PIM Trendrapport 2023: Wat laat ik als marketeer na?

PIM Trendrapport 2023: Wat laat ik als marketeer na?
 • B2b
 • 1 feb 2023 @ 09:56
 • Link
 • Sjaak Hoogkamer
  Sjaak Hoogkamer

  hoofdredacteur
  MarketingTribune
 • Geen tag

Het PIM Trendrapport 2023 – Business as usual New laat zien hoe de huidige tijd met verschillende crises om antwoorden vraagt. Het geeft marketeers out-of-the box mogelijkheden om bij te dragen aan een nieuwe en betere toekomst.

Kristel Vanderlinden presenteerde het trendrapport tijdens het PIM Trendfest op 31 januari. Toekomststrateeg Vanderlinden: ‘Een van de grote vragen van vandaag gaat over nalatenschap.

Wat wil ik, als marketeer of merk, nalaten aan de consument, werknemer, maatschappij en de planeet.

En hoe kan ik daarin met vertrouwen de juiste beslissingen nemen? Wij brengen de trends en ontwikkelingen samen in concrete handvatten voor marketeers.’

Drie visionaire principes, vier toekomstvoorspellers en zes strategen vormen de spil van dit rapport. Het biedt aldus PIM ‘een inspirerende duiding van de roerige tijd waarin we leven en wat dit betekent voor de toekomst. Ook geeft het veel interessante voorbeelden van hoe je daar als bedrijf en als marketeer mee om kunt gaan.’

Vanderlinden: ‘We leven in een roerige tijd met verschillende crises die elkaar versterken. De komende jaren zullen in het teken staan van aanpassingen en veranderingen. Van bedrijven, en vooral van marketeers, vraagt dat om nieuwe creativiteit, kritisch denken, langetermijnvisie, radicaal samenwerken en nieuw leiderschap met lef. Daarmee kun je de toekomst mede vormgeven. Met als centrale vraag: voor welke toekomst ga jij?’

Einde van doelgroep-hokjesdenken

Interessant is bijvoorbeeld de visie op het einde van generationele marketing. Kristel: ‘Doelgroep-hokjesdenken is niet meer van deze tijd. Dat was bruikbaar toen mensen hun leven lang in dezelfde plaats woonden, hetzelfde werk deden en in een fysieke ideologische bubbel leefden. Dat is al lang niet meer zo. Mensen verbinden zich nu wereldwijd op basis van bijvoorbeeld cultuur en belangstelling. Dagelijks worden zo nieuwe gemeenschappen gevormd.

Generatielabels, demografische doelgroepen en persona’s zijn achterhaalde instrumenten.

Benader mensen vooral als mens, begrijp dat community’s dynamisch zijn en wees je bewust van de maatschappelijke thema’s van vandaag. Dan ben je relevant.’ Het rapport geeft hier verschillende voorbeelden van.

Regeneratieve innovatie

Een van de vier toekomstversnellers die het rapport presenteert, is regeneratieve innovatie. Dat gaat verder dan duurzaamheid. Streven we bij duurzaamheid vooral naar het stoppen met stukmaken van de planeet, regeneratie gaat over het ‘helen’ van de wereld, zowel economisch, ecologisch als menselijk.

Door producten en diensten te ontwikkelen die van nature helend zijn, kunnen we effectief iets teruggeven aan de planeet en aan de maatschappij.

Een voorbeeld daarvan is ‘humanity centered design’ dat rekening houdt met mens, maatschappij en natuur.

Radicale samenwerking

De uitdagingen waar we vandaag voor staan kan niemand alleen oplossen. Een van de strategische meenemers van het rapport stelt daarom: Het oplossen van onze existentiële menselijke, economische en ecologische problemen is alleen maar mogelijk als we met z’n allen gaan samenwerken. Kristel: ‘Oplossingen vind je door out-of-the box creatie en innovatie aan te gaan met interne en externe experts, partners, wetenschappers en consumenten. En zelfs met de concurrentie. Of ga nog een stap verder naar open-source collaboratie, waarin kennis openbaar is. Als mensen zich authentiek verenigen en samenwerken rond de belangrijke vraagstukken van vandaag, creëert dat nieuwe inzichten en experimentele aanraakpunten voor bedrijven en organisaties. Dán ga je echt groeien.’

Sjaak Hoogkamer

Nieuwsbrief

 • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
 • Inschrijven

Laatste reacties

Word abonnee en ontvang:

 • ✔ 20 keer per jaar MarketingTribune Magazine
 • ✔ Korting tot wel €100,- op events

MarketingTribune | Vacatures

Dé plek voor een nieuwe stap in je carrière! Ontvang nieuwe relevante vacatures direct in je inbox:

 

Job Alert

MarketingTribune Events


 • MarketingTribune.nl/b2b is een toonaangevend kennisplatform voor marketeers die op de hoogte willen blijven van de nieuwste trends, inzichten en nieuwsberichten binnen de marketing tussen bedrijven.
 • MarketingTribune: meer over marketing en merken