekeken van de Superbowl-reclame van een cryptoplatform, maar mijn zoon van 16 liep toch even naar de tv om te checken wat ie ‘gewonnen’ had. Geniale call to action gedreven commercial.

ERGERNIS
Ik vind doorgaans reclames voor waspoeder, afwasmiddel en tandpasta niet heel onderscheidend, helemaal als ze nagesynchroniseerd zijn. Verder erger ik me aan reclames die echt misleidend zijn, zoals kauwgum voor witte tanden, vlekkenverwijderaars, gezonde sapjes ofgreenwashende olieconcers. En ik verwonder me ook over gokreclames, waarvan ik voorspel dat het veel ellende gaat veroorzaken, ook op jonge leeftijd al.

MIJN MISSIE
Goede marketing genereert merkwaarde en omzetwaarde. Ik zie het als mijn missie om marketing te positioneren als opbrengstcenter in plaats van kostencenter. En die jacht op rendement van de marketingeuro is bijna een self-fulfilling prophecy. Goede marketing levert energie op, verbindt en verrast.
Ik kan genieten van een merk als Heineken dat het toch flikt om succesvol te zijn met een 0.0 en een 2.0 variant van een traditioneel bierproduct. Slimme partner- en sponorships, veel zichtbaarheid op events met ongelooflijk goed gelukte Heineken Houses, bars, taste labs et cetera. Ik krijg altijd het gevoel dat het klopt, consistent is en geïntegreerd.

SLECHTE MARKETING
Generieke marketing gemaakt door marketeers die niet nadenken over doelgroepen, persona’s of die niet even moeite stoppen in het leren kennen van de prospect. Ik vind dat zo zonde van de moeite en tijd. Van die reclamemailings gericht aan mij waarin ze de plank volledig misslaan met headers zoals ‘Welten wil toch ook meer zakelijke leads’? Dan heb je gewoon niet begrepen in welke markt wij zitten, hoe hechte relaties met opdrachtgevers en meerjarige inkoopcontracten en preferred supplierships werken. Of van die sales agents die via LinkedIn moeten sourcen en een bericht sturen dat ze mij zijn tegengekomen op Linkedin en dat ze graag onderdeel willen uitmaken van een gezamenlijk netwerk. Bij accepteren meteen een commerciële mail erachteraan. Per definitie gooi ik die connectie direct weer uit mijn netwerk.

UITDAGING
Ik denk dat de grootse uitdaging blijft om marketing dicht bij de business te blijven organiseren. Van buiten naar binnen denken en met een sterk aanpassingsvermogen reageren op steeds wisselende omstandigheden. Hoeveel marketeers gaan mee naar klanten, hoeveel zitten er aan tafel bij inspiratiesessies met klanten of bij het maken van een businessplan of accountplan? Hoe zit de offerte eruit naar strategische klanten? Daar leveren marketeers echte waarde.
Mijn eigen grootste uitdaging is het vinden van goede marketingcollega’s. Wat is deze markt krap en redelijk op groot-Randstad gericht. Natuurlijk denken we steeds vrijer in type dienstverbanden, zelf opleiden, outsourcing naar bureaus, interim-oplossingen, thuiswerken, maar ik wil hier in Den Bosch een Champions League-team van online en offline marketeers bouwen. Het is mijn grootste rem op alle kansen benutten die de markt ons biedt.

MADE IN HOLLAND
Ik vind veel merken van Nederlandse ondernemers mooi: Biermerk La Trappe dat als eerste een heerlijke witte Trappist brouwde, gewoon in Berkel-Enschot, wijnmerk Bernardus van Ben Pon met die voortreffelijke Chardonnay en hip vermarkte nieuwe rosé, horlogemaker Fromanteel uit Amsterdam en modemerk Cavallaro die op een Hollandse ondernemerswijze de Italiaanse modestijl uitrolt in Nederland. Stuk voor stuk sterke merken met een oprecht verhaal of purpose en hoge kwaliteit voor een redelijk betaalbare prijs.

MEDIACONSUMPTIE
De papieren AD rolt zes keer per week in de bus, Facebook en Instagram worden dagelijks gecheckt, programmaformats als Jinek en Beau, maar ook Veronica Inside volg ik dagelijks of kijk ik terug. Meest favoriet mediamerk blijft toch nu.nl, dat check ik tenminste twee keer per dag.

Ben je werkzaam in marketing en wil je ook graag meedoen aan deze rubriek? Mail dan naar nanny@marketingtribune.nl. Iemand voordragen die perfect is voor deze rubriek kan ook natuurlijk!

Lees ook:
Mari den Hartog van Odin

Stephan van Ee van Vrumona
Lenny Houwaart van The Good Roll
Martijn Rommertz van Mycosan​

Lore Vanaudenhove van Bristol
Ilse van Loon van Stoov
Bojan Brkić van AutoScout24
Sander van Gelderen van Effectory
Lena Knoerzer van Fairtrade Original
Niels Uiterdijk van Inepro
Karin de Koning van Beiersdorf
Art van der Vorm van Hansgrohe
Steffie van der Velde van Luxaflex
Maura van Styrum van Livekindly Collective​
Melanie Koning van Grolsch
Thomas Luberti van Wijnvoordeel
Marthijn van Oostveen van Houtwarenhuis
Ruby Lee van Hoorn van Lush
Tim Geelen van The Coca-Cola Company
Charlotte Paulus van Talk360
Zoë Snijder van Hooghoudt​
Madelon Altena-Bogers van Etos​
Michiel van Elk van Sublime​
Patricia van Heffen van Do It Organic​
Laurens Miedema van Gamma
Elke Schroevers van Organto
Roelijne Peters van Meetic-Group/Lexa
Ralph Rijks van Zalando
Liane Lens van Unox

Margaret Kreuger van T-Mobile
Akram Bouadli van Keune Haircosmetics

Nanny Kuilboer

Nieuwsbrief

  • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
  • Inschrijven

Laatste reacties

Word abonnee en ontvang:

  • ✔ 16 keer per jaar MarketingTribune Magazine
  • ✔ Korting tot wel €100,- op events

  • MarketingTribune.nl/b2b is een toonaangevend kennisplatform voor marketeers die op de hoogte willen blijven van de nieuwste trends, inzichten en nieuwsberichten binnen de marketing tussen bedrijven.
  • MarketingTribune: meer over marketing en merken